29. juli 2021
Sjællandsk Muld omfattes af den sydvestlige klynge. Her et bud på, hvordan miljøet vil forme sig i Hyllegård Høje. Lejre Kommunes materiale
gallery icon

Se billedserie

Sjællandsk Muld omfattes af den sydvestlige klynge. Her et bud på, hvordan miljøet vil forme sig i Hyllegård Høje. Lejre Kommunes materiale
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grønt lys til stort boligbyggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Grønt lys til stort boligbyggeri
Lejre - 13. januar 2021 kl. 19:19
Af Agnete Vistar

Med en spritny lokalplan er der givet grønt lys til byggeri af de første klynger af boliger i det store område, Hyllegård Høje. I første omgang er Sjællandsk Mulds bofællesskab tættest på med 20 boliger fordelt.

Det er kun halvdelen af det 22 hektar store område, som nu har fået retningslinjer for den kommende bebyggelse, nemlig området mod vest med tre boligklynger samt området omkring selve gården Hyllegaard.

Masterplanen, som Rebekka Sørensen fra Hyllegaard Udvikling står bag, omfatter i alt cirka 250 boliger, placeret i seks klynger omkring gården Hyllegården.

Mellem den nordligste boligklynge, Cecilie Marie Hjemmet og parcelhusene på Hyllegårdsvej ligger et område, som først skal planlægges om nogle år. Det er endnu ikke besluttet, hvordan dette landområde skal se ud - dog ligger det fast nu, at der skal skabes mere afstand mellem Cecilie Marie Hjemmet og et muligt nyt boligområde, end der først var lagt op til.

Der er sket en række ændringer med planen for de første tre klynger, efter at lokalplanforslaget var i høring i efteråret.

Boligklyngerne formes over tid af deres beboere, og med hver sit unikke nærmiljø udgør klyngerne tilsammen Hyllegård Højes samlede identitet. I hjertet af hver boligklynge er der et fælleshus, der skal være samlingspunkt for de forskellige

fællesskaber.

Her mødes beboerne omkring aktiviteter som aktiv udfoldelse, sociale aktiviteter samt dyrkning og høstning.

Den første af boligklyngerne, som er på vej, hedder »Sjællandsk Muld«, og den ligger længst mod sydvest, længst væk fra Hvalsø af de seks klynger. Hensigten her er at skabe et bofællesskab baseret på fællesskab, selvforsyning, naturglæde og bæredygtighed.

De første 20 boliger af 36 boliger hos Sjællandsk Muld er allerede fordelt, og kredsen bag projektet oplever generelt meget stor interesse for projektet. Sjællandsk Muld holder seks infomøder i januar-februar for eventuelle nye beboere; det første holdes på lørdag den 16. januar på Hyldegaard.

Den landsdækkende virksomhed Bærebo, der skaber bofællesskaber ud fra et koncept om at skabe en »by på landet« gennem en sammenslutning af mindre fællesskaber, samarbejder med Hyllegaard Udvikling om de andre to boligklynger i den netop vedtagne lokalplan.

I udkastet til lokalplanen var der bestemmelser om ligelig fordeling af byggeri i én, halvanden og to etager for at sikre variation. Men indsigelserne under høringerne gør det klart, at dette vil umuliggøre selvbygger-bofællesskaber, hvor der ikke indsendes en samlet byggeansøgning for hele delområdet/bofællesskabet på én gang.

Ved senere sager om om- eller tilbygning til enkelte boliger vil bestemmelsen ikke kunne administreres, fordi det ikke er klart, hvilken begrænsning, der gælder for den enkelte bolig.

Variationen sikres i stedet ved at indsætte krav om facade- og tagforskydninger. Derfor er der indført en passus om, at bebyggelse i de tre delområder kan udføres i flere niveauer på den enkelte grund, for at optage et eventuelt terrænfald på grunden i bygningerne. Sådan bebyggelse må opføres i højst to plan over det fastlagte niveauplan samt med fritlagt kælderetage.

I øvrigt skal farver på alt byggeri i lokalplanområdet følge jordfarver, dog så at højst en tredjedel af facaderne på hver bygning må være sort.

Når det gælder vejføring, skal lokalplanområdet vejbetjenes fra Åsen. Der skal etableres en ny privat fællesvej til Åsen, som også skal betjene Elverbakken og området syd for Elverbakken.

Mens delområde D2, som ligger lige nord for boligerne på Hyllegårdsvej, skal vejbetjenes ad Hyllegårdsvejs forlængelse, som også etableres som privat fællesvej.

Sideløbende med lokalplanen bliver der lavet en aftale med udstykkeren om udvidelse af Åsen samt en aftale med den tidligere ejer af Hyllegården, Mads Vallø om etablering af Hyllegårdsvejs forlængelse.

Beboerne i parcelhusene på Hyllegårdsvej føler sig forbigået. Den nye aftale om etablering af vej og sti til området gennem den grønne kile indebærer, at det er beboerne, der kommer til at overtage vedligeholdelsen. Og beboerne har ikke været indkaldt til drøftelse om dette.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk