13. juni 2021
Her ses forslaget til rækkehuse på området ved Lindegården i Ejby. Lejre Kommunes materiale
gallery icon

Se billedserie

Her ses forslaget til rækkehuse på området ved Lindegården i Ejby. Lejre Kommunes materiale
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rækkehuse: Usikkert om der kan bygges

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Rækkehuse: Usikkert om der kan bygges
Lejre - 17. oktober 2020 kl. 19:04
Af Agnete Vistar

En større gruppe rækkehuse kan blive resultatet af et projekt med at lave en lille ny bydel nord for Ejby, ved Lindegården.

Et forslag til en lokalplan er kommet i spil, men indtil videre er det ikke afgjort, præcis hvad der kommer til at ske.

Hvor mange rækkehuse, der er tale om, står der ikke noget om. Til gengæld er der uenighed mellem politikerne og udviklerne af byggeriet om, hvorvidt lejlighederne skal være i to eller halvanden plan.

Og de nærmeste naboer er også begyndt at røre på sig ved udsigten (bogstaveligt) til 7,5 meter høje rækkehuse, relativt tæt på deres boliger.

Området, hvor der efter planen skal bygges, er afgrænset af husene ved Anders Rasmussensvej, Bramsnæslund og Lindelunden. Mod øst er området afgrænset af åbne marker og mod nord af Lindegården og Ejby Havnevej.

Hele lokalplanområdet er på 8,1 hektar. Inden for en stor cirkel i midten må der ikke bygges, fordi der ligger en jættestue, som er et

beskyttet fortidsminde.

Da politikerne i teknik- og miljøudvalget så på forslaget i september, sendte de det tilbage til forvaltningen med en række ønsker, herunder at der ikke må bygges i to etager, men max i halvanden etage.

Næsten alle andre ønsker kan ejerne godt klare, men de kan ikke acceptere kravet om halvanden etage.

»Vi er utrolig udfordret på økonomien i dette projekt. Ejby er et ekstremt lavprisområde, både huspriser og lejepriser er meget langt fra det niveau, man ser i Holbæk og Roskilde. Selv indenfor Lejre Kommune er der store forskelle mellem Ejby og for eksempel Hvalsø og Lejre«, skriver Jesper W. Thygesen, direktør i Jevith A/S.

Han forklarer, at man ved ændring af opførsel fra to til halvandet plan fjerner den sidste mulighed for at projektet bliver til noget:

»Det økonomiske forretningsgrundlag, som er meget spinkelt ud fra det nuværende oplæg, forsvinder fuldstændigt, og det vil med 100 procents sandsynlighed ikke være muligt at få finansiering til projektet«, hedder det.

Jesper W. Thygesen understreger, at den nutidige arkitektur og stil, som folk ønsker, er meget langt fra et halvandet plans hus. Og at denne type huse stort set ikke bygges mere:

»Det er et utidssvarende design og tiltrækker ikke beboere i 2020...Til information kan jeg nævne, at Huscompagniet, Danmarks største leverandører at typehuse/ rækkehuse, ikke har nogen halvanden plans boliger som udstillingshuse. Og den eneste afdeling, der opfører halvanden plans huse, er den i Virum«.

Dilemmaet består i, som kommunens planlæggere også gør opmærksom på, at det godt kan være vanskeligt at få en god økonomi i at opføre tæt-lavt byggeri i landsbyer som Ejby, og at der er risiko for, at området kommer til at ligge ubebygget hen. Den nuværende lokalplan gør det muligt at bygge parcelhuse her, men muligheden er efter 10 år ikke udnyttet.

Foreløbigt har politikerne besluttet, at der skal holdes et borgermøde den 9. eller 11. november om sagen.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk