4. august 2021
44-årige Sarah Diallo Bregnhardt og 29-årige Mark Ludvig Henriksen står bag ?O-Space?, der er sat i søen for at give flere kunstnere kompetencerne til at drive en forretning. Foto: Holger Vincents.
44-årige Sarah Diallo Bregnhardt og 29-årige Mark Ludvig Henriksen står bag ?O-Space?, der er sat i søen for at give flere kunstnere kompetencerne til at drive en forretning. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Teater Solaris udvider: Vil sikre at kulturlivet blomstrer i provinsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teater Solaris udvider: Vil sikre at kulturlivet blomstrer i provinsen
Opdateret 30. juni 2021 kl. 16:07
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 30. juni 2021 kl. 15:11
Af Holger Vincents

Hvalsø: Når tæppet går til Teater Solaris nye forestilling 'Tårnet' på Sonnerupgaard Gods den 10. juli, bliver det samtidig den foreløbige kulmination på et nyt projekt, som det lokale teater har sat i scene, siden coronaen lukkede dansk kulturliv sidste år.

- Tanken er, at O-Space skal sprede sig ud i hele landet, indleder Sarah Diallo Bregnhardt, udviklingsleder på Teater Solaris, der sammen med teaterchef Mark Ludvig Henriksen står bag O-Space. Ambitionen er, at det nye udviklingsforløb skal give kunstnere og kulturskabere bedre mulighed for at leve af deres værker og samtidig skabe grobund for, at kulturliv ikke er sådan noget, man stiger på toget til København for at opleve.

- Det er vigtigt at understøtte de kreative kræfter, der hvor de er, og få kulturlivet til at blomstre, for vi har brug for kultur i alle dele af Danmark, for det har stor betydning for nærmiljøet. Både i forhold til at skabe liv, men også i forhold til økonomi, fastslår den 44-årige udviklingsleder.

Hun og 29-årige Mark Ludvig Henriksen indtager toneangivende roller hos det lokale teater, der siden 2013 med instruktør Sananda Solaris i spidsen har kastet sig over flere kontroversielle emner. Senest metoo som er omdrejningspunktet i 'Tårnet'.

Landsdækkende turné

Premieren på den nye forestilling er samtidig begyndelsen på en landsdækkende turné og den medrejsende festival Euphoria 2021 Og det er netop på festivalen, at en række kunstnere, der har deltaget i O-Space, får mulighed for at indtage scenen med blandt andet dans, musik og installationer.

- I Danmark har vi det problem, at mange kunstnere har svært ved at blive anerkendt, hvis ikke de har gået "de rigtige steder". For et år siden oplevede vi samtidig, at de kunstnere, vi selv er i berøring med, oplevede, at telefonen ikke ringede. Så var det, vi skrev til Dit:KBH (sammenslutning af kulturinstitutioner i hovedstadsområdet, red.) og fik efterfølgende en god portion støtte af Region Hovedstaden til at starte det her pilotprojekt op, fortæller Mark Ludvig Henriksen om O-Space's fødsel.

Siden dengang har de to iværksættere haft det første hold gennem forløbet. Kunstnerne har modtaget gratis undervisning i entreprenørskab, projektledelse og innovation. Kompetencer der normalt rimer mere på erhvervsliv end kulturliv.

- For den enkelte kulturskaber kan der være en selvfortælling om, at økonomi ikke er noget, man kan finde ud af. Det er den tankegang, vi gerne vil gøre op med, fortæller Sarah Diallo Bregnhardt.

Kunst og forretning

At der kan opnås resultater, når cool cash møder kunstnere, er Teater Solaris selv et godt eksempel på, forklarer Mark Ludvig Henriksen. Teaterchefen henviser til, at den lokale scene er stablet på benene som et fælles projekt mellem Sananda Solaris og Sonnerupgaard Gods, ligesom lokale virksomheder som Vestergaard Company og SuperBrugsen Hvalsø har bidraget. Et samarbejde der samtidig har affødt adskillige arbejdspladser her i kommunen.

- Det man har forstået i Lejre Kommune er, at det har en værdi at skabe koblingen mellem kunstnere og erhvervsfolk. Der har ellers været en tendens til, at man skulle være hver for sig, men det er dumt, for hvis man samskaber, er der noget at hente for begge parter. Godset har støttet teatret, og har derigennem selv opnået en kolossal visibilitet og nye kompetencer og input, forklarer han.

Ind på Krudttønden

Til efteråret når det næste hold indskriver sig på O-Space vil kurset lægge fra land på Krudttønden i København, hvor projektet rent fysisk flytter ind i denne uge. Et nyt led i samarbejdet med Dit:KBH. Men selvom udviklingsforløbets hovedkvarter således flytter ind til København, betyder det ikke, at hverken O-Space eller selve teatret er i færd med at rykke teltpælene op og forlade Lejre Kommune. Meget af undervisningen vil kunne tilgås online i håbet om at nå ud til hele landet og dermed danne grobund for, at projektet kan sprede sig organisk.

- Ved at have to hovedsæder (i Hvalsø og København, red.) isolerer vi ikke deltagerne. Vi får to platforme med to diametralt forskellige demografier og miljøer, og det er den vekselvirkning, vi ønsker, fortæller Mark Ludvig Henriksen.

Tip os


mcred@sn.dk

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk