28. september 2021
Lille Knapsø Bakke Skov er et fortryllende smukt sted på alle tidspunkter af året.Her ses godsejerparret Silvia og John Munro på skovbegravelsespladsen. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Lille Knapsø Bakke Skov er et fortryllende smukt sted på alle tidspunkter af året.Her ses godsejerparret Silvia og John Munro på skovbegravelsespladsen. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Overvældende interesse for skovbegravelsesplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Overvældende interesse for skovbegravelsesplads
Lejre - 23. januar 2021 kl. 19:06
Af Agnete Vistar

To et halvt år skulle forløbe, før Ledreborg Slot kunne få lov at at åbne sin eftertragtede skovbegravelsesplads ved Knapsø.

Da det sidste stempel var sat af Kirkeministeriet i det sene efterår med grønt lys til Ledreborg, kunne de første urner sænkes i jorden ved træerne på skovbegravelsespladsen. Og så gik det hurtigt.

For der var allerede kø - flere pårørende havde bevaret deres afdøde kæres urner og stod parat til at få dem placeret på skovbegravelsespladsen. Allerede nu er de første 20 urner sat i jorden. Interessen har været overvældende.

Forleden havde næsten 40 mennesker meldt sig i løbet af søndagen til rundvisning på pladsen, hvor de blev vist rundt i små hold.

Det er ikke svært at forstå interessen - skovbegravelsespladsen er betagende smuk på alle tidspunkter af året. Den ligger lige syd for Restaurant Herthadalen, i den modne bøgeskov Lille Knapsøbakkeskov.

I det 4,3 hektar meget kuperede skovlandskab har Ledreborg udpeget 180 store ranke træer. Urnerne kan nedsættes inden for to cirkler om hvert træ.

- Jeg er simpelthen så glad for denne her skovbegravelsesplads. Og at det er lykkedes at få den godkendt - også i den grad! smiler Silvia Munro.

Dagbladet Roskilde har sat godsejerparret Silvia og John Munro stævne ude på skovbegravelsespladsen, hvor de fortæller om mulighederne. Pladsen er kun for urner, der nedsættes omkring træerne. Man kan reservere et gravsted eller erhverve det. Og man vælger selv sit træ - hvert træ har i øvrigt sit eget nummer.

- De fleste siger, at de ikke har lyst til at ligge på en kirkegård. Mange nævner også, at det er rart, at der ikke er nogen vedligeholdelse. Og så betyder naturen rigtigt meget, fortæller Silvia Munro.

Urnerne skal være bio-nedbrydelige, og man kun kan lægge en mindeplade. Der er ingen yderligere udsmykning. Faktisk er der flere, som ikke har ønsket nogen mindeplade, fortæller John Munro.

Om efteråret dækkes mindepladerne af faldne blade. Pårørende kan ikke lægge noget ved gravstedet. Lægger man blomster eller lignende, fjerner godset dem dagen efter. Det er en regel, for som afdød indgår man i den store natur og bliver en del af den. Det er en vision om det sidste hvilested, som tiltrækker mange mennesker.

Silvia og John Munro beretter, at de har talt med pårørende familier, som vil gøre det til en årlig tradition at komme her, besøge gravstedet og mindes, og spise deres medbragte mad og drikke kaffe fra picnickurven - eller eventuelt spise på restauranten lige ved siden af.

- Folk bygger minder op omkring skovbegravelsespladsen. Og det er vidt forskellige mennesker. Jorden er ikke indviet, men man kan godt få nedsat sin urne med en præst tilstede, siger Silvia Munro.

John Munro fortæller, at parret har talt om at få en skovbegravelsesplads i 20 år. Et tilbagevendende emne, som i de første mange år ikke kunne blive til virkelighed.

- Jeg vidste, at der findes mange skovbegravelsespladser i Tyskland, men det har ikke tidligere været muligt at få dette i Danmark, siger han.

Nu kan de glæde sig over, at det attraktive, fredfyldte område i Lille Knapsøbakke Skov - omgivet af gravhøje fra mange menneskealdre - er blevet én af de indtil videre otte skovbegravelsespladser i private skove i Danmark.

Lille Knapsø Bakke Skov er underlagt en landskabsfredning, hvilket sikrer, at skoven ikke vil ændre karakter i fremtiden. Den bevares så uberørt som muligt, og der vil ikke blive drevet almindelig skovdrift.

Ledreborg står for den daglig drift af skovbegravelsespladsen i Lille Knapsø Bakke Skoven. Det sker i samarbejde med den landsdækkende virksomhed Skovbegravelse ApS, der varetager administrationen.

Rent teknisk er der tale om en kommunal begravelsesplads, herunder at Lejre Kommune har det overordnede ansvar for begravelsespladsen.

Alle er velkomne i skoven og kan færdes her på stierne fra klokken 07:00 til solnedgang, selvfølgelig med respekt for skovbegravelsespladsen. Parkeringspladsen, som er anlagt i tilknytning til stedet, kan dog udelukkende benyttes i forbindelse med urnenedsættelser.

Der findes nu otte skovbegravelsessteder i private skove i Danmark; de fleste i skove, der tilhører godser, og pt. de fleste på Sjælland.

Der findes også rent kommunale skovbegravelsespladser - den første kom i Odense i 2014.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk