9. august 2020
Datatilsynet har indstillet Lejre Kommune til en bøde på 50.000 kroner, som en konsekvens af kommunens forkerte håndtering af borgernes data. Foto: Colourbox.
Datatilsynet har indstillet Lejre Kommune til en bøde på 50.000 kroner, som en konsekvens af kommunens forkerte håndtering af borgernes data. Foto: Colourbox.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tilsyn indstiller Lejre Kommune til bøde: Hundredevis af borgeres følsomme oplysninger fejlbehandlet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tilsyn indstiller Lejre Kommune til bøde: Hundredevis af borgeres følsomme oplysninger fejlbehandlet
Opdateret 06. juli 2020 kl. 16:06
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 06. juli 2020 kl. 15:28
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre Kommune: Hundredevis af borgeres personfølsomme oplysninger blev håndteret forkert af Lejre Kommune, og det koster nu kommunen en bøde på 50.000 kroner.

Det oplyser Datatilsynet, der har indstillet kommunen til bøden, i en pressemeddelelse.

Ifølge tilsynet har kommunen ikke levet op til kravene i EU's databeskyttelseslovgivning i forbindelse med opbevaringen af 452 borgeres følsomme personoplysninger.

- Der er sket en beklagelig fejl, og min indstilling er, at vi accepterer bøden, siger Lejre Kommunes borgmester, Carsten Rasmussen (S) til Mediecentret.

Opdagede selv fejlen
Det var Lejre Kommune selv, der underrettede Datatilsynet om fejlen i november måned sidste år, efter kommunen havde konstateret, at der på Lejre Kommunes intranet, "medarbejderportalen", lå dokumenter med følsomme personoplysninger om socialsager, herunder om børn og unge under 18 år. Dokumenterne lå i et digitalt arbejdsrum for medarbejderne i den afdeling, som sagerne hørte under. Teoretisk set var det muligt for medarbejderportalens brugere at tilgå sagerne, hvis de aktivt søgte efter dem. Ifølge kommunen er der dog intet der tyder på, at medarbejdere har tilgået de følsomme oplysninger.

- Da vi opdager fejlen, retter vi op på den med det samme og tager kontakt til Datatilsynet, understreger Carsten Rasmussen (S).

Lejre Kommune valgte ikke at underrette de 452 borgere, da kommunen vurderede, at det ville kræve en uforholdsmæssig stor indsats. Dén beslutning er Datatilsynet enig i. Tilsynet siger dog samtidig, at Lejre Kommune burde have bragt en generel meddelelse om sagen på kommunens hjemmeside.

Direkte adspurgt fastholder Carsten Rasmussen, at kommunen traf den korrekte belslutning ved ikke at orientere borgerne direkte, efter fejlen blev opdaget.

- Jeg synes, vi har ageret rigtigt, eftersom der har været tale om en teoretisk mulighed for, at medarbejdere, der vel at mærke er underlagt tavshedspligten, har tilgået sagerne. Situationen havde været en helt anden, hvis det var gud og hver mand, der havde haft adgang til oplysningerne - det har ikke været tilfældet, lyder argumentet fra borgmesteren.

V: Tilliden er på spil
Hos Kommunalbestyrelsens største parti, Venstre, er meldingen, at man ser på sagen med stor alvor.

- I første omgang har jeg brug for at få noget mere viden om den her sag, eftersom vi ikke er blevet orienteret i Kommunalbestyrelsen. Sådan en sag giver anledning til utryghed blandt borgerne, særligt når man fra kommunens side ikke har valgt at oplyse om den. Netop dén beslutning er en af de ting, jeg gerne vil have undersøgt nærmere, for en sag som den her kan betyde, at borgerne risikerer at miste tilliden til kommunen, siger Tina Mandrup, Venstres gruppeleder og borgmesterkandidat.

- Det er bemærkelsesværdigt, at vi medlemmer af Kommunalbestyrelsen først bliver orienteret få minutter inden kommunen i sidste uge sender en pressemeddelelse ud om en fejl, der er blevet indberettet helt tilbage i november måned 2019, fortsætter hun.

Carsten Rasmussen siger til Mediecentret, at han gav Økonomiudvalget en mundtlig orientering om sagen sidste år - umiddelbart efter fejlen var blevet opdaget.

Tip os


mcred@sn.dk

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk