4. august 2021
Teater Solaris teaterchef Mark Ludvig Henriksen (tv) og skuespiller Jakob Svarre Juhl mener, at vi alle skal være bedre til at se indad, når det kommer til krænkelsesdebatten. Foto: Holger Vincents.
Teater Solaris teaterchef Mark Ludvig Henriksen (tv) og skuespiller Jakob Svarre Juhl mener, at vi alle skal være bedre til at se indad, når det kommer til krænkelsesdebatten. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Teater køber legendarisk cirkustelt: Lørdag går tæppet til kontroversiel forestilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teater køber legendarisk cirkustelt: Lørdag går tæppet til kontroversiel forestilling
Opdateret 08. juli 2021 kl. 09:13
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 08. juli 2021 kl. 07:07
Af Holger Vincents

Hvalsø: Teater Solaris har fået vokseværk.

Det er forklaringen på det store røde cirkustelt, der i disse dage hæver sig fra græstæppet ved Sonnerupgaard Gods. Tidligere har teltet tilhørt det legendariske Cirkus Dannebrog. Lørdag den 10. juli skal det lægge vægge og scene til det lokale teaters nye kontroversielle forestilling 'Tårnet', der undersøger #MeToo set med krænkerens øjne.

- Godset har været for vilde at stille deres allerstørste sal til rådighed for os. Men vi er nået til et punkt og et niveau, hvor vi er nødt til at have vores eget rum, forklarer Teater Solaris teaterchef Mark Ludvig Henriksen.

- Der er noget meget autonomt i at have vores egen scene, som vi kan flytte rundt, som det passer os. Vi kan tage det på turné, vi kan sætte det op på Søtorvet. Det skaber en mobilitet, som er guld værd, fortsætter teaterchefen med henvisning til den landsdækkende turné, som teatret begiver sig ud på, når cirkusteltet pakkes sammen efter fire spilledage ved godset.

Hvad samlingspunktet har kostet, vil Mark Ludvig Henriksen ikke ud med. Han vil til gengæld gerne rette en stor tak til såvel den lokale LAG-gruppe, såvel som Sonnerupgaard Gods, Vestergaard Company og Superbrugsen Hvalsø, der alle har bidraget til at sikre, at det nye trækplaster er havnet i Hvalsø.

"Vi skal forstå ham"

Et køb der også rummer et paradoks. Tidligere har det været veldresserede dyr og akrobater, der har fyldt det gamle telt ud til glæde for hvinende børn og deres forældre. Og til lørdagens premiere kan publikum "varme op" til Tårnet fra om eftermiddagen på teltpladsen, hvor der blandt andet er øksekast og lokal mad og drikke på programmet. Man vil også kunne snuppe et slag drag-bingo, som det hedder, med nogle af Danmarks bedste drag-performers, som en del af det tilløbsstykke Teater Solaris har døbt Euphoria Festival 2021.

Først klokken 20.00 stopper festen, når én skuespiller går på scenen i det nyerhvervede telt for at levere Teater Solaris indlæg i krænkelsesdebatten. En debat der er kørt af sporet, hvis man spørger teaterchefen.

- Krænkelser skaber en krænker. Det er den præmis, forestillingen er skrevet ud fra. Vi skal prøve at kigge på den ondeste og værste krænker, vi overhovedet kan forestilles os, siger han og henviser til en undersøgelse fra Landsforeningen Spor, der viser, at langt flere mænd, end hvad man hidtil har troet, har været udsat for incest i barndommen.

- Vi forsvarer ham ikke, men vi skal se, om vi kan forstå ham. For vi bliver nødt til at få blødt den her debat op, så det ikke kun er heksejagten, der fylder, forklarer han om forestillingen.

Skuespiller: Alle krænker

Jakob Svarre Juhl, der indtager den ubestridte hovedrolle i Tårnet, er enig. For den 36-årige skuespiller har det været noget af en øjenåbner at kaste sig over Sananda Solaris manuskript, fortæller han.

- Jeg håber, at vi kan røre nogen, for den her forestilling er uden sidestykke, det voldsomste jeg selv har oplevet at skulle igennem privat, fortæller han.

Jakob Svarre Juhl mærkede selv på egen krop, hvordan begyndelsen på #Metoo-bevægelsen set gennem 2021-briller fik en fodslæbende start i Danmark. I dag mener skuespilleren, at vi alle er nødt til at erkende, at vi på den ene eller anden måde har udsat andre mennesker for krænkelser.

- Da #MeToo kom til Danmark for første gang i 2017 startede det en kæmpe modreaktion. Ikke mindst i kunstermiljøet og også hos mig selv. Det var lidt en tøhø-oplevelse. Der gik nogle år, og så kickstartede Sofie Linde debatten igen. Nu er vi i en proces, hvor vi skal kunne sige, jeg har også krænket. Jeg har gjort ting ved mennesker, der af den ene eller den anden årsag var krænkende. Øvelsen er i virkeligheden - også for mig selv - at stoppe sin sætning efter 'jeg har krænket' i stedet for at fortsætte og sige, men det var jo fordi...

Tip os


mcred@sn.dk

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk