23. juni 2021
Graver Trine Barfoed Thomsen ved den nye fællesgrav. Bagved vokser løvefod, og her nedsættes urner i fællesgraven. Foto: Agnete Vistar
gallery icon

Se billedserie

Graver Trine Barfoed Thomsen ved den nye fællesgrav. Bagved vokser løvefod, og her nedsættes urner i fællesgraven. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kirkegård i forandring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kirkegård i forandring
Lejre - 14. maj 2021 kl. 19:27
Af Agnete Vistar

En større helhedsplan for omlægningen af kirkegården ved Gevninge Kirke er i fuld gang med at blive virkeliggjort. Bag helhedsplanen står landskabsarkitekt Birgitte Fink.

Graver Trine Barfoed Thomsen leder holdet på kirkegården, og blandt andet er en ny fællesgrav anlagt. Den er allerede indviet, og flere urner er sat ned her. Det sker blandt beplantning af løvefod; og de små planter vil snart dække jorden helt.

SN-Brød: Fællesgraven er lavet som en halvcirkel, kranset med taksplanter.

Paradisengen er et område mord nord til urner, der grænser ned mod Lejre Å, der her lokalt kaldes Gevninge Å. Paradisengen er ret forskellig fra den øvrige del af kirkegården.

Kasserer i menighedsrådet, Johannes Østergaard fortæller, at kirkegården blev udvidet med Paradisengen for en del år siden og allerede taget i brug, dengang Cecilie Schackinger var præst her, idet den blev indviet i juni 2010. Det var forinden vedtaget ved lov, at man skulle sikre arealer, så der var plads til alle på kirkegårdene i landet.

Men siden er der sket det mange steder på kirkegårde, at antallet af tomme gravpladser stiger, idet stadig flere bliver brændt. Det gælder også Gevninge Kirkegård. Så opgaven lyder på at forskønne kirkegårdene og gøre dem attraktive, og med Birgitte Finks helhedsplan får Paradisengen en særlig fremtoning. Planen omfatter anlæg af en elipse, inden for hvilken man kan få sat urnen ned.

- Der er også et græsareal til urner, hvor græsset får lov at gro, fortæller Trine Barfoed Thomsen.

Hun forklarer, at teamet på kirkegården er gået i gang med at stramme op rundt om på kirkegården:

- Vi tager fat i hjørnerne. Der er steder, hvor lugningen er meget tidskrævende, og vi får mange steder med græs, siger hun.

En mur skal fritlægges; fredningsnævnet har været inde over.

Helhedsindtrykket vil vokse frem de kommende år, og Gevninges kirkegård er i fuld gang med en forskønnelses-proces til glæde for besøgende.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk