22. juni 2021
I midten arkitekt Jan Utzon; til højre idemanden bag Degnejordens Bofællesskab, Henrik Svanholm. Foto: Agnete Vistar
gallery icon

Se billedserie

I midten arkitekt Jan Utzon; til højre idemanden bag Degnejordens Bofællesskab, Henrik Svanholm. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jan Utzon mødte deltagerne i bo-projekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Jan Utzon mødte deltagerne i bo-projekt
Lejre - 02. juli 2020 kl. 19:38
Af Agnete Vistar

En halv snes deltagere i bo-projektet Degnejordens Bofællesskab mødte sent onsdag eftermiddag den kendte arkitekt, Jan Utzon, der gjorde rede for sine tanker om projektet. Det skriver DAGBLADET Roskilde torsdag.

Efter truende blytunge skyer tromlede ind over Lejre, brød solen pludselig igennem, netop da den lille skare på 14 mennesker havde samlet sig ved Lavringe Å, ud for det sted, hvor Degnejordens Bofællesskab planlægger at opføre deres boliger.

Og der var spændende besøg, for projektets arkitekt, Jan Utzon mødte op for at redegøre for sine tanker over for deltagerne i projektet. Et færdigt forslag er ikke klart endnu, men de første - endnu ikke færdige - skitser begynder at tage form, og de deltagere, der er skrevet op til en bolig i bofællesskabet, fik mulighed for at drøfte fremtiden med såvel den kendte arkitekt som projektets primus motor, Henrik Svanholm.

Først i sensommeren forventer Henrik Svanholm, at området, hvor bofællesskabet har tænkt sig at bygge, kommer i udbud.

De 1,8 hektar, hvor bofællesskabet håber at kunne bygge, er området på Degnejorden, som ligger nærmest åen. Tanken er at opføre fem klynger med tre-syv huse i hver klynge; alle i ét plan. Boligerne kan blive i tre størrelser - 75 m2, 100 m2 og 125 m2. Enkelte bliver lidt større. Om det bliver 30 eller 35, er ikke afgjort - der kan fires.

- Det er op til Jer, hvad I synes. Projektet er lavet, så det tager hensyn til de mange forslag, der i lokalplanens høringsperiode kom fra borgere i lokalområdet. Boliger i ét plan er der stor interesse for i Lejre. Projektet er dog ikke et rent senior-boprojekt, men må gerne skabe fællesskab for folk i alle aldre, og herunder også yngre familier, sagde Henrik Svanholm.

Boligerne bliver ældrevenlige, og hovedparten af de fremmødte i aftes havde også en vis alder. Deltagerne i projektet får selv en vis indflydelse på de kommende boliger, hvilket giver mulighed for at boligerne kan tilpasses de enkelte ønsker og behov. Jan Utzon nævnte, at den vedtagne lokalplan for området har udstukket meget specifikke retningslinjer for, hvor boligerne skal ligge, facader og højde.

- Den måde lokalplanen er lavet på, kan både være en udfordring, men også blive noget flot byggeri. De, der har lavet lokalplanen, har virkelig tegnet igennem og tænkt sig om, sagde Jan Utzon, der nævnte, at lokalplaner generelt er blevet meget skarpt definerede.

Der var mange spørgsmål fra deltagerne om ikke mindst parkeringspladser. Fælleshuse og forsamlingshuset blev der også spurgt meget ind til - og finansieringen. Det kan blive både andels- og lejeboliger. Og kvadratmeterprisen? Formentlig cirka 30.000 kroner.

Henrik Svanholm forventer, at der vil blive op mod 25 selskaber, som vil byde på Degnejorden, som formentlig udbydes i to-tre etaper. Degnejordens Bofællesskab kommer således i skarp konkurrence - ikke mindst på prisen. Og forhåbentlig vil også bæredygtigt byggeri og spændende løsninger på opvarmning, som netop bofællesskabet vil stille op med, blive vægtet, sagde han.

Jan Utzon bed mærke i, at Henrik Svanholm forventer megen konkurrence:

- Det kan godt være, at udbyderen siger, der skal tages hensyn til god arkitektur og materialer hos budgiverne. Man kunne vælge at gå efter den bedste kvalitet, så man får bedre boliger. Men i sidste instans er det ofte pengene, der tæller, siger Jan Utzon til DAGBLADET Roskilde.

- For et lille halvt år siden bad nogle private investorer mig om at tegne et projekt i Helsingør på to en halv blok. De skulle tjene på processen. Vi regnede ud, at vi ikke havde råd til en købspris på mere end 12,5 millioner, hvis det skulle være god kvalitet og der også kunne tjenes penge. Alligevel var der en budgiver, som bød næsten 30 millioner. Og han fik opgaven, fortæller Jan Utzon.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk