29. marts 2020
Imponerende bygning tager form
gallery icon

Se billedserie

Imponerende bygning tager form
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tølløse Baptistkirke fylder 75 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tølløse Baptistkirke fylder 75 år
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 12. juni 2018 kl. 09:45
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Stærke kræfter arbejdede for, at Tølløse Baptistkirken skulle ligge i Tølløse i stedet for i Nr. Eskildstrup. Et ambitiøst projekt, men også med ambitiøse folk bag. En rørende historie om et engageret folk, der arbejdede for tilblivelsen af deres nye kirke

Tølløse: Fortællingen om Baptisternes kirke gennem 75 år bliver denne hin fredag fortalt af Kurt Gjerrild og præsten Allan Ibsen. Sidstnævnte kommenterer blot, idet den ihærdige og meget velforberedte Kurt Gjerrild er fortælleren.

Tølløse Baptistkirke fylder 75 år den 17. juni og det skal fejres og her er fortællingen om bl.a., hvordan den kom til at ligge på Kvarmløsevej.

I 1929 køb af hus og grund
14. april 1929 - et halvt år efter skolens indvielse - blev det enstemmigt besluttet, atlvt år efter skolens indvielse - blev det enstemmigt besluttet, at menigheden skulle købe manufakturhandler H. M. Rasmussens ejendom Kvarmløsevej 27, hvor vores nuværende kirke og pedelbolig ligger, for en købesum af 20.000 kr.

Man vedtog samtidig at sælge ejendommen ved jernbaneoverskæringen for 15.000 kr.

Det var et lange forløb fra købet af byggegrund til grundstensnedlæggelsen - 1929-42

Menigheden købte som nævnt i forrige nyhedsbrev Kvarmløsevej 27 i 1929 og tilkendegav ved en afstemning efter en længere drøftelse i 1930, at det ville være formålstjenligt for menighedens mission at flytte menighedens hovedforsamling til Tølløse.

Pengeknaphed i 30´erne
Der skulle dog gå mange flere år end ventet, før 'Elim' i Nr. Eskilstrup blev afløst af en kirke i Tølløse. Den største årsag hertil var pengeknapheden i 30'erne, men den stiftede byggefond voksede dog.

De usikre forhold, der var i Europa både før og efter udbruddet af verdenskrigen i 1939 og den tyske besættelse af Danmark i 1940 forsinkede også byggesagen.

Stødet til byggesagens gennemførelse kom på uventet måde fra Baptisternes Årsmøde i Aalborg i 1941, hvor den tanke opstod, at man under mottoet 'Ungdommens kirke' skulle gøre byggesagen i højskolens by til en fælles sag for Det danske Baptistsamfund.

Dette øgede selvsagt menighedens mod og offervilje, og menighedens forstander, L. C. Abildgaard, blev på sine indsamlingsrejser rundt i menighederne godt modtaget alle steder.

Kom i god tid, ryk frem i kirken og syng godt med!

Der er ingen tvivl om, at det krævede en vis omstilling af menigheden at flytte fra mødesalen i Elim til den noget større kirkesal i Tølløse. I forhandlingsprotokollen for den 10. juni 1945 kan man f.eks. læse:

"Det henstilles til menighedens medlemmer at være på deres pladser i kirken ved gudstjenestens begyndelse og at indtage pladserne fremme i kirken.

Fra mange sider opfordres der til at tage mere del i menighedssangen."

Menighedens udvikling de første 100 år

I menighedens jubilæumsskrift ved 100 års jubilæet 1. januar 1961 skriver gartner Søren Melkær en meget personlig og spændende vurdering af menighedens udvikling under overskriften

"Fra stuer til mødesale og kirker":

"Udviklingen fra de første baptisthjems lavloftede stuer, over 'Elim' i Nr. Eskilstrup til baptistkirken i Tølløse, som det første hundrede år bragte, betegner egentlig tre tidsafsnit i menighedens tilværelse, hver givende sit eget præg til menighedslivets form. Små ændringer fra før til nu i talemåder og skikke røber det.

Således går man nu i Tølløse mere 'i kirke' end 'til møde' , sangbogen er blevet til salmebogen, platformen til korpartiet, talerstolen hedder prædikestolen

Og prædikestolen er, uden at dette dog er tillagt nogen symbolsk betydning, rykket til side for nadverbordet og dåbsgraven.

I en baptistkirke kan kun ordets forkyndelse blive gudstjenestens midtpunkt!"

Sådan slutter Melkær sine betragtninger.

I 1958 fik kirken sit første pibeorgel.

Fra kirkens indvielse i 1943 havde man et 'stueorgel', som var medbragt fra Elim, men gennem 50'erne voksede ønsket om et nyt orgel. Man byggede langsomt en orgelfond op, og kvindekredsen holdt flere basarer til fordel for et nyt orgel.

Den fortabte far!
Kaffen er serveret denne dag, hvor interviewet finder sted. Allan Ibsen slutter sig til den engagerede Kurt Gjerrild, der med ukuelighed har samlet teksten til denne artikel og gamle billeder.

Allan Ibsen, der har været kirkens præst gennem 22 år taler om, at præsten i en baptistkirke ikke er den vigtigste og at han derfor står foran menigheden i stedet for på talerstolen.

Han vil tale om den fortabte far den 17. juni. Faren har nemlig ingen sønner, om at ydmyge sig for at komme andre i møde.

Den 17. juni 2018
Ved gudstjenesten på søndag den 17. juni, som er menighedens normale søndagsgudstjeneste, vil Allan Ibsen prædike (Kirsten Sørensen er organist, og til salmesangen vil Leif Nielsen spille violin sammen med orglet.

Kurt Gjerrild vil i selve gudstjenesten fortælle om grundstensdokumentet og den ændring i menighedens liv det gav, da Eskilstrup Baptistmenighed blev til Tølløse Baptistmenighed.

Efter gudstjenesten er der kirkekaffe i kirkens café, og her vil Kurt Gjerrild gennem visning af en række billeder fortælle om mange praktiske ting i forbindelse med kirkens byggeri og de renoveringer, der gennem årene er foretaget.

En af de mange frivillige
Ved selve kirkebyggeriet i 1942-43 var mange frivillige med til at grave grunden til kirken ud, bl.a. Grethe Sørensen, der i dag er en af menighedens ældste, og som nu bor på plejecenteret Tysinge Have.

"Jeg arbejdede dengang på 'Bolettesminde' i Tingerup. Efter at være stået op kl. 5 om morgenen og 3 gange malkning, cyklede jeg efter aftenspisningen til Tølløse for at være med til udgravningen," fortæller Grethe Sørensen.n

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk