24. september 2020
Leder af de fem aktivitetscentrer i Lejre Kommune, Solveig Hitz th og formand for centerrådet, Anelise Queiser mener, at det er naturligt i mindre samfund at kære sig om hinanden.
gallery icon

Se billedserie

Leder af de fem aktivitetscentrer i Lejre Kommune, Solveig Hitz th og formand for centerrådet, Anelise Queiser mener, at det er naturligt i mindre samfund at kære sig om hinanden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Undersøgelse: Lejres ældre blandt Danmarks mindst ensomme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Undersøgelse: Lejres ældre blandt Danmarks mindst ensomme
Opdateret 11. september 2019 kl. 08:48
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 11. september 2019 kl. 07:59
Af Tekst og foto: Susanne Helmo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre: I Danmark er der godt 1,1 million personer på 65 år eller derover, som udgør 20 procent af befolkningen, og selv om et studie viser, at mange ældre føler sig ensomme, er Lejre kommune kommet ind på en flot tredjeplads i en ny undersøgelse som Syddansk Universitet står bag.

Men hvad skyldes så den fornemme placering? Solveig Hitz, der er leder af kommunens fem aktivitetscentre mener, at en stor del skyldes kommunens velvilje til at drive aktivitetscentrene, at give det økonomiske tilskud, der skal til, for at det kan lade sig gøre og selvfølgelig også, at så mange frivillige deltager i stort set alt, for så vidt angår centrene.

"Og så er det også min pligt at opfange tendenser, siger Solveig Hitz, så der hele tiden er nye ting at komme efter, men også at følge med i, hvordan det går på centrene".

Frygtede sammenlægning
"Men vi er jo ekstra glade for den mulighed, politikerne giver os. Efter kommunesammenlægningen kunne man frygte, at de ældre skulle køre langt eller helt opgive at komme i aktivitetscentrene, hvis der blev færre af dem", siger Solveig Hitz, men den frygt er gjort til skamme.

Godt 2.000 brugere vandrer gennem de fem aktivitetscentres døre ugentlig og Østergaard, som er det største, tegner sig for over halvdelen.

Ved at man har bibeholdt fem aktivitetscentre fordelt i hele kommunen, er der heller ikke enorm langt for at bruge centrerne.

"Og så kærer vi os om hinanden, indskyder formand for Centerrådet, Anelise Queiser, som også tilskriver det at bo i mindre landsbyer en del af resultatet.

"Man holder jo lidt øje med ens medborgere i nærheden og mange er også gode til at involvere andre, for eksempel i at få dem med til oplevelser på aktivitetscentrene".

Borgmesteren: Vi er stolte
Borgmester Carsten Rasmussen (S), er selvfølgelig glad for den fine placering, men han synes også, at man i kommunen prøver at være forudseende med henblik på de ældres trivsel.

"Og vi har ingen som helst planer om at lave om på den struktur med de fem aktivitetscentre", siger Carsten Rasmussen.

"Selvfølgelig kan vi ikke sikre, at alle ældre kommer af sted, men mange brugere af aktivitetscentrene gør en indsat for, at andre benytter centrene og f.eks. som i Gevninge, hvor man jævnligt arrangerer fællesspisning."

Carsten Rasmussen tilskriver også lederen af de fem aktivitetscentre, Solveig Hitz en stor del af æren.

"Hun er rigtig god til sit arbejde og de mange frivillige gør jo også et stort stykke arbejde", slutter borgmesteren, der understreger, at det jo også er muligt at blive kørt til centrene, hvis man ikke har mulighed for at komme af sted selv.

Undersøgelsen
Ensomhed kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser både fysisk og mentalt. Langvarig ensomhed kobles blandt andet sammen med øget forekomst af hjertekarsygdomme, depression, dårlig søvn og tidlig død. Og dét er derfor, at forskerne ved Statens Institut for Folkesundhed har fokus på ensomhed.

Følelsen af ensomhed varierer dog meget afhængigt af, hvor i landet man bor. For eksempel er der flest ensomme ældre i kommunerne Gladsaxe, Solrød, Tårnby, Samsø og Bornholm. Her føler mellem 6,5 og 7,5 procent af de ældre sig ofte uønsket alene.

Det er Statens Institut for Folkesundhed, SDU, der har undersøgt de geografiske forskelle i ensomhed blandt ældre.

53.117 borgere på 65 år eller derover har svaret på spørgsmål blandt andet om, hvor ofte de føler sig uønsket alene, hvor tit de ser deres familie, venner og naboer, og om de har nogen at tale med, når de har brug for det.

Velvilje hos kommunen
Solveig Hitz, leder af de fem aktivitetscentre i Lejre kommune....tilskriver tilfredsheden blandt Lejres borgere, den utrolig store velvilje til at støtte op om de fem aktivitetscentre.

Og formand for Centerrådet på Østergaard mener, at nærheden i de mindre byer gør, at man holder øje med hinanden, man kender hinanden og man registrerer, hvis f.eks. naboens gardiner ikke bliver trukket fra.

Og så er Aktivitetscentrerne også gode til at trække folk indenfor til de mange aktiviteter. Solveig Hitz mener, at der går op imod 2.000 mennesker igennem centrene om ugen, deltagere i de forskellige aktiviteter.

Og frivillige er gode til at dele budskabet, lige som vi selv er og på den måde kommer informationen også rundt.

Opfange tendenser
Solveig Hitz tænker meget over at opfange tendenser, at finde ud af, hvad der nu er oppe i tiden og få det implementeret på aktivitetscenteret.

"Jeg gør mig i hvert fald umage, fortæller hun og støttes af Laila , der er formand for Centerrådet og hvis familie altid står til rådighed for hende, men sådan er det jo ikke alle, der har det" tilføjer hun.

Tip os


mcred@sn.dk

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk