21. maj 2019
Der var stort fremmøde af mange repræsentanter fra fonde, museer, arkitekter, virksomheder m.m. tirsdag eftermiddag, hvor vikingehallens første monumentale træ-konstruktion er rejst og knejser i sagnlandet. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Der var stort fremmøde af mange repræsentanter fra fonde, museer, arkitekter, virksomheder m.m. tirsdag eftermiddag, hvor vikingehallens første monumentale træ-konstruktion er rejst og knejser i sagnlandet. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: Kongehal fejret: Afsløring af kæmpe vikingesøjler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: Kongehal fejret: Afsløring af kæmpe vikingesøjler
Opdateret 14. august 2018 kl. 19:59
Lejre - 14. august 2018 kl. 19:45
Af Agnete Vistar
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

To af de fire ornamenterede højsædesøjler i den kommende kongehal blev afsløret tirsdag eftermiddag i Sagnlandet Lejre, hvor repræsentanter fra de donerende fonde og mange andre var samlet til fejring af halbyggeriet. Det skriver DAGBLADET Roskilde om onsdag.

- Lad os nu håbe, at Thor ikke spænder gedebukkene for vognen! Sagnlandets direktør, Lars Holten sendte et kort blik op mod himlen, og det virkede. Thor holdt sin torden og lynild tilbage; han nøjedes med at lade nogle få regndråber falde over den store forsamling, der var mødt frem på byggepladsen, hvor den fremtidige vikinge-kongehal rejses.

Her blev det fejret, at opbygningen af hallens mægtige tømmerkonstruktion nu er gået i gang. Og to af de enestående fire højsæde-søjler blev afsløret af henholdsvis Frank Rechendorff Møller, der repræsenterede både Augustinusfonden og A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond, og Leif Nielsen, der som viceborgmester repræsenterede Lejre Kommune.

Henholdsvis Odin og Thor smykker de to enorme søjler med ornamentik, der for Thors vedkommende er forbundet i et mønster med hans hammer Mjølner, mens Odins et-øjede kontrafej er vævet sammen i et mønster med livstræet Yggdrasil.

På få dage er de mægtige trædele begyndt at knejse over fundamentet, og man skal stå der for at fornemme, hvor kolossal den oprindelige kongehal i Gl. Lejre, der her rekonstrueres, har været.

- Opgaven her har ingen prøvet før. Byggeriet af kongehallen og Hirdens Hus er et stort tænkt projekt, der begynder at vise sig som noget meget stort. Rekonstruktionen af kongehallen fra 800-tallet er monumental arkitektur i særklasse. Det gode håndværk binder fortiden og nutiden sammen, sagde Frank Rechendorff Møller i sin tale.

Læs mere i DAGBLADET Roskilde onsdag.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk