17. februar 2020
Et forskningsprojekt skal undersøge, hvordan lange arbejdsdage og skæve arbejdstider indvirker på psyken.
Et forskningsprojekt skal undersøge, hvordan lange arbejdsdage og skæve arbejdstider indvirker på psyken.
Foto: Pressmaster/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er en lang arbejdsdag sund...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er en lang arbejdsdag sund...
Lev sundt - 05. december 2018 kl. 10:17
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kan det gå ud over den mentale sundhed, hvis du arbejder i lang tid af gangen? I skiftehold eller om natten?

Det skal et forskningsprojekt nu afklare. Projektet gennemføres ved hjælp af forskere fra Team Arbejdsliv, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Lægekonsulenten.dk

En afdækning af problemet vil give både arbejdsmarkedets parter og politikere en mulighed for at vurdere, om der er behov for nye anbefalinger i forhold til lange eller skæve arbejdstider.

Forskergruppen vil se på, om der er sammenhæng mellem brug af medicin mod psykiske lidelser og arbejdstider, og bl.a. undersøge om sammenhængen er afhængig af socialklasse, køn og alder.

Risiko

Eksisterende forskning har længe peget på et risikoen ved den slags arbejdsforhold, hvilket har fået EU til at indføre grundlæggende regler for arbejdstider. Men forskningen er på mange måder usikker og resultaterne er varierende fra verdensdel til verdensdel. Der er derfor behov for mere præcis viden om, hvordan vi i Danmark bliver påvirket. Det er viden som politikere, fagforeninger og arbejdsgivere kan bruge til at styrke mental sundhed i arbejdslivet.

Arbejde i skiftehold og natarbejde er i Danmark mest udbredt inden for social- og sundhedssektoren, i industrien og indenfor transport, politi og redning. Lange arbejdstider er typisk knyttet til vidensarbejde, ledere samt grupper som lastbilchauffører, dagplejere og maskinførere.

”Arbejdstidens placering og længde er af væsentlig betydning for medarbejdere, virksomheder og på det politiske niveau. Sikker viden om mulige helbredskonsekvenser er en forudsætning for effektiv forebyggelse. Vi ved stadig ikke nok om arbejdstidens påvirkning af den mentale sundhed. Vi skal derfor afklare, om arbejdstid øger risikoen for dårlig mental sundhed,” siger Karen Albertsen, der er forsker i Team Arbejdsliv.

Forskningsprojektet modtager støtte fra Velliv Foreningen i form af 1.272.000 kr.

”Det er vigtigt, at indsatsen for at sikre en god mental sundhed i arbejdslivet, bygger på dokumentation og fakta. Derfor støtter Velliv Foreningen forskningen. Forskningen er en del af den store indsats, der ligger i at fremme danskernes mentale sundhed i en tid, hvor symptomer på stress, angst og depression er blevet en ny folkesygdom,” siger Lars Bo Pedersen, programchef i Velliv Foreningen.

Fakta om Velliv Foreningen


Velliv Foreningen har 340.000 medlemmer, der alle er kunder i pensionsselskabet Velliv. Der afsættes hvert år midler til en almennyttig indsats for at øge danskernes mentale sundhed.

Den 1. oktober 2018 skiftede Foreningen Norliv navn til Velliv Foreningen samtidig med, at Nordea Liv & Pension skiftede navn til Velliv.