13. juni 2021
Inez Gavilanes nyder at bo i Hvalsø med udsigt til marker. Det står i kontrast til hendes nye roman »Måske i morgen«, som foregår i et hårdt miljø i Ballerup. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Inez Gavilanes nyder at bo i Hvalsø med udsigt til marker. Det står i kontrast til hendes nye roman »Måske i morgen«, som foregår i et hårdt miljø i Ballerup. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Inez udgiver roman om et liv på kanten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Inez udgiver roman om et liv på kanten
Lejre - 07. maj 2021 kl. 18:24
Af Britt Nielsen

Selv om 43-årige Inez Gavilanes i dag bor med udsigt til marker og køer i sit hus i Hvalsø med sin 3,5 årige datter, har hun som forfatter valgt at skrive om et helt andet miljø, og om hvor meget den sociale arv påvirker et ungt menneske.

Torsdag i denne uge udkom ungdomsromanen »Måske i morgen« på Forlaget Carlsen Puls.

- Jeg er først flyttet til Hvalsø for fire år siden. Fordi her er fantastisk herude, og så var der et hus som talte til mig, siger Inez Gavilanes.

Indtil da boede Inez i Ballerup og Skovlunde, og landidylen står i kontrast til nogle af de ting, hun har set og oplevet her.

Den sociale arv

Hun er selv vokset op med forældre, der har haft en voldsom opvækst, men som har formået at bryde med det dårlige.

Hun kalder sine forældre mønsterbrydende og sig selv et villabarn.

Men rundt omkring familien var livet ikke lige så stabilt.

- Jeg har set nogle stakkels unger, hvor der har været misbrug hos forældrene, vold, kriminalitet og selvskade. Jeg følte, at jeg stod på en isflage med mine forældre, fortæller Inez Gavilanes, som kender de steder i Ballerup, som eksempelvis Blokhaven, hvor hendes bog foregår.

Inez Gavilanes er optaget af, hvad det er, der gør, at nogen mennesker klarer sig trods en opvækst med store sociale udfordringer, men andre ikke gør.

Hun arbejder som jobformidler i et projekt i Roskilde, som skal hjælpe unge og voksne i gang med enten job eller uddannelse.

- Noget af det, jeg er blevet opmærksom på, er, at den sociale arv vejer tungt. Når jeg sidder overfor et ungt menneske, som har angst, misbrug eller ikke har kunnet følge skolen og ikke lever op til samfundets forventinger, så er det aldrig uden, at baglandet ikke har fungeret optimalt. Hvad sker der, når jeg gang på gang sidder overfor et ungt menneske, som ikke har gennemført folkeskolen. Hvor var de voksne til at hjælpe?, siger Inez Gavilanes og forklarer, at disse børn kræver mere tid, ressourcer og rum.

Gå væk udstråling

I »Måske i morgen« møder læserne Lulu, som bor sammen med sin psykisk syge mor og som er overladt til sig selv og med ansvaret for moderen. Lulu bruger så meget energi på moderen, at hun dropper ud af skolen og isolerer sig mere og mere. Indtil hun møder et fælleskab hos en flok piger, hvor spillerreglerne er nogen helt andre end i resten af samfundet.

Inez Gavilanes hjerte banker for de udsatte børn og unge. Udover at fortælle historien om Lulu ønsker Inez Gavilanes også med romanen at gøre opmærksom på, at en undersøgelse fra Psykiatrifonden i 2019 viste, at der er 310.000 børn, som har forældre med psykisk sygdom, men antallet af børn, der bliver hjulpet af systemet 52.000.

- Vi skal bryde tabuer. Det er os andre, som er nødt til at have mere viden, siger Inez Gavilanes, som håber, at bogen kan bruges som afsæt til at tale om, hvordan vi kan blive bedre til, at se og hjælpe børn og unge i de situationer.

- Jeg tror ikke på den totale happy ending. Men der er håb for Lulu. Den måde Lulu reagerer på, vil andre piger typisk gøre. De har en udstråling, det kan være med den klassiske hættetrøje eller piercinger, som siger gå væk fra mig. Og det gør man så, men i virkeligheden har de brug for fællesskabet, siger Inez Gavilanes og forklarer, at disse piger tager tid, før de får tillid til andre.

- Nu er den her bog til unge. Det er aldrig unges ansvar at redde en Lulu, siger Inez Gavilanes og pointerer, at de dårlige ods kan ændres, hvis en voksen ser et barn og træder til med opmærksomhed og støtte til at bryde det, man har med sig hjemmefra.

Skriver videre

Det er ikke muligt at holde den bogreception, som forlaget gerne ville holde. I stedet kommer Inez Gavilanes til at fejre udgivelsen over flere omgange de næste par uger.

- Det er spændende at se, hvad der sker. Om bogen lander blødt, siger Inez Gavilanes, som allerede er i gang med at skrive to historier mere.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk