14. april 2021
Absalonsbuen er som den ældre domkirke bygget af frådsten.
gallery icon

Se billedserie

Absalonsbuen er som den ældre domkirke bygget af frådsten.
Foto: Ole Malling
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historiske byggesten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historiske byggesten
Lejre - 02. april 2021 kl. 16:10
Af Tomas Skov Foto: Ole Malling

Kildekalkens dannelse og frådstensarkitektur er ikke tidligere behandlet samlet i bogform. Indtil nu, hvor formand for Egnshistorisk forening for Hvalsø, Bent Gottfredsen, udgiver den lille bog 'Frådsten - Danmarks ældste bygningssten' om dette byggemateriale, der har lagt sten til mangt et bygningsværk i Danmark.

På Sjælland findes frådsten især ved skrænterne i de store dale på egnen omkring Roskilde og Holbæk, og det giver sig til udtryk i de mange middelalderkirker, som helt eller delvist er bygget af den kalkholdige og let forarbejdelige frådsten.

Overalt i landskabet

Stenen er porøs og let at skære i, når den er våd, og er ikke tung at transportere. Samtidig tørrer den hårdt op og udmærker sig dermed som et vejrbestandigt byggemateriale.

Det kan man ved selvsyn konstatere fx i Absalonsbuen på Roskilde Domkirke, eller i Kirke Såby eller Tveje Merløse kirker. Med udgangspunkt i Elverdamsdalen og Roskilde tager forfatteren os med på en historisk rundrejse til egnens mange frådstensbyggerier.

'Frådsten - Danmarks ældste bygningssten' er på 76 sider, og vil snart kunne købes på Roskilde Museum, Tadre Mølle og fra Sagnlandets butikker.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk