5. juli 2020
En passiv hverdag er med til at forværre vores rygproblemer.
En passiv hverdag er med til at forværre vores rygproblemer.
Foto: wavebreakmedia/shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Av min ryg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Av min ryg

Mere end en tredjedel af alle danskere slås med rygproblemer. Ondt i ryggen er én af danskernes største folkesygdomme.

Lev sundt - 23. marts 2018 kl. 08:20
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vi får ondt i ryggen, fordi vi løfter forkert, og fordi vi løfter for tungt. Men de tunge og forkerte løft udgør kun en del af rygproblemerne. Vores passive hverdag med bilkørsel og stillesiddende arbejde fastlåser kroppen i bestemte mønstre. De samme bevægelser og de samme siddestillinger får kroppen til at indrette sig efter bestemte arbejdsstillinger.

arrow Læs også: Hvad må du i skoven?

Nogle muskler, sener og væv overtager så meget af arbejdet med at holde kroppen på plads, at der opstår spændinger. Andre muskler og sener svinder ind af mangel på brug. Jo mere kroppen fastlåses i et bestemt mønster, jo mere sårbar bliver den over for nye påvirkninger.

Selv om en skade i ryggen som oftest udløses af et bestemt vrid eller løft, så er det som regel slitagen gennem mange år, der er den egentlige årsag til de opståede smerter.
Folkesygdommen "ondt i ryggen" har været genstand for en del lægelig opmærksomhed på det seneste.

En stor rapport "Ondt i ryggen", satte omkring år 2000 fokus på de mange smerteplagede danskere. Rapporten konkluderede, at "ondt i ryggen" er en sygdom, og at den er meget svær at finde et lægemiddel for. Ifølge formanden for rygudvalget, der i sin tid udarbejdede rapporten, overlæge dr. med. Claus Manniche, er folkesygdommen at sammenligne med et stort badedyr. - Sygdommen er lige så uhåndterlig og uformelig.

Godkendte behandlinger

Selv om rapporten ikke når frem til en løsning af danskernes rygproblemer, så er man dog kommet så langt, at behandlingsmønstrene er blevet samordnet. Ondt i ryggen behandles i Danmark både af de praktiserende læger, fysioterapeuter og kiropraktorer. Disse har tidligere trukket i hver sin retning. Rapporten har - på baggrund af videnskabelige undersøgelser - godkendt visse behandlinger, og vendt tommelfingeren ned for andre. Nogle af de behandlingsmetoder, der ikke har fået rapportens godkendelse, er stræk- og korsetbehandlinger, ultralyd-, laser- og kortbølgebehandlinger samt brug af muskelafslappende medicin.

Aktiv indsats

En styrkelse af kroppens muskler - primært ryggen og mavens muskler kan være med til at holde ryggen på plads. En forebyggende indsats kan være at træne ryg- og mavemusklerne. Gerne dagligt eller i det mindste 2-3 gange om ugen. Også andre muskelgrupper er med til at holde ryggen på plads. Sæde- og hasemuskler er ikke kun til, for at vi skal kunne bøje bagover i ryggen, men medvirker også til at holde os oprejst. Musklerne på forsiden af låret er med til at bøje kroppen forover, men er samtidig stabiliserende for kropsholdningen.
Desuden kan man forebygge ved at løfte rigtigt, og både stå, sidde og ligge rigtigt.

Du kan også minimere smerterne ved at strække musklerne.

Fakta om ondt i ryggen:

• Halvdelen af alle vokse danskere har af og til rygsmerter.
• 35 pct. af danskerne har haft ondt i ryggen inden for de seneste år.
• 70 pct. af danskerne har haft ondt i ryggen i løbet af deres levetid.
• En ud af ti har langvarige smerter.
• Danmark taber hvert år 10 milliarder kroner på rygproblemer. To milliarder går til direkte behandlingsudgifter, tre milliarder går til sygedagpenge, pensioner m.v., mens fem millioner går til tabt arbejdsfortjeneste.
• I 1980 var ryglidelser i Danmark årsag til 11 pct. af alle pensioneringer. I 1990 var tallet steget til 17 pct.
• Gennem de seneste 30 år har man forsket i rygsmerter i Danmark. Trods megen forskning kan lægerne i 75 pct. af sygdomstilfældene ikke specifikt fastslå årsagen til smerterne.

arrow Pas på, havearbejdet kan give skader
11. april 2020 kl. 10:28 Opdateret: kl. 07:19
arrow Vi elsker naturen
30. marts 2018 kl. 12:14 Opdateret: kl. 12:14
arrow Har du prøvet et sundhedsspor
19. februar 2018 kl. 15:11 Opdateret: kl. 12:11
Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?