17. oktober 2021
Her ses skovarealet Lille Knapsø Bakke Skov ved Knapsøen, ikke langt fra Herthadalen. Lidt træer skal ryddes og stier anlægges, så skovbegravelsespladsen bliver til en realitet i 2020. Foto: Ledreborg Gods
gallery icon

Se billedserie

Her ses skovarealet Lille Knapsø Bakke Skov ved Knapsøen, ikke langt fra Herthadalen. Lidt træer skal ryddes og stier anlægges, så skovbegravelsespladsen bliver til en realitet i 2020. Foto: Ledreborg Gods
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skovgravplads i støbeskeen ved stort gods

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skovgravplads i støbeskeen ved stort gods
Lejre - 27. september 2019 kl. 12:12
Af Agnete Vistar

Nu mangler kun Kirkeministeriets godkendelse, før Ledreborg Gods kan anlægge en skovbegravelsesplads, tæt på Knapsøen og Herthadalen i smukke omgivelser. Det skriver DAGBLADET Roskilde om fredag.

På et idyllisk område i Lille Knapsø Bakke Skoven ved Herthadalen vil der med al sandsynlighed komme denne skovbegravelsesplads.

Lejre Kommunes politikere har netop givet grønt lys til skovbegravelsespladsen, der har en størrelse på 4,3 hektar og som ligger tæt på Restaurant Herthadalen.

Ledreborg Gods står bag projektet og ejer arealet med kig udover den smukke skovsø, Knapsøen med ænder og åkander. Skoven er en moden bøgeskov. Der er gravhøje i umiddelbar nærhed til den planlagte skovgravplads, så at blive begravet (dvs. få nedsat sin urne) i skoven virker naturligt.

Der er allerede givet landzonetilladelse og en dispensation fra Fredningsnævnet til etablering af pladsen, som vil kræve noget skovrydning af mindre træer. Men der mangler lige den sidste mistelten at få taget i ed:

- Nu starter processen med at få tilladelse fra Kirkeministeriet. Der kan gå måneder, og vi er forventningsfulde og håber på et positivt svar, siger godsejer Jock Munro til Dagbladet.

Han håber, at skovbegravelsespladsen kan komme op at køre næste år.

Lille Knapsø Bakke Skoven er fredskov. Når man etablerer en skovgravplads, vil naturen i området og specielt træerne bliver bevaret meget længere, end de ellers ville under normal skovdrift. Skovloven giver offentlig adgang til skoven på stier og veje fra kl. 06.00 til solnedgang. Når skovgravpladsen er blevet en realitet, vil man frit kunne færdes på den, men selvfølgelig med respekt for, at det er en gravplads.

Skovbegravelsespladser er kendte i udlandet, også i Skotland, hvor John Munro kommer fra. I Danmark begynder de nu lige så stille at komme. Da det kun er folkekirken og kommuner, der må etablere begravelsespladser, betyder det, at Ledreborg Gods forpagter skovarealet vederlagsfrit til Lejre Kommune. Lejre Kommune udliciterer derefter den daglige drift af pladsen til Ledreborg Gods.

Urnegravpladserne skal således ikke vedligeholdes af de efterladte, og de må ikke udsmykkes, men der må lægges en mindeplade.

Firmaet Skovbegravelse ApS står for den daglige administration af skovbegravelsespladsen. De fører elektronisk begravelsesprotokol og sikrer kortmateriale med præcis placering af hver enkelt urne.

Forpagtnings- og driftsaftalen med Ledreborg er uopsigelig for Lejre Kommune, mens godset kan opsige den med et varsel på 12 måneder til ophør 10 år efter den sidste urnenedsættelse.

Ledreborg Gods begrunder uopsigeligheden med, at det er en moralsk forpligtelse at sikre gravpladsens beståen mange generationer ud i fremtiden, så de borgere, der forhåndsreserverer og køber urnegravpladser, kan stole på, at pladsen stadig eksisterer, når en urne er sat ned.

Claus Jørgensen (SF), formand for kultur- og fritidsudvalget i Lejre Kommune, sagde under behandling af sagen i kommunalbestyrelsen i Lejre, at skovbegravelsespladsen bliver noget helt nyt for Lejre Kommune:

- Vi har som kommune det overordnede ansvar for pladsen og skal sørge for, at alt går efter reglerne, så vi har tilsynet, sagde han.

Taksten for en urne-begravelsesplads fastsættes til 5.900 kroner, hvilket dækker administration, nedsættelse af urnen og en fredningsperiode på 10 år. Til sammenligning koster en urnebegravelsesplads på en kirkegård i kommunen minimum 5.100-6.500 kroner.

I øvrigt har slægten Holstein-Ledreborg gennem otte generationer haft eget gravsted i en nedlagt gravhøj, omkranset af lindetræer, hvor Ledreborg Allé slutter. Derfor glæder det nu også familien, at de kommer til at kunne tilbyde muligheden for et sidste hvilested til de mennesker, om elsker naturen, i naturen.

Skovbegravelsespladser har været kendt en årrække i andre lande, herunder Tyskland, Schweiz og Skotland. I Danmark findes der en række skovbegravelsespladser i varierende størrelse på Folkekirkens kirkegårde, ofte i større byer som Aarhus og Nakskov, men også i mindre byer som Hvalsø.

Desuden findes en stor kommunal skovgravplads uden for Odense.

En stribe godser står på spring for at få lov at etablere skovbegravelsespladser. I januar 2018 blev der oprettet en plads ved godset Stensballegaard ved Horsens, som den første private skovbegravelsesplads, man kan booke plads til.

Kun urner accepteres på skovgravpladser.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk