25. februar 2021
Den regionale buslinje 230R, der kører gennem en stor del af Lejre, er stærkt benyttet. Den overgår til eldrift i december 2022, som formentlig den første regionale linje i landet. Arkivfoto: Jens Wollesen
Den regionale buslinje 230R, der kører gennem en stor del af Lejre, er stærkt benyttet. Den overgår til eldrift i december 2022, som formentlig den første regionale linje i landet. Arkivfoto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tonser-buslinje skal køre på el

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tonser-buslinje skal køre på el
Lejre - 20. januar 2021 kl. 06:58
Af Agnete Vistar

Den meget benyttede regionale buslinje 230R, der har 800.000 passagerer årligt, bliver eldrevet om knap to år. Samt fem andre buslinjer i Lejre.

Movia planlægger at sætte elbusser i drift som afløsere for de nuværende diesel-busser på en række buslinjer. Og nu har transportselskabet offentliggjort i en pressemeddelelse, på hvilke linjer, det kommer til at ske.

Mange af 26 nye elbusser kommer til at køre netop i eller gennem Lejre. Det drejer sig om i alt seks linjer - ud over 230R er det buslinjerne 207, 221, 226, 227 og 231.

230R er én de virkelig benyttede buslinjer, som bliver omlagt til el. En rigtig tonser, nemlig Østdanmarks største buslinje i R-nettet med over 800.000 passagerer. Finansieringen deles med Region Hovedstaden. Region Sjællands tilskud udgør ca. 4,8 millioner kroner pr. år.

Movia vurderer, at eldrift stadig er dyrere end dieseldrift. Udgifterne til driften af Buslinje 230R falder dog med cirka 1,8 millioner kroner pr. år ved overgangen til eldrift, på grund af helt ekstraordinære forhold på netop denne linje.

Det skyldes blandt andet indførelsen af en lidt anden bustype med færre aksler, og dermed mindre driftsomkostninger, samt en meget skarp konkurrence ved udbuddet.

230R kører fra Roskilde, gennem Lejre og til Frederikssund. Blandt andet standser 230R ved Kornerup, Gevninge ved den nye Rema 1000, Lindenborg, Borrevejle, Lyndby og Kirke Hyllinge.

Buslinjen bliver Region Sjællands første buslinje på el, og en af Danmarks allerførste regionale buslinjer på el. Da der lige nu ingen regionale busruter findes på el (eller indgåede kontrakter om dette), bliver linjen formentlig den allerførste regionale budlinje på el i Danmark.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) ser store perspektiver i busser på el:

- Samarbejde mellem regionen og staten kan accelerere den grønne omstilling. Det viser denne sag. Det er fortsat nødvendigt med tilskud fra staten, men de er givet godt ud. Grøn omstilling er også realistisk på de lange regionale buslinjer, siger Heino Knudsen i en pressemeddelelse.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk