24. september 2021
Forsøgspersonerne udførte intensiv cykeltræning i 6 uger.
Forsøgspersonerne udførte intensiv cykeltræning i 6 uger.
Foto: Martin Hessellund Petersen / Københavsn Universit
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Antihistamin nedsætter effekt af intervaltræning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antihistamin nedsætter effekt af intervaltræning
Opdateret 08. juni 2021 kl. 13:26
Lev sundt - 08. juni 2021 kl. 12:48
Af Søren Arildsen

Kæmper du med høfeber og pollenallergi? Og er du en af dem, der tager antihistamin-medicin for at reducere ubehag med kløe, nys, host og snot. Og bruger du samtidig tid på at intervaltræne, så kan dit medicinindtag meget vel nedsætte effekten af din træning.

Det viser et studie, som forskere ved Universiteit Gent i Belgien har gennemført i samarbejde med forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns universitet.
Det er specielt unge raske mænd, som oplever en nedsat effekt.

Igennem en del år har videnskabelige studier peget på, at histamin spiller en rolle for den umiddelbare effekt af fysisk aktivitet. Det er blandt andet påvist, at histamin har en vigtig rolle i forhold til, hvor meget blod som gennemstrømmer musklerne efter træning. Men det har hidtil været uvist, om histamin også er et vigtigt signalmolekyle, der medvirker til at regulere, hvordan kroppen reagerer på fysisk træning. Det ønskede forskergruppen at dykke ned i, og nu har de som de første påvist, at hvis man blokerer effekten af histamin i kroppen, så nedsættes effekten af træning væsentligt.

Antihistamin reducerer konditionsforbedringer

Det nye viden øger samlet set vores forståelse af, hvordan træning og fysisk aktivitet påvirker musklerne og kredsløbet. Specifikt viser studiet, at blokaden af histamin reducerede forbedringer i kondition, antallet af små blodkar i musklerne og evnen til at optage sukker, sammenlignet med gruppen der fik placebo (medicin uden virkning].

Professor Ylva Hellsten og lektor Lasse Gliemann, begge fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, var forskningsledere på den danske gren af studiet.

"28 raske, unge mænd udførte regelmæssig, intensiv cykeltræning i 6 uger. Halvdelen af deltagerne blev samtidig behandlet med antihistamin for at hæmme den normale funktion af histamin. De øvrige deltagere fik placebo uden nogen virkning," fortæller lektor Lasse Gliemann og fortsætter:

"Det primære fund i vores studie er, at på trods af at træningen var hård, og at alle trænede lige meget, så var der ringe eller ingen positive virkninger af træningen i den gruppe af mænd, der modtog antihistamin. Det er bemærkelsesværdigt. Og vi er de første, der påviser, at blokaden af histamin har så stor effekt."

Stressrespons afgørende for træningseffekt

Resultaterne er bemærkelsesværdige, men dog ikke overraskende. For der findes flere eksempler på, at forskellige typer af medicin, som dæmper kroppens stressrespons også mindsker effekten af træning. Så det tyder på, at for at træning skal have en effekt, så skal der også et stressrespons til.

"Et stressrespons er kroppens måde reagere på en udefrakommende påvirkning. Det udløses både af allergier, af et slag, af for meget arbejde - og af motion. Det er et udtryk for, at kroppen får et chok og igangsætter optimerende processer for at forberede sig til næste gang. Vi har tidligere set, at hvis vi giver noget som dæmper denne stressrespons, så udebliver effekten af træning også. Ibuprofen, antioxidanter og isbade er alle eksempler på måder at nedbringe stressrespons som fx ømhed efter træning, men som faktisk også fjerner de positive effekter," forklarer lektor Lasse Gliemann.

Man skal ikke stoppe med antihistamin

Det skal pointeres, at studiets primære formål var at undersøge den fysiologiske betydning af histamin ved at blokere histamin under træning. Derfor modtog den ene gruppe forsøgspersoner en kombination af to typer af antihistamin-medicin for fuldstændigt at blokere aktiveringen af histaminsystemet. Fremtidige studier vil vise, om også brugen af kun én type af antihistamin-medicin kan have en negativ indflydelse på træningsresponset. Det er derfor også vigtigt at understrege, at studiet ikke skal tolkes sådan, at mennesker med allergi bør stoppe med at tage antihistamin.

"Vi har en stor gruppe af mennesker i Danmark, der jævnlig indtager antihistamin. Det skal de blive ved med at gøre, når de har behov for det. Men i forhold til tilrettelæggelsen af eventuel træning kan der på sigt komme en meget relevant læring ud af vores studie. Vi må dog også sige, at vi nok skal dykke længere ned i effekten af histamin, før vi kan komme med endelige anbefalinger om indtaget af antihistamin i kombination med træningstilpasning," slutter professor Ylva Hellsten.

Se hele studiet her

Stemmer du til kommunalvalget i år?