24. september 2021
En times intensiv træning kan mere end halvere sygefraværet.
En times intensiv træning kan mere end halvere sygefraværet.
Foto: michaelheim/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hård træning kan halvere det korte sygefravær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hård træning kan halvere det korte sygefravær
Lev sundt - 11. august 2018 kl. 15:39
Af Søren Arildsen

Intensiv træning én enkelt time om ugen kan halvere antallet af korte sygemeldinger. Det viser resultaterne fra et 2-årigt forsøg blandt 400 kontoransatte, der er blevet gennemført som led i en phd-afhandling skrevet af Just Bendix Justesen fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

arrow Læs også: "Sid uordentligt på stolen!"

Undersøgelsen, der blev gennemført og offentliggjort i 2015, omfattede ansatte i i Varde og Esbjerg Kommuner, to afdelinger af Socialstyrelsen samt TDC Sønderborg og Nestlé i København.

Selv om der kun var tale om en enkelt times træning om ugen, så viser undersøgelsen, at intensiv træning var en gevinst for både deltagerne og virksomhederne.

Antallet af korte sygemeldinger (alt under 11 dages fravær) blev sænket med 56% blandt 400 deltagere. Samtidig steg medarbejdernes effektivitet og produktivitet med 10%.

"Der er vel at mærke tale om hård, intensiv træning. Der blev virkelig gået til den med styrke og kondition, under ledelse af trænere som var specielt uddannet til projektet. Dermed har vi for første gang skabt forskningsmæssig dokumentation for, at hård træning styrker produktiviteten og sænker sygefraværet markant", siger Just Bendix Justesen.

Hver deltager fik sit eget træningsprogram, som tog udgangspunkt i den enkeltes fysik, arbejdsopgaver og sundhedsprofil. Programmet omfattede bl.a. styrketræning, løb, boldspil, aerobic og roning. samtidig blev deltagerne opfordret til at dyrke motion i deres fritid, men det var ikke en betingelse for at være med.

Træningen foregik i over et helt år i hold på aftalte tidspunkter i løbet af arbejdsugen og var en del af den betalte arbejdstid. Deltagerne kunne løbende følge, hvordan de gjorde fremskridt på de forskellige parametre som blodtryk, fedtprocent, blodsukker og kondital.

Alligevel var det kun omkring halvdelen af deltagerne, som holdt fast i træningen og gennemførte programmet. Det skyldtes dels personlige årsager, dels at nogle ikke mente, at arbejdspladsen skulle styre deres livsstil.

Kilde: Ny Viden og https://www.kropogkontor.dk/

arrow Arbejdsstilling: Hvad gør du, når det gør ondt
12. august 2018 kl. 16:02 Opdateret: kl. 16:02
Stemmer du til kommunalvalget i år?