19. juni 2021
Frederikke i Bækken. Foto: Malene Bendix.
gallery icon

Se billedserie

Frederikke i Bækken. Foto: Malene Bendix.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tilbage til stenalderen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tilbage til stenalderen
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 18. november 2020 kl. 06:06

Tadre: Nationalpark Skjoldungernes Land inviterer i samarbejde med Lejre, Roskilde og Frederikssund Kommune specialskolebørn på cirka 80 Skjoldungedage i naturen i efteråret 2020.

Samtidig afholder nationalparken i samarbejde med Roskilde Kommune og Boserupgård Naturcenter omkring 30 ture for skoleklasser på Hedegårdens Skole og Nordskolen i Jyllinge. Alle turene skal give eleverne gode læringsoplevelser i naturen og kulturhistorien - og styrke børnenes trivsel og fællesskabet i klassen.

Hvad åen gemmer
Denne dag er en gruppe elever fra en specialskole på endnu et besøg på Tadre Mølle.

- I skal forestille jer, at der var skov over det hele. Hvor kunne stenaldermanden finde flint? spørger Søren Moses.

- I skoven? spørger børnene.
- I jorden? Bliver det foreslået.

- I åen, hvor strømmen vasker den ud, siger Oskar

- Jep, Oskar. Når stenalderfolkene skulle finde flint, så gik de ned i åen - og kiggede der, hvor vandet skyller jorden væk. Men hvordan kan vi se, at det er flintesten? Flint er glat. Flint er sort - og hvidt nogle steder, siger Søren.

Bjørnejagt
Efter frokost leder Isabel Lohmann, som er lærer og som arbejder med børn og mindfullness, en runde med mange forskellige lege og øvelser, som får energien til at løbe rundt i kroppene. Børnene falder til ro og bliver klar igen til at koncentrere sig - for nu skal de på jagt.

Nogle af børnene har allerede fundet den lange flitsbue inde i skuret - og andre har fundet pilene og bjørnemålskiven. Sammen bærer de det hele ned til shelterpladsen. Alle lærer at lægge pilen an på buen, at ånde ind og ud og slippe strengen, så pilen stryger afsted mod bjørnen.

De skiftes og hepper på hinanden. Frederikke rammer med det samme. Sharn rammer. De snakker om teknik og styrke. Da alle har skudt - flere gange - og de fleste har ramt bjørnen, er dagen slut.

Begravet i historien
- Det har været nogle fantastiske Skjoldungedage, siger den ene lærer, mens vi går tilbage til møllen.

- Børnene har lært en masse. Der har både været noget til hovedet og til hænderne, som har været dybt begravet i naturen og i historien. Og så er de er sammen på nye måder - og lærer nye sider af hinanden og sig selv at kende. Det er godt for vores børn, siger hun.

Skjoldungedage
I efteråret 2020 afholder Nationalpark Skjoldungernes Land i samarbejde med Lejre og Frederikssund kommune 50 Skjoldungedage for specialskolebørn i de to kommuner. Samtidig afholder nationalparken i samarbejde med Roskilde Kommune og Boserupgård Naturcenter omkring 30 ture for almindelige skoleklasser på Nordvangskolen og Hedeboskolen. Alle turene skal give eleverne gode læringsoplevelser i naturen og kulturhistorien - og styrke børnene hver i sær og det sociale i klassen. Samtidig er det håbet, at turene kan give lærere og pædagoger lyst til at arbejde med udeskole og at bruge naturen - fx i nationalparken - som klasseværelse.

Tre gode dage
I Lejre og Frederikssund får specialklasser tredages forløb. Fx tager en klasse på tur hver tirsdag i tre uger i træk. Eleverne får på den måde mulighed for at lære stedet og naturvejlederen at kende - og gøre den lille del af nationalparken til deres egen. Turene går til henholdsvis Tadre Mølle, Selsø Slot og Boserupgård Naturcenter.

Tip os


mcred@sn.dk

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk