19. oktober 2019
Det giver mental sundhed at deltage i frivilligt arbejde viser undersøgelse. Arkivfoto
Det giver mental sundhed at deltage i frivilligt arbejde viser undersøgelse. Arkivfoto
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frivilligt arbejde giver mental sundhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frivilligt arbejde giver mental sundhed
Lev sundt - 10. februar 2019 kl. 11:21
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Arbejder du frivilligt i en forening, så er du sandsynligvis mere mental sund end hr. Hansen og fru Jensen længere nede af vejen, som ikke engagerer sig i frivilligt arbejde.

Det viser et studie, som er udarbejdet af statens Institut for Folkesundhed under Syddansk Universitet. I studiet har man undersøgt den mentale sundhed blandt 14.000 deltagere i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Studiet påpeger, at er man engageret i frivilligt arbejde, så har man dobbelt så store chancer for at have en høj mental sundhed end personer, som ikke gør.

I studiet har forskerne målt deltagernes mentale tilstand ved hjælp af en række spørgsmål om deres følelsesliv, lykkefølelse og hvordan de fungerer mentalt i hverdagen og har holdt svarerne op mod, hvorvidt de arbejder frivilligt eller ej.

Undersøgelsen viser, at de af deltagerne, der mindst én gang om ugen er engageret i frivilligt arbejde, har dobbelt så stor sandsynlighed for at have såkaldt blomstrende mental sundhed i forhold til dem, der ikke er frivillige.

Blomstrende mental sundhed er forskernes udtryk for det højeste niveau af mental sundhed, det vil sige det højeste niveau af positive følelser, velvære og sociale funktioner, såsom hvordan man fungerer i hverdagen og i samspil med andre.

Resultatet gælder uanset de frivilliges alder, sociale og økonomiske baggrund, helbred og eventuelle funktionsnedsættelser. Og det tyder ifølge forskerne på, at der er sammenhæng mellem frivilligt arbejde og blomstrende mental sundhed, uanset hvem man er, hvor man kommer fra, og hvor meget overskud, man har i hverdagen.

”At der er sammenhæng kan skyldes, at man som frivillig føler, at man gør noget uselvisk, at man hjælper andre mennesker og dermed bidrager til en bedre verden. Man føler, at man arbejder for en større sag og for noget meningsfuldt, og det er med til at styrke éns mentale sundhed. Man får det godt med sig selv,” siger forsker i mental sundhed Ziggi Santini fra Statens Institut for Folkesundhed, der står bag studiet.

Ziggi Santini peger desuden på, at frivilligt arbejde ofte betyder, at man lærer nye ting og tilegner sig nye kompetencer, hvilket kan styrke ens selvværd og opfattelse af, hvad man som menneske kan bidrage med.

Frivillighed giver mening i livet

- Det undrer mig slet ikke, at der er den her klare sammenhæng imellem frivillighed og bedre mental sundhed. Hvis man f.eks. er frivillig i en varmestue, et værested for ensomme unge eller i en telefonrådgivning for udsatte børn – så giver det mening i livet. At være noget for nogen, der har det svært er enormt meningsfuldt for den enkelte. Samtidig udvikler man sig selv som menneske, og man får et positivt fællesskab at være en del af. ” siger Mads Roke Clausen, der er formand for Frivillighedsrådet.

Billede

At være idrætsleder, besøgsven, spejder eller give en hånd med i en genbrugsforretning. Det er ikke arbejdet men det at bidrage, som som giver mental sundhed og overskud.


"Meningsfuldhed, udvikling af kompetencer og selvtillid samt fællesskabet skaber den gode mentale trivsel"

Det er første gang man har undersøgt sammenhængen mellem frivilligt arbejde og mental sundhed, oplyser Institut for Folkesundhed. Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift ”Social Currents”.

Kilde: Institut for Folkesundhed, SDU. Frivillighedsrådet.