24. oktober 2019
Sebastian Søvang og Claus Dahl svømmer hele året rundt i Storebælt. Om vinteren bliver det til en halv time i det kolde vand, om sommeren noget længere.
gallery icon

Se billedserie

Sebastian Søvang og Claus Dahl svømmer hele året rundt i Storebælt. Om vinteren bliver det til en halv time i det kolde vand, om sommeren noget længere.
Foto: Søren Arildsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et sus at svømme i havet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et sus at svømme i havet
Lev sundt - 29. juni 2018 kl. 11:31
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jeg kan faktisk slet ikke lide at gå i vandet bare iført badebukser. Det er simpelthen for koldt.

arrow Læs også: Gode råd til svømning på åbent vand

Claus Dahl skutter sig, mens han bakser med de sorte ærmer i våddragten.

LEV SUNDT har sat ham og svømmemakkeren Sebastian Søvang i stævne på Ceresstranden ved Korsør. Solen stråler og Storebælt er næsten spejlblank. Vi har den 13. sommerdag i 2018.

Claus Dahl elsker at svømme i havet året rundt, men uden den beskyttende våddragt føles vandet helt forkert.

- Det er ikke noget problem at svømme ude om vinteren, bare udstyret er i orden, siger Claus, der i vinterperioden er forsynet med neopren-vest og shorts under våddragten.

Også hænder og fødder er dækket til, og hovedet er gemt under en ekstra tyk dykkerhætte.

- Der er en væsentlig forskel på at svømme, når vandet er over eller under fem grader. Under de fem grader, så skal vi hurtigt have et varmt bad, når vi kommer op af vandet, fortæller Sebastian Søvang.

Mens Claus Dahl svømmede en gang om ugen gennem hele vinteren, så valgte Sebastian Søvang at stoppe, da der var grødis i Storebælt. Men nu er det sommer, så de to svømme- og arbejdskammerater er i vandet flere gange om ugen.

- Ude i havet kan vi svømme, når vi har tid og lyst.

I svømmehallen, som begge også bruger i vinterhalvåret, er de afhængige af åbningstider.

- Det er ikke særlig sjovt at svømme frem og tilbage i et bassin. Så indendørs svømmer vi mest for at træne teknik og holde os i gang, siger Sebastian Søvang.

Ny oplevelse hver gang

Havets tiltrækning skyldes ikke bare, at det er frit tilgængeligt døgnet rundt. At svømme ude er også en ny oplevelse hver gang.

- Det kan være havblik eller store bølger, vind eller strøm. Vi kan svømme over sandbund eller store sten. Der kan være tang eller vandmænd. Det giver hver gang en anderledes svømmetur, understreger Sebastian Søvang.

En af de helt store oplevelser var, da en flok sæler valgte at svømme med.

- Pludselig lå de der. Et øjeblik blev vi lidt overraskede, men så var det altså ret fedt.

Begge er ny-svømmere

Ingen af de to har en svømmebaggrund. Sebastian Søvang har svømmet siden 2010. Claus Dahl kom først i gang tre år senere.

- Jeg havde tilmeldt mig en ironman-konkurrence i København. Da jeg fik min våddragt, opdagede jeg, at man ikke kan svømme brystsvømning i en våddragt. Så jeg blev lynhurtig nødt til at lære at svømme crawl, for der var kun en måned til konkurrencen, fortæller Sebastian Søvang.

Ved hjælp af en livredder i den lokale svømmehal fik han lært det mest nødvendige, så han kunne komme igennem den 3,8 km lange svømmedistance og til sidst kalde sig ironman. Siden har han været bidt af havsvømning.

Claus Dahl svømmede lidt crawl på en ferie. Siden kom han til at købe en våddragt, fordi han synes den så smart ud, og så var der ingen vej tilbage.

- Jeg havde tilmeldt mig en åben vandkonkurrence og spurgte Sebastian, om han ville med. Kun hvis du går med mig i havet, svarede Sebastian - og sådan blev det, fortæller Claus Dahl.

Nu vælger de to at tilmelde sig forskellige svømmekonkurrencer i åbent vand. Christiansborg Rundt er på programmet hvert år, men også Vikingesvøm i Roskilde og svømning i Gudenåen er svømmestævner, der satses på.

Det er næsten altid Claus og Sebastian, som svømmer sammen, men de kender en tre-fire andre, som også er »lidt tossede« og vælger at svømme på alle tider af året.

Vigtig sikkerhed

- Vi svømmer aldrig alene. Hverken sommer eller vinter. Det handler først og fremmest om sikkerhed. Men også om fællesskab, siger Sebastian Søvang, der kan blive noget så frustreret, hvis han kan se, at det er perfekt svømmevejr, og han så ikke kan komme i vandet, fordi han ikke har nogen at følges med.

De to havsvømmere erkender, at det kan være et stort spring for nogle at begynde at svømme i havet, fordi udfordringerne er anderledes end i en svømmehal.

- Men det er altså så fedt, understreger de begge og opfordrer havsvømmeinteresserede i at finde ind i de fællesskaber, der eksempelvis findes på Facebook. Men også i en svømmeklub, hvor man kan få vejledning og måske finde nogle at svømme sammen med.

Læs mere om at svømme i åbent vand på www.respektforvand.dk/i-vandet/aabent-vand-svoemning

Sebastian Søvang og Claus Dahl svømmer året rundt. Men om sommeren giver de den ekstra gas med lange ture langs stranden. Video: Søren Arildsen