18. juni 2021
Det 80 år gamle vandværk ved Ledreborg Allé opgives, når det nye vandværk står klart. Første opgave går ud på at forbinde den gamle og den nye bygning med tre kilometer lange vandrør. Foto: Agnete Vistar
gallery icon

Se billedserie

Det 80 år gamle vandværk ved Ledreborg Allé opgives, når det nye vandværk står klart. Første opgave går ud på at forbinde den gamle og den nye bygning med tre kilometer lange vandrør. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kilometerlange kæmperør lægges til nyt stort vandværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kilometerlange kæmperør lægges til nyt stort vandværk
Lejre - 11. maj 2021 kl. 19:03
Af Agnete Vistar

Alle, der kører ad Orehøjvej og den østlige del af Ledreborg Allé ved det store HOFOR vandværk i Lejre by må have lagt mærke til nogle kæmpemæssige rør, der ligger placeret langs vejene.

De skal tilsammen danne to mægtige vandrør, der kommer til at forbinde det gamle værk i den nordligste del af Lejre by med et splinternyt, moderne vandværk i Gevninge, syd for virksomheden Vestergaard Company.

Byggeriet af det nye vandværk i Gevninge går i gang til sommer, men før det overhovedet kan gå i gang, skal de store vandrør lægges på den cirka tre kilometer lange strækning mellem Lejre og Gevninge. Og projektet er bemandet med et lokalt kendt hold, oplyser HOFOR.

Det er entreprenørfirmaet, Nordkysten A/S, der skal hjælpe HOFOR med dette projekt. Både Nordkysten og underentreprenører Jacob Post har lokale medarbejdere.

Arbejdet med at lægge rørene finder sted fra nu af og til december i år. Det vil mest foregå under jorden for at minimere gravearbejdet i området. Der vil dog kunne opleves tungere trafik nær Gevninge Kildeplads. Af sikkerhedsmæssige årsager vil HOFOR desuden omdirigere færdslen på nogle af stierne i området, men der vil blive skiltet med alternative ruter for de vandreglade.

Rørene bliver leveret i mindre stykker og svejses sammen til rørlængder på mellem 250-450 meter. Herefter bliver der boret en slags tunnel mellem to store udgravede huller, som man trækker rørlængderne ind igennem.

Løbende bliver disse rørlængder svejset sammen nede i jorden, så man til sidst har en gennemgående rørledning fra Værket ved Lejre til Værket ved Gevninge.

Metoden kaldes styret underboring, og den betyder, at HOFOR kan minimere gravearbejdet i lokalområdet. De nye rørs levetid er anslået til cirka 100 år.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk