30. marts 2020
- Da jeg startede, hed det husmorafløsning og hjemmehjælp. Man skulle eksempelvis træde til med madlavning og rengøring i hjem, hvor husmoderen eksempelvis var blevet syg, fortæller Vivian Petersen, der kan prale af hele 50 års erfaring som hjemmehjælper. Foto: Holger Vincents.
- Da jeg startede, hed det husmorafløsning og hjemmehjælp. Man skulle eksempelvis træde til med madlavning og rengøring i hjem, hvor husmoderen eksempelvis var blevet syg, fortæller Vivian Petersen, der kan prale af hele 50 års erfaring som hjemmehjælper. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vivian runder unik milepæl: 50 år i hjemmeplejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vivian runder unik milepæl: 50 år i hjemmeplejen
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 15. februar 2020 kl. 09:54
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kirke Hyllinge: De fleste kan formentlig enes om, at 50 år er en rum tid.

Men tager man Vivian Petersens arbejdsliv i betragtning, får tallet imidlertid en helt ny betydning.

Den 76-årige hjemmehjælper kan i disse dage fejre, at hun har været en del af hjemmeplejen i det nuværende Lejre Kommune i et halvt århundrede. En unik præstation, når vi taler om et arbejde, der ifølge Det Nationale Forskningscenter i Arbejdsmiljø, er blandt de hårdeste at bestride - fysisk såvel som psykisk.

Men hvorfor stå i forreste række på femte årti, når ældre borgere skal vendes i sengen, på toilettet eller i bad? Spørger man Vivian Petersen, er det ret lige til.

- Sommetider tænker jeg hold nu fast, har jeg virkelig været i gang i 50 år. Men jeg har haft det godt, og jeg er velsignet med et godt helbred, så hvorfor stoppe, lyder forklaringen fra jubilaren, der er tilknyttet hjemmehjælpsgruppen Ammershøj, som tager sig af Kirke Hyllinges plejekrævende borgere.

Fra smørrebrød til ældrepleje
Vivian Petersen har inviteret avisen inden for i sin lyse udestue i det parcelhus, hun har boet i siden november måned 1969. Året hvor hun sammen med sin mand og to børn skiftede København ud med Kirke Hyllinge.

I hovedstaden havde Vivian Petersen uddannet sig til smørrebrødsjomfru, men det arbejde droppede hun, da familien flyttede på landet. I første omgang var det meningen, at hun skulle gå hjemme og passe det nybyggede hus og de to sønner. Den plan blev dog hurtigt droppet.

- Da vores ældste søn begyndte i skole, skulle jeg jo have noget at få tiden til at gå med, og så blev det hjemmeplejen, forklarer Vivian Petersen.

Hun meldte sig derfor til et seksugers kursus i København, og i 1970 - året hvor Bramsnæs Kommune så dagens lys - var det tid til at tage fat.

- Da jeg startede, hed det husmorafløsning og hjemmehjælp. Man skulle eksempelvis træde til med madlavning og rengøring i hjem, hvor husmoderen eksempelvis var blevet syg, fortæller Vivian Petersen.

Mindre tid
Siden dengang er der sket en hel del. Ikke mindst i teknologisk øjemed, hvor flere hjælpemidler eksempelvis har betydet færre tunge løft i løbet af arbejdsdagen. Senest har digitaliseringen så gjort sit indtog i plejesektoren. Sidstnævnte har i Vivian Petersens tilfælde krævet noget tilvænning.

- I dag skal man kunne skrive på computer, og man arbejder med lister på telefonen. Det synes jeg er omstændigt. Før i tiden fik man en opringning derhjemme om, hvor og hvem man skulle rykke ud til, fortæller hun.

Set gennem Vivian Petersen briller er det dog noget mere jordnært, der har forandret sig mest i løbet af de seneste 50 år.

- I forhold til tiden er der blevet strammet kraftigt op hen ad vejen. Særligt på dagvagterne, hvor der er langt mindre tid til den enkelte borger. Før i tiden måtte vi eksempelvis gerne tage borgerne med ud og handle, men det blev så fjernet, og det er synd, for det har borgerne stor glæde af, forklarer Vivian Petersen.

Skiftede til aftenholdet
Netop på grund af de gradvist mere sparsomme minutter til den enkelte valgte Vivian Petersen i 2007 - året Bramsnæs blev indlemmet i Lejre Kommune - at skifte til aftenholdet, hvor hun i dag arbejder 28 timer om ugen i gennemsnit. Inklusiv to faste weekendvagter om måneden. Et arbejdsliv der fortsat passer hende godt den dag i dag, hvor hun er blevet alene i huset, efter hendes mand er flyttet på plejehjem.

- Jeg kan godt lide at hjælpe andre mennesker og opleve, at de er tilfredse med det, jeg laver. Det betyder meget for mig, fortæller Vivian Petersen, der heller ikke kan se sig fra at indkassere et par aldersrelaterede kommentarer fra de borgerne, hun møder, i løbet af sin arbejdsdag.

- Jeg kommer hos nogle, der er yngre end mig, og de synes jo, det er meget godt klaret, at jeg stadig er i gang, og så griner vi lidt af det. Jeg føler mig altid meget vellidt, fortæller hun.

Fællesskabet med de andre kollegaer i Ammershøj hjemmehjælpsgruppe spiller ligeledes en afgørende rolle i historien om Vivian Petersens imponerende arbejdsglæde.

- Jeg ser både nuværende og tidligere kollegaer privat. Så tager vi i teatret eller til fødselsdage sammen. Det betyder rigtig meget for mig, fortæller hun.

I sidste uge hyldede netop kollegaerne sammen med blandt andre Lejres borgmester Vivian Nielsen ved en reception på Ammershøjparken. Dronningens fortjenstmedalje blev derimod allerede sikret for 10 år siden, så det er ikke blevet til et besøg på Amalienborg i denne omgang.

Mindre kan dog også sagtens gøre det for den flittige hjemmehjælper, der endnu har sat en endelig dato for sit otium.

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk