22. maj 2019
Det er et privilegium og en drøm gennem mange år for direktør i Sagnlandet, Lars Holten at stå centralt i processen frem mod rekonstruktion af den kæmpestore fyrstehal, der blev fundet spor af i Gl. Lejre i 2009. Foto: Agnete Vistar
gallery icon

Se billedserie

Det er et privilegium og en drøm gennem mange år for direktør i Sagnlandet, Lars Holten at stå centralt i processen frem mod rekonstruktion af den kæmpestore fyrstehal, der blev fundet spor af i Gl. Lejre i 2009. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Startskud til epokegørende byggeri af vikingehal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Startskud til epokegørende byggeri af vikingehal
Lejre - 04. august 2018 kl. 11:28
Af Agnete Vistar
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Støbningen af den kommende kongehals fundament i Sagnlandet Lejre har taget form. Fra mandag begynder den kæmpemæssige vikingehal at gå i højden, når de bærende trækonstruktioner skal bygges op. DAGBLADET Roskilde var med på »smugkig« fredag aften, og skriver om begivenheden lørdag.

- Det er en tusindårs begivenhed, vi er i gang med. Vi bygger et hus af egetræ i en skala, som ikke er set før.

Sådan lagde direktør i Sagnlandet og oldtids-arkæolog Lars Holten ud, da han viste fundament og de første ladninger egetømmer frem i aftes for en skare på 60-70 mennesker, der fik et smugkig på byggeriet af den kæmpestore vikingehal og den længe, der kaldes Hirdens Hus.

Det epokegørende byggeri af hallen i Sagnlandet går i gang for alvor mandag. Fundamentet er støbt, der er indlagt gulvvarme, der bliver elektricitet...og ja, det lyder vist ikke lige som noget, vikingerne arbejdede med.

- Jeg kan lige så godt tilstå, at ja, vi snyder som vandet driver! Men træ rådner i løbet af 25-30 år, hvis ikke der er støbt et fundament, uanset hvad man gør. Og har nogen lyst til at smide 75 millioner kroner efter noget, der er væk om så få år? siger Lars Holten.

Det giver god mening at snyde. Med et støbt fundament og bygget på den rigtige måde kan hallen holde i meget lang tid, fortæller Lars Holten. Måske 500 år.

- Vikingerne var innovative; de udviklede skibe og sejlede vidt omkring i verden. De var entreprenører. De udviklede de ypperste skibe, de satte sejl på, så de ikke kun skulle ro. De brugte nye metoder i deres samtid, og det gør vi også. Hvis vikingerne havde adgang til den der - tror I så ikke, de havde brugt den? spørger Lars Holten retorisk og peger på den høje mobilkran, der knejser i al sin vælde på byggepladsen.

Pointen er, at når kongehallen begynder at blive bygget i højden, vil egetømmeret skjule beton, el osv. - alt sammen bortset lige fra et grønt lysende skilt til nødudgangen.

I aftes blev også en udsigtsplatform indviet. Fra den kan Sagnlandets gæster følge med i byggeriet uden sikkerhedshjelm. Bannere med udviklingen i byggeriet vil løbende blive hængt op.

Læs mere i DAGBLADET Roskilde lørdag.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk