15. december 2019
Der var stort rykind, da milepælen blev indviet tirsdag på rastepladsen på Lindenborgvej.
gallery icon

Se billedserie

Der var stort rykind, da milepælen blev indviet tirsdag på rastepladsen på Lindenborgvej.
Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Milesten: Et stykke Lejrehistorie vender hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Milesten: Et stykke Lejrehistorie vender hjem
Lejre - 02. september 2015 kl. 08:29
Af Agnete Vistar
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Det har været en skøn opgave! Det fortæller Maria Hammerich og Stig Andersen, begge Raadvad Stenhuggeri. De to har restaureret de tre milepæle, som tirsdag blev indviet på deres oprindelige pladser i Lejre, Roskilde og Høje Taastrup. Det skriver DAGBLADET Roskilde om onsdag.

arrow Læs også: Milesten tilbage på plads

Resultatet er smukt. De meget attraktive, næsten hvide milesten kommer nu til ære og værdighed igen. Borgmester Mette Touborg (SF), repræsentanter fra Dansk Vejhistorisk Selskab, Roskilde Museum, Lejre Kommunes Vej & Park afdeling og mange flere mødte frem til indvielsen på rastepladsen på Lindenborgvej vest for Gevninge. Her stod oprindeligt 5 1/2 milepælen, og her står den nu igen.

Tronende på sin nye sokkel af østrigsk marmor og med kongekronen opmalet med ægte bladguld og rød farve, ligesom kongemonogrammerne og posthornet er opfrisket med bladguld.

Præcis sådan så 56 milepæle ud, da de blev sat langs de sjællandske landeveje i anden halvdel af 1700-tallet. Det skete i forbindelse med et storstilet vejprojekt, igangsat under Frederik 5. og siden videreført af Chr. 7, længe før asfalten og bilerne holdt deres indtog.

AP Møller Fonden har med 350.000 kroner finansieret restaureringen af de tre milesten, som nu er vendt hjem til Lejre, Høje Taastrup og Roskilde.

Læs mere i DAGBLADET Roskilde onsdag.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk