12. maj 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tillidens frugter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tillidens frugter
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 29. juli 2020 kl. 05:25
Af Tekst og foto: Tomas Skov

Lejre: - Vi sælger lidt kirsebær ude ved vejen hver sommer. Folk betaler på MobilePay eller lægger penge i postkassen, og det fungerer fint, fortæller Laurits Juul Sørensen, der bor på Hovedvejen nær Øm.

Som det fremgår af globale tillidsmålinger hvert år, ligger Danmark i den absolutte top som et af verdens mest tillidsfulde folkefærd - og faktisk er tilliden blot steget gennem årene siden 1980'erne. Et af de mest eksotiske udtryk for denne gensidige tillid er de allestedsnærværende selvbetjeningsboder langs vejene i sommerlandet. Her faldbydes nye kartofler, jordbær, kirsebær og honning - eller hvad som helst andet, der skyder op af jorden hos sælgeren.

Få brådne kar
- Vi har trukket boden ned til gården efter et par dårlige oplevelser, fortæller Rikke Dam på Maglehøjgaard mellem Rye og Jenslev.

For selv om langt de opfører sig ansvarligt og nøje betaler for de købte varer, så er der desværre kedelige undtagelser fra reglen.

- Vi har oplevet, at de har brækket pengekasserne op. Så vi trak boden ned til gården, og så har vi støbt pengekassen ned i en stor betonklods. Ikke desto mindre forsøgte to gutter for tre uger siden at løfte betonklodsen ind i deres bil. Det nåede vi dog at forhindre, fortæller hun.

Disse hændelser hører dog heldigvis til sjældenhederne for Rikke Dam, der har solgt kartofler og honning i vejboden i 10-12 år.

- Det er et fåtal, der ikke forstår at opføre sig anstændigt, og generelt er folk utroligt søde, siger gårdejeren, der kun oplever et minimalt svind.

Baseret på tillid
På Espehøj nær Ejby har Finn og Birgit Pedersen drevet en ubetjent gårdbutik gennem 15 år. Normalt ligger grøntsagerne i et videoovervåget rum på gården, men for at skabe mere plads har parret rykket varerne ud i et telt på gårdspladsen.

- Jeg går ikke og kontrollerer. Det er baseret på tillid, og de fleste er hæderlige, siger Finn Pedersen, der afsætter 90 procent af sine årlige 1.200 tons kartofler til pakning på Lammefjorden.

På gode dage kommer op til 200 kunder forbi gården for at købe kartofler eller nogle af de mange andre grøntsager, som ligger til salg i gårdbutikken, der omsætter i omegnen af en halv million kroner om året.

Af samme grund er Birgit Pedersen nu blevet hjemmearbejdende, så hun løbende kan fylde op med varer i den populære butik. Også Birgit Pedersen oplever, at langt de fleste kunder opfører sig eksemplarisk.

- Vi kunne have haft en bod ved vejen. Det havde været nemmere for kunderne, men så havde det været sværere at kontrollere. Selvfølgelig er der en smule svind, men jeg lever i lykkelig uvidenhed, griner hun.

Tillid er billigere
Gert Tinggaard Svendsen er professor i statskundskab ved Århus Universitet, og han står blandt andet bag bogen 'Tillid' udgivet på Århus Universitetsforlag.

Gert Tinggaard Svendsen er overbevist om, at tillid er et af Danmarks vigtigste råstoffer, og det ses netop udtrykt i de selvbetjente vejboder, som er helt unikke for Danmark.

- Vejboderne er et skoleeksempel på dansk tillid, og det er noget, som udlændinge undrer sig over - baseret på erfaring viser ejeren tillid til køberen. Danskerne er verdensmestre i tillid og samtidig verdensmestre i lykke, og de to ting hænger tæt sammen, siger han.

Mens 78 procent af danskerne har tillid til mennesker, de ikke kender i forvejen, gælder dette kun for tre procent af brasilianerne, som lever i verdens mindst tillidsfulde samfund. Ifølge professoren fører mistillid til et langt dyrere samfund, som han selv har oplevet det i Rio de Janeiro.

- En almindelig, lille grøntsagshandel havde en bevæbnet vagt ved både indgang og udgang, og de lønninger kan du så lægge oven i prisen på varerne. Samtidig vil jeg ikke mene, at det er særligt hyggeligt, siger Gert Tinggaard Svendsen, som derfor har omskrevet det kendte Lenin-citat 'Tillid er godt, men kontrol er bedre' til hans eget 'Kontrol er godt, men tillid er billigere'.

Tip os


mcred@sn.dk

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk