22. september 2021
Her ses de interesseområder, der udgår, markeret med mørkeblåt. De laksefarvede områder er graveområder; de prikkede er interesseområder. Region Sjællands materiale
Her ses de interesseområder, der udgår, markeret med mørkeblåt. De laksefarvede områder er graveområder; de prikkede er interesseområder. Region Sjællands materiale
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grusgravning: Stadig øksen over nakken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Grusgravning: Stadig øksen over nakken
Lejre - 16. december 2020 kl. 19:21
Af Agnete Vistar

Der er utilfredshed blandt Lejres politikere over, at et område tæt på Gevninge stadig er udpeget som interesseområde for råstof i forslaget til Råstofplan 2020.

arrow Læs også: Sjælland til Hovedstaden: Skaf jeres eget grus

Lidt er taget fra, men Region Sjælland har ikke taget området som sådan ud af forslaget til Råstofplan 2020.

Og Marinus Bastian Meiner (SF), der selv bor i Gevninge, beskriver dette som fuldstændigt håbløst. Ja det gjorde han endda flere gange tirsdag aften til det virtuelt streamede møde i kommunalbestyrelsen.

- Det er da fint, området er blevet mindre, men det ligger bynært. Jeg kunne godt tænke mig, at vi blev skarpere på den kritik. Det er lang tid at have den økse over nakken. Og jeg synes, det er uforståeligt og urimeligt, at Lejre leverer mest råstof, sagde han.

Christian Fjeldsted Andersen (V) nævnte også, at området ved Gevninge ikke blot er bynært; det ligger også i nationalparken:

- Det er ikke et hvilket som helst område, sagde Christian Fjeldsted, der også kom ind på, at hovedstadsområdet får rigtig meget råstof fra Lejre:

- De graver ved Avedøre og Lysetteholmen nu - vi skal sikre, at de selv sørger for deres eget grus. Og jeg er glad for, at vi har skærpet det punkt i vores høringssvar, sagde han.

Borgmester Carsten Rasmussen (S) understregede, at Lejre klart skal give udtryk for, hvor det er uhensigtsmæssigt at grave grus:

- Der skal tages mest muligt hensyn, og Region Hovedstaden må grave deres eget. Men selvfølgelig skal grus graves, hvor der er grus, sagde han.

Lejres politikere er blevet enige om et høringssvar til den kommende Råstofplan 2020 fra Region Sjælland. Råstofplanen handler om, hvor der må graves grus, blandt andet i Lejre, og da den er i høring lige nu, har Lejres kommunalbestyrelse nu vedtaget et høringssvar.

Som altid er der utilpashed blandt politikerne over, at Lejre er et yndet mål for grusgravning hos Region Sjælland, men i det mindste er der ikke tilføjet hverken nye graveområder eller interesseområder denne gang. Faktisk er der fjernet 0,7 hektar graveområde (et lille område ved Ringstedvej) og 215 hektar interesseområder fra Lejres jorder, og det er politikerne godt tilfredse med i deres høringssvar.

Følgende interesseområder udgår, fordi de er for små til ordentlig udvinding, eller af for lav kvalitet:

Et mindre område lige nord for Glim; områderne ved Darup, Assendløse, nord for Hvalsø, syd for Rye, syd for Nr. Hyllinge, Gershøj samt nord for Biltris; et område nordøst for Rye og to mindre områder omkring Glim og Gevninge.

Men...som nævnt er det bynære interesseområde omkring Gevninge fortsat hverken revurderet eller udtaget. Det er der allerede mange borgere i Gevninge, der er meget utilfredse med. Lejre Kommune ønsker en revurdering af interesseområdet, ifølge høringssvaret.

Og de store kendte graveområder ved Kyndeløse, Glim og klods op ad Hvalsø fortsætter som graveområder.

Lejre Kommune indskærper, at regionen bør sikre, at Region Hovedstaden i videst muligt omfang bør udlægge råstofgrave- og interesseområder inden for egen region. Med den tilføjelse, at det sker med hensyn til belastning af infrastruktur samt kulturlandskaber og nationalpark.

arrow By skal skærmes af hård regionsgrænse
26. november 2020 kl. 18:36 Opdateret: kl. 15:10
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk