14. juni 2021
Ferier er ofte der, vi har tid til at se hinanden dybt i øjnene. Mange finder ud af, at der skal arbejdes på glæden ved parforholdet siger sexolog Helene Kræmmer.
Ferier er ofte der, vi har tid til at se hinanden dybt i øjnene. Mange finder ud af, at der skal arbejdes på glæden ved parforholdet siger sexolog Helene Kræmmer.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der skal arbejdes for parforholdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der skal arbejdes for parforholdet
Opdateret 21. februar 2018 kl. 11:23
Lev sundt - 19. februar 2018 kl. 11:13
Af Katrine Thorlund

Sexolog og parterapeut Helene Kræmmer møder mange par i sin praksis i Roskilde, der har brug for input til at komme videre. Mennesker som ikke rigtig kan finde lykken i hverdagen, og hvor kommunikationen er gået i stå.

arrow Læs også: Opfattelse af lykke ændrer sig

- Mange par sidder en dag og får kigget på hinanden, og så kan de slet ikke genkende den, de sidder overfor. De har måske i mange år kørt et show med hus, børn og karriere. De skal trænes i igen at kunne kommunikere med hinanden og genfinde lykken, fortæller Helene Kræmmer.

Der er stor forskel på mænd og kvinders tilgang til de problemer, der kan opstå, når to mennesker har valgt at dele livet med hinanden. Kvinder har nemlig fra barnsben øvet sig i at mærke og tale om følelser i langt højere grad, end mændene har. Derfor skal mændende øve sig i at få sagt, hvad de tænker.

- Hvis man spørger mændene, hvordan de har det, så svarer de ofte, at det går fint. Spørger du kvinderne, så spørger de »hvor lang tid har du?« Kvinder er mere følelsesmæssigt intelligente. Så hvis kvinder forventer lange dybe samtaler, kan det være rigtig svært for en mand at være med i det, forklarer Helene Kræmmer.

Ikke alle mænd spørger om vej
Ifølge Helene Kræmmer opstår krisen for mange par, når man ikke kan spejle sig i den anden mere. Det er her, mange vælger at opsøge en parterapeut, der kan se problemerne udefra og hjælpe med at løsne en fastlåst situation.

- Kvinder mister lysten til sex, når de mister deres tillid til manden, for eksempel i forhold til økonomi. Når de ikke er på samme hold, når han ikke lytter eller ikke investerer i de samme drømme som hende. Mænd derimod mister lysten, når han har en skidesur kone, der kritiserer ham. Parrene har ikke været kærester i mange år. Faktisk kun til påske og jul, hvor de bruger tid sammen. Det er derfor, man joker med, at parterapeuter har travlt i januar. Det er faktisk fordi, at der har man haft tid til at se på hinanden, fortæller Helene Kræmmer og fortsætter:

- Manden vil som regel ikke med til parterapeut, når kvinden foreslår det. Det er først, når kvinderne vifter med skilsmissepapirerne, at alvoren går op for dem, og de følger med. Men det er jo heller ikke alle mænd, der spørger om vej, så det ligger ikke naturligt for dem at bede om hjælp til at kommunikere, siger Helene Kræmmer.

Smid skyklapperne
Men når først parrene så sidder der på sofaen hos parterapeuten, så er første skridt taget mod genforelskelsen og den fornyede lyst. De der vågner op og tager hånd om problemerne, har gode ting i vente.

- Hvis man står sammen om det, så er det muligt at genforelske sig mange gange, og ofte ender det med en endnu dybere relation. Men det kræver, at man smider skyklapperne og ændrer sit mindset. Man skal se på de positive ting og rose hinanden. Forelskelse er hormoner, og hvis man føler sig rigtig elsket, så kan det sagtens få gang i begæret igen. Det handler ikke om, at man tror på, det bliver bedre, men at man ønsker det, og gør en indsats, siger Helene Kræmmer.

Parterapeutens fem tips til et lykkeligt forhold:

1. Vær på samme hold
Bak hinanden op og sæt aldrig hinanden i et dårligt lys, når I er ude.

2. Sig hvad du ønsker, fremfor hvad du ikke kan lide
Sig f.eks. at du godt kan lide at blive nusset på ryggen fremfor ’lad være med at rage på mig’.

3. Brug ikke ordene ’aldrig’ og ’altid’
Din partner kan føle det som en kritik og blive fastholdt i et billede a la ’du gør heller aldrig’. Man kan jo forandre sig.

4. Sæt tid af til venner og interesser hver for sig
Intet er mindre sexet end en pisket løve i bur. Giv hinanden plads. Frihed giver plads til samhørighed.

5. Drøm stort
Stop ikke din egen eller partners drømme, kreativitet, vilde ønsker og begær. Lykke og livslyst hænger sammen. Dræber du drømmen, ryger resten også i skraldespanden.

arrow 5 ting der gør dig lykkelig
19. februar 2018 kl. 13:24 Opdateret: kl. 08:30
arrow International Lykkedag
19. februar 2018 kl. 12:28 Opdateret: kl. 12:28
arrow Lykken ligger i barndommen
19. februar 2018 kl. 11:54 Opdateret: kl. 11:54
Hvor langt tror du Danmark når ved EM