22. oktober 2021
Fra venstre forstander på Osted Fri- og Efterskole, Per Krøis Kjærsgaardm lærer Troels Mynster og friskoleleder Isabel Hansen i færd med at levere dagens morgensang. Foto: Agnete Vistar
gallery icon

Se billedserie

Fra venstre forstander på Osted Fri- og Efterskole, Per Krøis Kjærsgaardm lærer Troels Mynster og friskoleleder Isabel Hansen i færd med at levere dagens morgensang. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Morgensangen har guld i mund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Morgensangen har guld i mund
Lejre - 25. marts 2020 kl. 11:54
Af Agnete Vistar

Godmorgen! Sikken dejlig sang! Den bedste måde at starte dagen på!

arrow Læs også: Slut med fællessangen foran skærmen: Nu skal der synges sammen i kongrescenteret

Det væltede ind tirsdag morgen og formiddag med kommentarer fra mange seere til Osted Friskoles live-streamede morgensang på Facebook.

Denne tindrende høje, klare og kolde forårsmorgen steg solen i al sin vælde mod himlen, og det var ikke første gang, at ledelsen på Osted Fri- og Efterskole arrangerede morgensang, som alle kunne følge med i på Facebook, skriver DAGBLADET Roskilde onsdag.

»Se nu stiger solen« var dagens første, og meget velvalgte sang. I alt tre fællessange, et oplæg og et fadervor består seancen af, og i går rykkede det lille team udendørs til Naturværket, som er SFO'ens fine kompleks af træbygninger.

Her laver SFO'erne mad og er aktive i værkstederne, når alt er normalt. Det er det som bekendt ikke nu. Der er ingen børn, ingen elever. Men morgensangen holdes levende af forstander Per Krøis Kjærsgaard, leder af friskolen Isabel Hansen, samt lærer og guitarspiller Troels Mynster.

Nok så vigtig er manden bag kameraet, lærer Nicolas Fromsejer, der med et stativ og en Iphone 11 live-streamer morgensangen på Facebook. Per Krøis plejer at sidde bag klaveret, men det er ikke sådan at bugsere helt ned til Naturværket. Troels Mynsters guitarspil var da også fint til at skabe den rigtige stemning, og der var utvivlsomt mange, der sad derhjemme og sang med på »Se nu stiger solen«.

Sidste uge var der morgensang to dage, og denne uge er der morgensang, live på Facebook, tre morgener - mandag, tirsdag og på fredag, hvor en helt speciel overraskelse venter de mange seere i alle aldre.

Morgensangen holdes først for friskolens elever og forældre klokken 08.10, dernæst klokken 09 for efterskolens elever og forældre. Tilsammen regner forstanderen med, at 6-700 mennesker følger med. Og hensigten er, at der live-streames fra morgensangen tre dage om ugen, indtil eleverne kan vende tilbage til skolen.

Dagbladet Roskilde var til stede under gårsdagens morgensang, der stiger i popularitet - det er efterhånden ikke kun elever og deres forældre, der følger med på Facebook, men også mange andre, der nyder morgensangen under corona-karantænen.

Isabel Hansen fortalte i sit oplæg om skolens 100 års fødselsdagsfest for tre år siden og om forslag til sange fra eleverne. Helt nede i øjenhøjde med de yngste elever - eller i skolesøen, faktisk! Jens fra 0. klasse har skrevet ind og undret sig over de mange haletudser i søen. Det kom der en spændende biologisk forklaring på, og »Bim-bam-busse« blev sunget og spillet i det virtuelle rum.

Til slut blev Troels Mynsters egen sang, Nye Verden, spillet og sunget - en sang, som næsten alle eleverne på friskolen kan uden ad: »Nye verden, hvor vil du bringe os hen/ og kan vi gøre noget for at ændre vejen frem«, lyder en del af omkvædet, og sangen blev spillet inde i Naturværket.

Ja det er i sandhed en ny verden lige nu, og mange elementer i Troels' sang sætter corona-krisen i relief.

- Morgensang har vi normalt hver eneste morgen med tre sange hver dag, så det bliver til i alt 600 sange og salmer i løbet af et skoleår på Osted Fri- og Efterskole. Morgensang er fællesskabs-dannende, både folkeligt og livsoplysende. Og det er grunden til, at vi nu live-streamer morgensangen, forklarer forstander Per Krøis Kjærsgaard.

- Når vi synger, giver det en fornemmelse af, hvem vi er som mennesker - vi får det sat ind i en kontekst, i vores verden og kultur. Vi bliver klogere på os selv og det folk, vi er rundet af. Så det er smadder-ærgerligt, når noget sådan som corona-kanatænen sker, for vi mister den del i den periode, siger han og fortsætter:

- Vi kan sagtens lave opgaver over nettet og skrive frem og tilbage mellem lærere, klasser og elever. Men det bliver til noget fag-fagligt. Den anden del, det folkelige og det oplysende, taber vi, forklarer han.

Per Krøis Kjærsgaard er derfor glad for, at den live-streamede morgensang allerede er blevet en tradition, som fortsætter, indtil eleverne kan komme tilbage. Han mener, at morgensang er helt afgørende vigtig.

- For den danske sangskat er en berigelse. Ja det bliver fattigt, hvis man ikke har et fællessangs-beredskab, som man kan trække på ved de store livsbegivenheder, som begravelser, vielser og dåb. Det beredskab vil vi gerne give børnene med i rygsækken, fastslår han.

arrow Forstander får sange med i Højskolesangbogen
22. november 2020 kl. 08:11 Opdateret: kl. 11:19
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk