25. marts 2019
Skovarbejder Ken Håkansson i færd med at forberede fældningen af den næsten 10 ton tunge eg. Foto: Agnete Vistar
gallery icon

Se billedserie

Skovarbejder Ken Håkansson i færd med at forberede fældningen af den næsten 10 ton tunge eg. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmpe-ege falder så kongehal kan rejses

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kæmpe-ege falder så kongehal kan rejses
Opdateret 01. september 2016 kl. 11:40
Lejre - 30. august 2016 kl. 16:35
Af Agnete Vistar
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De første mægtige egetræer ud af 200 blev fældet tirsdag. Træerne skal bruges til at bygge en enorm, rekonstrueret kongehal fra vikingetiden i Sagnlandet Lejre, samt et langhus, skriver DAGBLADET Roskilde onsdag.

Det var et kæmpe projekt, der tog sin begyndelse i Taastrup Skov tirsdag. Her står nogle livskraftige ege, ca. 120 år gamle - ikke knortede og forvredne i bredden, som man ofte forventer, at ege ser ud, men rigtige skovdrifts-ege. Høje, slanke og mægtige. Den første fældede eg vejer op mod 10 tons.

52 af egene skal nu fældes i skoven, sammen med op til 150 andre ege fra andre skovdistrikter på Sjælland. Alle skal bruges til det enestående byggeri af en vikinge-kongehal i Sagnlandet Lejre, baseret på sporene fra den enorme 60 meter lange kongehal ved Gl. Lejre.

Kongehallen i Sagnlandet rekonstrueres efter den oprindelige hal, der var den største menneskeskabte bygning i Norden i vikingetiden.

- Når man ser sådan et træ fældet, får man fornemmelsen af, hvilket gigantisk projekt, én person for 1200-1300 år siden satte i gang. Det har i den grad været et stort, koordineret byggeri, som har været planlagt gennem lang tid, siger Lars Holten, direktør for Sagnlandet Lejre.

Det er Palle Nielsen og hans dygtige folk fra Bondeskovgaard Savværk ved Osted, der står for fældningen og opskæringen af de mægtige ege.

Læs mere i DAGBLADET Roskilde onsdag.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk