25. oktober 2021
Forestiller du dig en alderdom pakket ind i skavanker, slumretæppe og morfarsko? Eller en alderdom, hvor du fortsat er rask, rørig og kan gøre det du har lyst til?
gallery icon

Se billedserie

Forestiller du dig en alderdom pakket ind i skavanker, slumretæppe og morfarsko? Eller en alderdom, hvor du fortsat er rask, rørig og kan gøre det du har lyst til?
Foto: Sportpoint74/Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Disse tre er gamle - og superstærke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Disse tre er gamle - og superstærke
Opdateret 03. februar 2021 kl. 13:49
Lev sundt - 03. februar 2021 kl. 12:41
Af Søren Arildsen

Forestiller du dig en alderdom pakket ind i skavanker, slumretæppe og morfarsko? Eller en alderdom, hvor du fortsat er rask, rørig og kan gøre det du har lyst til?

De fleste af os vil gerne opleve det sidste. At være sund og stærk lige til vi skal lægges i graven. Men hvis vi sidder under slumretæppet, så er det ret sikkert, at skavanker og dårligdomme hurtigt vil løbe os over ende.

Derfor er det en god ide at komme op ad den uopskårede mekka, sparke morfartøflerne til hjørne og komme i gang med at bevæge dig.

Hvis du tænker, du mangler lidt inspiration eller nogen at se op til, så får du her tre eksempler på ældre, som netop lever aktivt og positivt.
Selv om de har størstedelen af deres levetid bag sig, er de fortsat stærke og superaktive.

arrow Læs også: Grib vægten hvis du vil have en stærk alderdom
100 verdensrekorder

Jane Asher har sat verdensrekord på verdensrekord. Og er stadig storsvømmende i en alder af 89 år. Foto: Søren Arildsen

Den engelske svømmer Jane Asher er trods sine 89 år fortsat aktiv i bassinet. Så sent som i februar 2020 - inden coronapandemien - stillede hun til start ved mesterskaberne British Masters, hvor hun vandt syv forskellige svømmediscipliner i sin aldersklasse. Da hun fyldte 80 år havde hun over en periode på 25 år sat ikke færre end 100 masters-verdensrekorder.

I en alder af 81 fik hun udskiftet begge hofter, men det stoppede ikke Jane Asher fra at hoppe i svømmevandet. Blot få måneder efter operationen, gennemførte hun Bosphorus Cross Continental Swim, der er en 6,5 kilometer lang svømmedistance over Bosphorusstrædet i Istanbul.

Og hun kan stadig tilbagelægge 50 m fri svømning på et godt stykke under 40 sekunder.

Jane Asher svømmede som barn, men holdt en lang pause og genoptog først svømmekarrieren, da hun var sidst i 50erne. Hun havde netop mistet sin mand.
"At svømme var en god måde, at reparere et knust hjerte på, har hun forklaret som baggrund for, at svømning blevet taget op på et tidspunkt, hvor mange aldersmæssigt er begyndt at fravælge sport og konkurrence.

(Interviewet er fem år gammelt)
Den bedst trænede 67-årige i verden

Mike Millen. Den gråhårede englænder kan ikke fremvise mange gram fedt på kroppen. Mike Millen er af flere fitness-eksperter blevet kaldt den mest trænede 67-årige på planeten.

Han drømte i sin ungdom om at blive professionel fodboldspiller, men talentet rakte kun til en karriere på semi-professionelle fodboldhold.

Efter sportskarrieren blev det til en del maratonløb. I 20 år har han også arbejdet som fysisk træner.

Da Mike Millen gik på pension fra jobbet som ingeniør, blev der endnu mere tid til at træne. En træning som altid skal indeholde et aspekt af leg.

Mike Millens ugentlige træningsprogram indbefatter tre besøg i fitnesscentret, hvor han laver en masse klatre- styrke- og balanceøvelser. To løbeture sammen med andre og en enkelt trail-tur for sig selv, hvor turen som oftest går over stok og sten i naturen.
Desuden elsker han at opholde sig uden for for at klatre, hoppe, springe og i det hele taget at bruge naturens udfordringer til at holde sig i form.

Mike Millen siger selv, han er utrolig barnlig og egentlig slet ikke træner med bare leger og udfordrer sig selv.
Alt hvad han foretager sig for at holde sig i form skal have en flig af leg, nysgerrighed og udfordring, understreger Mike Millen.

Du kan i øvrigt finde en række videoer på Youtube af, hvordan Mike Millen træner.

Mr. Fitness

Gary Player var en af de første professionelle golfspillere, som seriøst begyndte at styrketræne. Foto: Colourbox

Gary Player. Gary Player er en af de helt store spillere i professionel golf. I sin karriere vandt han ikke færre end 160 turneringer - blandt andet ni master-titler, inden han stoppede som professionel. Som 85-årig er han stadig aktiv med at undervise, spille og designe golfbaner.

Gary Player har to tilnavne "Black Knight" og "Mr. Fitness". Det første, fordi han altid spillede klædt i sort. Det andet er kommet til, fordi han mange år før det blev normalt for en professionel golfspiller at styrketræne, var en flittig gæst i træningslokalet. Træningen er, mener han selv, årsagen til, at han fortsat kan spille golf på et højt niveau.

Hans gode fysik førte til, at han i 2013 sammen med langt yngre sportsstjerner optrådte i det bare ingenting i det amerikanske "The Body Issue". "The Body Issue" er et årligt magasin, som udgives af sportskanalen ESPN,. Heri præsenteres en række udvalgte og markante sportsstjerner.

Se "the Body Issue" her

Trods de mange år på bagen, kan Gary Player fortsat godt slå til en golfbold. For nylig gik han en runde på 18 huller i par, hvilket de færreste golfspillere kun kan drømme om.

Som en af de allerstørste golfspillere gennem tiderne er han også manden, der sammen med en anden golflegende, Jack Nicklaus, slår åbningsslaget ved den prestigefulde US Masters-turnering.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?