25. oktober 2021
Danskerne vil gerne spise mere grønt.
Danskerne vil gerne spise mere grønt.
Foto: Arla
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er du forvirret? - Sådan spiser du efter de nye kostråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er du forvirret? - Sådan spiser du efter de nye kostråd

Vi danskere vil gerne spise grønnere, men vi ved ikke hvordan

Opdateret 10. juni 2021 kl. 10:46
Lev sundt - 10. juni 2021 kl. 10:38
Af Søren Arildsen

Vi vil gerne spise grønt, og vi vil gerne have en grøn livstil. Det viser en undersøgelse fra Karolines Køkken.

De ønsker falder helt i tråd med de nye kostråd, hvor særligt grøntsager og bælgfrugter er i fokus. Men hver femte dansker mangler inspiration til at skrue op for grøntsagerne i kosten.

Spis masser af grøntsager og frugt.
Spis mindre kød og vælg fisk og bælgfrugter i stedet.

Sådan lyder to af Danmarks nye officielle kostråd. Og noget tyder på, at kostrådene passer godt ind i danskernes madvaner.

Hver tredje dansker overvejer nemlig at spise endnu mere grønt, end de gør nu, for eksempel ved at blive flexitar. Det viser en befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken.

Undersøgelsen viser også, at godt halvdelen af danskerne allerede har øjnene rettet mod det grønne køkken. De har nemlig alle lavet en eller flere af deres yndlings-hverdagsretter i en grøn udgave.

”Det er glædeligt at se, at danskerne allerede er gode til at tænke i grønne retter, og at flere gerne vil spise grønnere. Det vil vi gerne støtte op om, og derfor udvikler vi også hele tiden nye retter, hvor grøntsagerne og bælgfrugterne kommer i fokus og spiller den største rolle,” siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken.

arrow Læs også: Tre opskrifter på grønne hverdagsretter
Kun hver tiende har prøvet at lave grøn kødsovs

Men det er ikke alle retter, vi er lige gode til at få flere grøntsager ind i. For eksempel har færre end hver tiende dansker prøvet at lave en grøn udgave af pasta med kødsovs, burgere eller frikadeller. Retter som ellers ligger i toppen af listen over retter, som vi ofte spiser til aftensmad.

”Når danskerne fortæller, at de gerne vil spise mere grønt, men endnu ikke er lykkedes med at bringe grøntsagerne i fokus i hverdagsretterne, tror jeg i høj grad det handler om manglende inspiration til at bryde med hverdagens rutiner. For alle vaneændringer kan virke besværlige i starten,” siger Tove Færch og fortsætter:

”Men der findes heldigvis mange smagfulde – og nemme – grønnere versioner af eksempelvis en ’kødsovs’ eller en ’burgerbøf’. Opskrifter, hvor grøntsager og bælgfrugter får hovedrollen i retten, som de nye kostråd anbefaler. Fx kan man skrue op for løg, gulerødder og linser i en kødsauce. Løg sikrer den velkendte smag af umami, mens linser mætter godt og giver en dejlig konsistens.”

Tove Færchs teori bakkes op af tallene fra befolkningsundersøgelsen, hvor hver femte dansker svarer, at de mangler inspiration til grønne retter.
Derfor deler Karolines Køkken ud af gode tips og tricks til at spise efter kostrådene på hjemmesiden www.arla.dk.

Om undersøgelsen:

Befolkningsundersøgelsen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 18 januar - 2 februar 2021. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariabler er sikret ved efterfølgende vægtning.
Nøgletal fra Karolines Køkkens befolkningsundersøgelse:

• Tre ud af 10 danskere (29%) spiser grøn aftensmad minimum 2 aftener om ugen
• Tre ud af 10 danskere (33%) overvejer at spise grønnere, fx ved at blive vegetar eller fleksitar
o 18-29 år: 37%
o 30-39 år: 36%
o40-4 9 år: 37%
o 50-59 år: 31%
o 60-75 år: 23%

• 17% af danskerne mangler inspiration til opskrifter uden kød
• 47 % af danskerne har prøvet at lave en af deres favorithverdagsretter uden kød

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?