12. juni 2021
Jan Krog Jørgensen (til venstre) og Frank Mynthe smager på lidt af det øl, de bedst kan lide. Jan Krog Jørgensen er mest til sort øl, mens Frank Mynthe er til sour ale. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Jan Krog Jørgensen (til venstre) og Frank Mynthe smager på lidt af det øl, de bedst kan lide. Jan Krog Jørgensen er mest til sort øl, mens Frank Mynthe er til sour ale. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: D'øl sætter en ære i håndbrygning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

D'øl sætter en ære i håndbrygning
Lejre - 09. maj 2021 kl. 08:05
Af Britt Nielsen

Døren til staldbygningen er åben. Indenfor står Frank Mynthe og Jan Krog Jørgensen klar til at sælge og især fortælle om øl.

D'øl består af fem mænd med en kærlighed til håndbrygget øl. Der har været lidt udskiftning i den oprindelige gruppe, lige som D'øl denne vinter er gået fra at være et iværksætterselskab til at være et ApS.

- Vi startede med at brygge hjemme på min adresse, og så vandt vi to år i træk medalje til DM i håndbryg. Så var der en af de andre, som sagde, skal vi ikke gøre noget mere, fortæller Frank Mynthe og oplyser, at gruppen er en udløber af Midtsjællands Håndbryggerlaug.

D'øl blev derfor etableret for godt tre år siden i lokaler på Osmosegård ved Osager. Håndbryggeriet har siden udvidet til dobbelt plads, så der er blevet plads til butik og lager.

- Det er rart, det var rodet før, siger Frank Mynthe.

D'øl holder åbent i butikken den sidste lørdag i hver måned. Lige nu har håndbryggeriet syv forskellige øl i sortimentet, som kunderne kommer drypvis og køber.

- Vi snakker lidt mere med kunderne end i Brugsen. I dag har der været nye kunder, og det er hyggeligt, når der kommer nye folk til, siger Frank Mynthe.

Snart gang i smagningerne, mens Jan Krog Jørgensen og Frank Mynthe fortæller om den ene øl, Barrel Dream, der er en sour ale, og som har ligget på et sherryfad i en bunker i Roskilde.

- Der er et stabilt klima og temperatur. fadet tørrer ikke ud. Det er egentlig bare en super kælder, siger Frank Mynthe og fortæller, at det er anden gang, D'øl har lavet øl på denne måde.

- Den første kaldte vi bare Fadlageret, siger Frank Mynthe og viser, at D'øl i år har fået nyt design på ediketterne.

Faste øl til Skoemagerkroen

D'øl leverer øl til Skoemagerkroen, så der er faste øl, der bliver lavet fast hertil.

- Men ellers prøver vi at lave forskellige øl og finde på nye øl, siger Frank Mynthe.

- Men nogle vender vi tilbage til. Vi brygger kun noget, vi selv har lyst til at drikke, lyder det fra Jan Krog Jørgensen, da der er en pause mellem kunderne, og de derfor har tid til at vise selve bryglokalet frem.

Frank Mynthe er mest til det sure øl, sour-øl, som er vildtgæret øl, mens Jan Krog Jørgensne godt kan lide helt sort øl, som en imperial stout.

Frem med piskeriset

D'øl laver 180 liter øl ad gangen, men kan gå op til dobbelt størrelse.

- Det hele er håndbrygget. Vi vil gerne røre i gryden, siger Frank Mynthe og viser et meget stort piskeris, som bliver brugt til brygningen

- Alt er manuelt, kommenterer Jan Krog Jørgensen.

På et bord står der da også maskiner, hvor de selv selv tapper øllen og med håndkraft sætter kapsler på.

D'øl har ingen planer om at gå fra håndbryg til microbryggeri

- Vi vil egentlig gerne kære os om øllen. Hvis det bliver meget større, så går håndbrygningen af, fortæller Frank Mynthe.

Levende øl

Den hurtigste bryg tager en måned.

- Vores øl er ikke pasteuriseret, så det er levende og skifter smag hele tiden. Det kan godt gemmes, men får en mere vintagesmag, fortæller Frank Mynthe.

D'øl har ikke brygget i vinter, fordi øllet har en kort holdbarhed, og alt var lukket ned, så der var ingen aftagere.

- Det var fedt at komme i gang igen. Det var lige som juleaften, siger Jan Krog Jørgensen med et smil.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk