21. juni 2021
Hans Schäffer har en kæmpe passion for Anden Verdenskrig. Så stor, at han blandt andet har en original Jeep, der i sommers var en tur til 75-års jubilæum for invasionen af Normandiet. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Hans Schäffer har en kæmpe passion for Anden Verdenskrig. Så stor, at han blandt andet har en original Jeep, der i sommers var en tur til 75-års jubilæum for invasionen af Normandiet. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sergentens Jeep og de utrolige oplevelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sergentens Jeep og de utrolige oplevelser
Lejre - 20. oktober 2019 kl. 08:18
Af Daniel Sennek

Hans Schäffer fra Kirke Saaby har en stor passion for Anden Verdenskrig. Så stor en passion, at han har en ægte Jeep fra krigen, der har været med ham til 75-års jubilæum for invasionen i Normandiet.

Det skriver DAGBLADET Roskilde.

Det er som at træde inde i en helt anden verden, mere end 75 år tilbage i tiden, når man møder Hans Schäffer i Kirke Saaby. Til et lydtapet af en brummende motor, der tilhører en af de maskiner, som var med til at vinde Anden Verdenskrig, sidder han i fuld infanteriuniform bag rattet. Køretøjet er ekstraordinært. En helt original Willis Jeep, der står, som var det 1942.

Hans har nemlig en altoverskyggende interesse og hobby, der har givet ham massevis af oplevelser: Anden Verdenskrig.

Rejsen mod den samling og de oplevelser, som Hans Schäffer har i dag, startede for alvor for godt seks år siden. Her kom han nemlig i kontakt med andre af samme interesse, så en tur til 70-års jubilæet for invasionen af Normandiet blev planlagt. Hans havde før været derned, så interessen har altid været der, men i 2014 tog han afsted med flere ligesindede, hvor de havde fuld militæruniform på.

- Det var helt vildt at være afsted i fuld uniform. Man fik en masse positiv opmærksomhed, der bare var skidefedt. Så man kan vel sige, at jeg her for alvor blev hooked på at opleve noget lignende igen, fortæller Hans Schäffer fra en lille bar i garagen, hvor Jeep'en står.

Også baren vidner om den store interesse for Anden Verdenskrig. Den er nemlig som plukket ud af serien »'Allo, 'Allo!« med indretningen udført derefter. Endnu en detalje i de mange ledetråde, der peger mod den store interesse.

Det blev udviklet endnu mere, da Hans i 2014 kom hjem fra Normandiet. Den store opmærksomhed og de mange positive mennesker havde sat sine spor.

- Der manglede ligesom noget i oplevelsen, når man trådte ud i fuld uniform af en almindelig bil. Så jeg sagde til min kammerat: 'Christian, jeg skal have en Jeep. Skaf mig en Jeep!' Der gik en uge, og så havde han fundet en i Norge, siger Hans Schäffer.

Det krævede en masse tilladelser og et stort puslespil, at skaffe køretøjet ud af Norge. Og ikke mindst, så kostede den 74.000 danske kroner.

- Jeg tænkte, at den skal jeg bare have, men hvordan skaffer jeg lige 74.000? Jeg måtte lige holde ham lidt hen undervejs, men til sidst lykkedes det, da jeg kunne omlægge lånet i huset. Konen var ikke specielt glad, men jeg fik min jeep, fortæller Hans Schäffer. Jeepen kostede i sidste ende mere end 100.000 kroner, men står nu flot og fin - med plader på.

Selvom den helt specielle Jeep var en stor udgift, så har den efterfølgende givet endnu større oplevelser, så Hans er ikke i tvivl om, at den var det hele værd.

I år, da der blev afholdt 75-års jubilæum for invasionen af Normandiet, tog Hans igen til Frankrig i fuld uniform - sammen med flere andre. Denne gang med Jeep'en.

- Jeg fik vitterligt alle mine højeste ønsker opfyldt dernede. Det var en fuldstændig unik oplevelse. Det var helt igennem kæmpestort, fortæller Hans Schäffer.

I Normandiet fik Hans især to helt store oplevelser, som han aldrig vil glemme. her mødte han blandt andet Theo Hugh, der er britisk veteran, som fik en tur i den gamle Jeep. En tur, der vakte minder og følelser op i den aldrende brite.

En anden oplevelse startede helt tilbage i 2014, hvor Hans mødte en fransk bondemand ved et mindesmærke, der viste dem en original faldskærm, han selv havde hevet ud af et træ i 1944, og en original ildslukker. Ting, der siden havde været i hans besiddelse.

I år ville Hans så høre, om han måtte købe dem, men da han kom tilbage til gården var den lukket.

- Jeg lagde mit visitkort i postkassen i håb om at høre, om den mand, jeg mødte i 2014, stadig var i live. Et par dage senere ringer hans datter og fortæller, at han er blevet dement og kommet på plejehjem. Vi aftaler at mødes, for jeg vil gerne snakke med ham igen, siger Hans Schäffer, tydeligt berørt af mindet. Passionen og de ægte følelser er nemlig ikke til at tage fejl af.

Det ender med, at Jeep'en på vej til manden går helt i stå, men til sidst lykkedes det at møde den franske bondemand. Hans får både faldskærmen og ildslukkeren med hjem - foræret. Og ildslukkeren er nu monteret på Jeep'en som endnu en god historie på den bil, der rummer krigshistorie og oplevelser, som Hans de sidste mange år har haft glæde af.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk