26. september 2020
I dag kører otte ud af ti mænd over 60 år på en klassisk herrecykel med en midterstang, viser tal fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Fire ud af ti seniorer ikke klar over, at der også findes cykler til mænd uden en midterstang.
gallery icon

Se billedserie

I dag kører otte ud af ti mænd over 60 år på en klassisk herrecykel med en midterstang, viser tal fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Fire ud af ti seniorer ikke klar over, at der også findes cykler til mænd uden en midterstang.
Foto: Rådet for Sikker Trafik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dårlig balance sender seniorcyklister i asfalten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dårlig balance sender seniorcyklister i asfalten
Opdateret 25. maj 2020 kl. 11:04
Lev sundt - 25. maj 2020 kl. 10:36
Af Søren Arildsen

Skift din cykel ud og undgå at falde. Sådan lyder opfordringen fra Rådet for Sikker Trafik, som går ud med en ny kampagne, som henvender sig til ældre cyklister. Undersøgelser har nemlig vist, at omkring hver 10. cyklist over 65 år er væltet på cyklen. Som oftest sker faldet, når cyklisten stiger på eller af sin cykel.

arrow Læs også: Ældre bør løfte vægte og udfordre balancen

Kampagnen henvender sig til senior-cyklister i Nordsjællands, Vestegnens og i Københavns politikredse. Her er 300.000 cyklister 65 år eller ældre.

Kampagnen, som Rådet for Sikker Trafik har løbet i gang sammen med TrygFonden, vil gerne have de ældre cyklister til at vurdere, om de har den rette cykel. Mange ulykker kunne nemlig undgås, hvis man skiftede til en cykel med lav indstigning.

Kampagnen opfordrer seniorerne til at blive ved med at cykle så længe som muligt, men også til at flere dropper den klassiske cykel med en midterstang. I stedet kan mange med fordel skifte den ud med en cykel med lav indstigning. Det vil gøre cykelturen mere sikker og tryg.

Så mange seniorer er faldet på cyklen:
I en undersøgelse, som Epinion har gennemført i efteråret 2019 for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 1.013 cyklister mellem 65 og 80 år, svarer 9 %, at de er væltet på deres cykel inden for det seneste år. Heraf kom 46 % til skade.
Den største enkeltforklaring er, at de mistede balancen, da de for eksempel skulle af og på deres cykel.

Cyklister over 65 år er overrepræsenterede i cyklistulykker.
- Oftest er der tale om eneulykker.
- Mange uheld skyldes dårlig balance fx når man skal på eller af sin cykel eller undgå en forhindring i trafikken.

- Når vi bliver ældre, så bliver vores balance helt naturlig dårligere. Vi ser desværre for mange uheld og skader med cyklister over 65 år, der mister balancen, når de for eksempel skal af og på cyklen, kører uden om noget eller rammer kantstenen. Mange af de uheld og skader kan undgås, hvis seniorcyklisterne vælger en cykel med lav indstigning, siger Tina Valter Olsen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Skader kan have store konsekvenser

Alene i Nordsjælland, København og på Københavns Vestegn har politiet registreret 190 tilskadekomne eller dræbte cyklister over 65 år i perioden 2014-2018. Men tallet er i virkeligheden meget større, da det kun er omkring 5-10 % af cyklistulykker med tilskadekomne, som kommer til politiets kendskab.

I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden svarer knap hver 10. cyklist over 65 år, at han eller hun er faldet på cyklen inden for det seneste år. Den største enkeltforklaring er på grund af balancen. Omkring halvdelen af dem, der faldt på cyklen, fik skader ved uheldet.

- Et fald på cyklen kan have store konsekvenser. En brækket hånd, arm eller hofte kan tage lang tid at genoptræne, og det kan betyde store begrænsninger for den enkelte. Så det er vigtigt, at flere seniorer bliver klar over, at en cykel med lav indstigning kan gøre deres cykelture mere sikker og tryg og forebygge fald, siger René Højer, områdechef i TrygFonden.

Ekspert forklarer, hvorfor en cykel uden en midterstang gør seniorers cykling mere sikker
Gode råd: Sådan kører du sikkert på cykel, når du bliver senior

Det er skønt og sundt at cykle. Så bliv ved så længe som muligt. Med få tiltag kan cykling være både sikkert og trygt, også når du kommer op i årene:

• Vælg en cykel, der er let at komme af og på.
• Husk cykelhjelmen
• Gør dig synlig med pangfarver og reflekser.
• Orienter dig grundigt i vejkryds.
• Vær opmærksom i trafikken.

Kilde: Danmarks Statistik og Rådet for Sikker Trafik


Mange ældre cyklister kommer til skade, fordi de har en dårlig balance. Foto: Colourbox
Tilskadekomne og dræbte cyklister over 65 år:

Politiets statistik over tilskadekomne og dræbte cyklister i de forskellige politikredse. Kilde: Rådet for Sikker Trafik
arrow Træn din balance
19. februar 2018 kl. 15:29 Opdateret: kl. 15:08
arrow Bliv stærkere og lær at holde balancen
19. februar 2018 kl. 07:19 Opdateret: kl. 17:45
Har debatten om sexisme taget overhånd?