17. september 2019
Svøm aldrig alene.
gallery icon

Se billedserie

Svøm aldrig alene.
Foto: Søren Arildsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gode råd til svømning på åbent vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gode råd til svømning på åbent vand
Lev sundt - 29. juni 2018 kl. 11:31
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

1. Svøm aldrig alene
Det kan være risikabelt at svømme rundt alene. Du kan få krampe, blive dårlig eller på anden måde komme i problemer. Så find en makker. Har du ingen at svømme med, så bed din bedre halvdel eller et stort barn om at gå med på stranden, så de fra land kan holde øje med dig og eventuelt slå alarm.

arrow Læs også: Et sus at svømme i havet

2. Vær synlig i vandet
Du skal bruge en badehætte i en stærk farve - rød, orange eller gul. Eventuelt kan du også medbringe en havtaske. Når du svømmer er størstedelen af kroppen under vand, så du er meget svær at se for andre på vandet. Desuden er de fleste våddragter sorte.

3. Brug altid en våddragt
En våddragt holder dig varm og sikrer dig opdrift. For at undgå svimmelhed kan du benytte ørepropper. Er vandet koldt, kan du også udstyre dig med handsker og fødder samt en neoprenbadehætte. Husk en farvet badehætte yderst for synligheden.

4. Vær opmærksom på strøm og bundforhold
Tjek vandets renhed. Er der meget skidt i vandet, bør du finde et andet sted at svømme. Det gælder også, hvis der er store mængder pollen, ligesom der i perioder kan være mange brandmænd i vandet.

5. Svøm langs kysten
Jo tættere du er på land, jo nemmere er det for dig at komme ind, hvis der opstår problemer.

6. Find pejlemærker
Når du ligger i vandet, kan det være svært at orientere sig. Derfor er det godt at finde nogle pejlemærker som et tårn, nogle høje træer, et hvidt hus eller andet, som du kan se fra vandoverfladen. Uden pejlemærker kan du på grund af bølger og strøm nemt komme ud af kurs.

Udstyr på åbent vand
1. Badehætte
En badehætte i markant farve sikrer, at andre kan se dig.

2. Svømmebriller
Det er vigtigt, at du kan se ordentligt, når du svømmer.

3. Våddragt
En våddragt holder dig varm. Dragten skal sidde tæt, men den skal have god bevægelighed ved skuldre og hofter - der hvor du arbejder med dine arme og ben. Vær opmærksom på tykkelsen på våddragten - både så den passer til årstiden og til din svømmeteknik. Er du en dygtig svømmer, kan dragtens ben godt være lidt tyndere end på overkroppen, da du ikke har behov for så stor opdrift.

4. Havtaske
Med en havtaske kan du medbringe nogle få vigtige ejendele som nøgler, telefon eller penge. Havtasken er oppustelig og vandtæt. Samtidig er den i en markant farve, som sikrer dig synlighed.

5. Creme/vaseline
Det kan være en god idé at smørre dig eksempelvis i nakken, der hvor dragten slutter. Mange hoveddrej i løbet af en svømmetur kan godt forårsage et brændemærke.

Her kan du få åbent vand-svømmetræning: www.svoem.org/Discipliner/Aabent-vand/Her-kan-du-faa-undervisning/