28. juli 2021
En afdeling i Lejre Kommunes hjemmsygepleje har modtaget et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
En afdeling i Lejre Kommunes hjemmsygepleje har modtaget et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Foto: Barabas Attila
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udvalgsformand om udskældt hjemmesygepleje: "Aldrig set sådan en sag før"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udvalgsformand om udskældt hjemmesygepleje: "Aldrig set sådan en sag før"
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 21. august 2019 kl. 07:03
Af Holger Vincents

Lejre: Kritiske problemer med betydning for patientsikkerheden.

arrow Læs også: Vicekommunaldirektør: Borgerne behøver ikke være utrygge

Sådan lyder den præcise ordlyd i et opsigtsvækkende påbud, som Styrelsen for Patientsikkerhed har sendt til Lejre Kommune oven på et planlagt tilsyn i hjemmesygeplejen den 20. maj i år.

Advarslen, der ikke fås mere alarmerende på styrelsens skala i forbindelse med kontrolbesøg i sundhedssektoren, dækker over en lang række problemer med forholdene i Sygeplejen Bøgebakken, der varetager behandlingen af godt 160 patienter i de pågældende borgernes eget hjem.

"Jeg har aldrig set sådan en type sag før, så det tager jeg meget alvorligt", lyder det fra Mikael Ralf Larsen (SF), formand for Udvalget for Social, Sundhed og Ældre.

Følger sagen tæt
Udmeldingen kommer oven på et udvalgsmøde i sidste uge, hvor de fire medlemmer for første gang efter sommerferien havde lejlighed til at drøfte påbuddet og samtidig sende tilsynsrapporten i høring i både Ældrerådet og Handicaprådet.

"Det er enigt udvalg, der ser med alvor på den her sag og som også har besluttet at følge den tæt. Administrationen er i gang med at rette op på forholdene, og på udvalgsmødet indskærpede vi, at så snart der kommer en tilbagemelding fra tilsynet, ønsker vi at få den forelagt", uddyber Mikael Ralf Larsen.

Stribevis af fejl
I tilsynsrapporten fra Styrelsen for Patientsikkerhed kan man læse, at Bøgebakkens hjemmesygepleje, ikke opfylder kravene til patientsikkerheden på hele 9 ud af de i alt 14 såkaldte målepunkter, som er de parametre styrelsen bruger til at vurdere en given behandling i forbindelse med tilsyn.

Af rapporten fremgår det blandt andet, at hjemmesygeplejen har sjusket med både journalføringen, der har været besværliggjort af det digitale journalsystem, og håndteringen af patienternes medicin. Et andet kritikpunkt lyder, at personalet ikke været dygtige nok til at indhente samtykke fra patienterne i forbindelse med opstart af behandling, ligesom der heller ikke er blevet fulgt ordentligt op på netop den behandling, de pågældende patienter har modtaget.

"Det at vi får ni anmærkninger og et påbud på et planlagt tilsyn, synes jeg er kritisabelt, og det får du mig ikke til at forsvare", lyder det fra Mikael Ralf Larsen.

"Ledelsesmæssigt ansvar"
Udvalgsformanden oplyser samtidig, at der som en konsekvens af påbuddet på Bøgebakkens hjemmesygepleje er iværksat stikprøver af forholdene i kommunens tre øvrige hjemmesygepleje-afdelinger.

Hvem bærer ansvaret for påbuddet?

"Det må være et ledelsesmæssigt ansvar", siger Mikael Ralf Larsen, der har tiltro til, at administrationen får ryddet op.

"Nu afventer vi foreløbig styrelsens tilbagemelding på, om forholdene er blevet bragt i orden. De foreløbige meldinger, jeg har fået, fortæller, at vi lever op til de handleplaner, der er lavet oven på tilsynet", siger han.

Tip os


mcred@sn.dk

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk