24. maj 2019
Oplever du fluer og flash i øjet. Så kan det være aldersrelaterede forandringer.
gallery icon

Se billedserie

Oplever du fluer og flash i øjet. Så kan det være aldersrelaterede forandringer.
Foto: Sjstudio6/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Får du flash og fluer i øjet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Får du flash og fluer i øjet
Lev sundt - 12. december 2018 kl. 10:04
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Har du oplevet lysglimt i øjet. Sådan lidt ude til siden. Et hurtigt blink, så er det væk igen.
Når man når en vis alder - det vil sige over de 50 år - kan man i en periode opleve lysglimt i øjet (fotopsier). Det kan være der nogle uger eller måneder for så at forsvinde igen.

Det er glaslegemet i øjet, som flytter sig. Det gør det, fordi du med alderen får et glaslegeme, hvis geleagtige væske bliver mere og mere flydende.

Øjenlæger kalder det "Glaslegemesammenfald".

Når væsken i øjet bliver mere flydende, kan glaslegemet flytte sig inde i øjet. Det sker ved, at den bagerste kant af glaslegemet trækker sig lidt væk fra nethinden. Du opfatter det som lysglimt i øjet. Det sker ved øjenbevægelser, da glaslegemet nu bevæger sig inde i øjet.

Når glaslegemet trækker sig væk fra nethinden, frigøres der småstumper fra synsnerven og nethinden. Det er det, man ser som sorte pletter eller ”flydere”, som altså ligger i glaslegemet foran nethinden. Nogen beskriver det som et spindelvæv, et net, en streng eller en flue i synsfeltet.

I de fleste tilfælde, er det blot aldersrelaterede forandringer i øjet. Men intensiverer glimtene i øjet, stiger antallet af fluer markant. Oplever du, at en skygge dækker en del af synsfeltet, så er det vigtigt at få en øjenlæge til at kigge nærmere på dig, for så kan der være tale om en begyndende nethindeløsning.

Når du besøger øjenlægen, vil denne kigge efter, om nethinden er hel og sund, når glaslegemet løsner sig. Øjenlægen kigger blandt andet efter, om der er rifter i nethinden eller områder, hvor der er risiko for dette. Er nethinden ved at løsne sig, skal man gennem en operation. Gør man ikke det, er der risiko for at miste synet.

Fakta

Nethindeløsning er en øjensygdom, som består i, at en tynd hinde inde i øjet går løs fra øjets indervæg og skubbes eller trækkes ind mod øjets midte og dermed væk fra sin blodforsyning, som netop sidder i væggen. Nethindeløsning forekommer hos ca. 1 ud af hver 10.000 personer årligt.

http://radiodoktoren.dk/radiodoktoren/2011/03/10/flydere-i-%C3%B8jet

https://netdoktor.dk/ojne/nethindelosning.htm

Kilder: Radiodoktoren, Øjenforeningen, netdoktor.dk sundhed.dk