5. august 2020
Frivillig detektorarkæolog Tommy Olesen hjælper til i det ene af de store stolpehuller, der har flankeret indgangen, mens arkæolog Julie NIelsen registrer og optegner jordlagene i det andet. Foto: Tom Christensen
gallery icon

Se billedserie

Frivillig detektorarkæolog Tommy Olesen hjælper til i det ene af de store stolpehuller, der har flankeret indgangen, mens arkæolog Julie NIelsen registrer og optegner jordlagene i det andet. Foto: Tom Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Porten til vikingernes kongehal er fundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Porten til vikingernes kongehal er fundet
Lejre - 08. oktober 2019 kl. 11:38
Af Agnete Vistar
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et fund af de store er sket på området ved Gl. Lejre, hvor den mægtige kongehal lå i vikingetiden. Det skriver DAGBLADET Roskilde tirsdag.

Det drejer sig om åbningen i det palisadeanlæg, der omkransede kongehallen, og som ROMU's arkæologer har fundet i samarbejde med Nationalmuseet. Placeringen af den cirka seks meter brede indgang understreger, at kongehallen som bygningsværk var en magtdemonstration.

Stort forskningsprojekt

Fundet er sket i forbindelse med det store forskningsprojekt »Viking Dynasties«. Palisaden (et kraftigt stolpehegn) var i forvejen afdækket flere steder ved tidligere undersøgelser. Men dels manglede man at få styr på dele af palisadens forløb, dels var det hidtil ikke lykkedes at finde en indgang. Det lykkedes så for nylig.

Billede

Oversigt over kongehallens område, med porten mod øst - mod det, der nu er Gl. Lejre. Foto: ROMU


Åbningen viser sig at være placeret i den østlige side af palisaden, ned mod den nuværende Gl. Lejre landsby, i en lavning i landskabet. Og netop den lavtliggende placering understreger, at her er der tale om indgangen til magtens centrum, idet kongehallen har knejset højt over den, der trådte inden for den kraftige palisade.

Læs mere i DAGBLADET Roskilde tirsdag.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk