7. juni 2020
Tunge vægte og konditionskrævende øvelser giver crossfit-udøvere en stærk og funktionel krop.
Tunge vægte og konditionskrævende øvelser giver crossfit-udøvere en stærk og funktionel krop.
Foto: Pressmaster/Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Crossfit giver en superstærk krop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Crossfit giver en superstærk krop
Lev sundt - 03. november 2019 kl. 13:47
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Crossfit er sammen med yoga lige nu mest hypede træningsform. Kombinationen af hård styrketræning og svedende kondition har de seneste år gået sin sejrsgang verden over. Også her i Danmark skyder det en crossfit-træningscenter efter det andet op.

Crossfit dyrker ved træning fællesskabet og hylder i konkurrencer det individuelle. Det tiltaler udøverne, at man er sammen om træningen. Man følger og hepper på hinanden. I modsætning til de traditionelle fitnesscentre oplever crossfitterne derfor et fællesskab, som på mange måder minder om at være medlem af en klub.

Fokus er skiftet fra at se flot ud i spejlet til at have en stærk og funktionel krop, som er sund og som viser, at man som menneske har et overskud - både fysisk og psykisk.

Netop fokus på at være stærk frem for at se "rigtig" ud tiltaler flere, som godt vil i god fysisk form, men som ikke kan se sig selv leve op til idealbilledet af den rigtige mande- eller kvindekrop.

Samtidig er crossfit en utrolig effektiv træningsform, hvor du hurtig ser resultater.

Nogle udøvere bliver meget dedikerede og opfatter nærmest sig selv som en del af en kult. De bedste crossfittere betegnes som de mest komplette atleter i verden.

Crossfit kom til Danmark omkring 2008 og i dag er der mindst 60 steder i Danmark, hvor der et etableret deciderede crossfit-fællesskaber.

I dag trænes og konkurreres der verden over. Alle crossfittere kan deltage i konkurrencen "The Open", hvor man gennem en række øvelser og runder rykker tættere og tættere på verdens største crossfit-konkurrence "The Crossfit Games", som afvikles i august i amerikanske Madison i Wisconsin i USA.

Mange af crossfittens øvelser er i øvrigt taget op af politistyrker og militære korps som f.eks. det amerikanske Navy Seals.

arrow Læs også: Crossfit har sit eget sprog
Crossfit-træning
Crossfit-træningen består af en række øvelser fra andre idrætsgrene, så som vægtløftning, gymnastik og atletik. Tunge løft og hurtige bevægelser går hånd i hånd.
Der fokuseres både på udholdenhed, styrke, hastighed, balance, smidighed, koordination, præcision og behændighed.

I nedenstående video kan man få et lille indblik i, hvor hårdt de bedste crossfittere i verden træner.
Her er det islandske Sara Sigmundsdóttir, der tre gange er blevet blandt de fire bedste kvindelige crossfitt-deltagere ved Crossfit Games.

Faktisk er Island specielt på kvindesiden førende i crossfit. Ved Crossfit Games 2019 havde Island fire kvinder i top 20. Kun USA kunne mønstre flere deltagere blandt de bedste 20.

Til gengæld var herresiden stærkt repræsenteret af USA med 11 deltagere i top 20. Her sneg en enkelt islænding sig ind, hvor Danmark også var repræsenteret med en 20. plads til Casper Gammelgård.

Topatlet træner benhårdt
En amerikansk opfindelse
Crossfit er udviklet af amerikaneren Greg Glassman, en tidligere gymnast, der i sine unge år kaldte sig ”verdens bedste atlet”.
Fra en garage i Santa Cruz tilbage i slutningen af 90erne bredte bevægelsen sig ud over USA og Canada til Europa, Asien og Afrika.

I øvrigt når de deltagere, som er små og tætte, som oftest længst i crossfitkonkurrencerne. Det kan være svært at gennemføre de hurtige øvelser, hvis man samtidig er stor og tung.

Ved Crossfit Games i 2019 var kun en af finaledeltagerne i herreklassen højere end 175 centimeter.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?