25. februar 2020
På fotoet er gruppeformændene for de seks partier (fra venstre mod højre): Thomas Bisgaard (Radikale Venstre), Grethe Nørtoft Saabye (Konservative), Ole Blickfeldt (Dansk Folkeparti), Carsten Rasmussen (Socialdemokratiet), Tina Mandrup (Venstre) og Mikael Ralf Larsen (Socialistisk Folkeparti) Foto: Lejre Kommune.
gallery icon

Se billedserie

På fotoet er gruppeformændene for de seks partier (fra venstre mod højre): Thomas Bisgaard (Radikale Venstre), Grethe Nørtoft Saabye (Konservative), Ole Blickfeldt (Dansk Folkeparti), Carsten Rasmussen (Socialdemokratiet), Tina Mandrup (Venstre) og Mikael Ralf Larsen (Socialistisk Folkeparti) Foto: Lejre Kommune.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stramt budget sikrer bedre rammer, men mindre kernevelfærd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stramt budget sikrer bedre rammer, men mindre kernevelfærd

S, SF, R, V, DF og K vil investere i nye daginstitutioner og plejecentre i et budget, hvor der er fundet besparelser for 33 millioner kroner på driften.

Opdateret 22. oktober 2019 kl. 13:29
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 22. oktober 2019 kl. 11:56
Af Holger Vincents
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre Kommune: Lejres yngste og ældste borgere vil i løbet af de kommende år få glæde af en masse spritnye kvadratmeter. Til gengæld må de to grupper, ligesom kommunens øvrige borgere, acceptere besparelser på kernevelfærden i både 2020 og 2021.

Det er hovedoverskrifterne på den budgetaftale for 2020-2023, som Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, De Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative offentliggjorde tirsdag aften.

"Jeg er virkelig glad for det gode samarbejde, vi har i Kommunalbestyrelsen, og som nu afspejler sig i endnu en bred og ansvarlig aftale om budgettet. De beslutninger, vi træffer i disse år, får afgørende betydning for kommunens fremtid. Vi bliver flere børn og ældre, og det kræver kloge, langsigtede investeringer. Det sikrer vi med den aftale, vi nu har indgået ", siger Lejre Kommunes borgmester Carsten Rasmussen (S).

FAKTA: Budgetaftalen 2020-2023 i tal*
1,727 mia. kr. er den samlede budgetramme for 2020
93 mio. kr. er afsat til nye kommunale byggerier blandt andet:
- 60 mio. kr. til nyt plejecenter i Hvalsø
- 35 mio. kr. til en ny daginstitution i Osted
- 19 mio. kr. til en ny daginstitution i Allerslev
- 12 mio. kr. til udvidelse af Ammershøj Plejecenter
- 3 mio. kr. til udbygning af daginstitutionen Tusindfryd i Kirke Såby.
33 mio. kr. spares i 2020 på den brede velfærd ved at undlade at pris- og lønfremskrive
41 mio. kr. tilføres specialområdet, der som et af de eneste områder friholdes.
Kommuneskatten fastholdes på 25,2 %
*Budgetaftalen er i høring frem til den 28. oktober og ventes endeligt vedtaget til november.
Bred aftale

Aftalen, der er i høring frem til den 28. oktober, viderefører det brede budgetsamarbejde, de seks partier gav hinanden håndslag på sidste år.

Dengang fandt det tværpolitiske flertal penge til nye kommunale byggerier på driften. En upopulær øvelse på daværende tidspunkt, som til gengæld nu udløser 367,5 millioner kroner til fremrykket bygningsvedligeholdelse og ikke mindst en række nye anlægsprojekter henover de kommende fire år. Partierne har aftalt en anlægspulje på 93 millioner kroner i 2020 stigende til 113,5 millioner kroner i 2021 og dernæst til 87,4 og 73,4 millioner kroner i henholdsvis 2022 og 2023.

Nyt byggeri

De kommende byggerier tæller blandt andet to nye daginstitutioner i Osted og Allerslev til 35 og 19 millioner kroner, mens Børnehuset Tusindfryd i Kirke Saaby udbygges for tre millioner kroner.

På ældreområdet er de seks partier er enige om at bygge et helt nyt plejecenter i Hvalsø til 60 millioner kroner, mens Ammershøjparken i Kirke Hyllinge udvides for 12 millioner kroner. To projekter der samlet set vil skabe 96 nye plejeboliger.

De nye kommunale byggerier skal i fællesskab håndtere de markante stigninger i antallet af små børn og ældre i de kommende år. Ifølge Lejre Kommunes prognoser vil antallet af børn i alderen 0-5 år stige med 15 procent frem mod 2023, mens antallet af borgere over 80 år står til at stige med hele 24 procent i samme periode.

"Der er ikke meget ved at have penge til personale, hvis vi ikke råder over de fornødne rammer. Derfor er vi nødt til at udbygge og udvide, og det er vi i stand til, fordi vi fandt pengene sidste år", påpeger Carsten Rasmussen.

V: Vi tager ansvar

I Kommunalbestyrelsens største parti, Venstre, er der ligeledes tilfredshed med budgetaftalens fokus på at udvikle bygningsmassen i kommunen.

"Sidste år tog vi fra Venstres side ansvar, da vi var med til at finde pengene til nye anlæg på driften. Det gjorde vi, fordi vi har rigtig mange bygninger i dårlig stand, samtidig med at vi mangler børnehaver og plejeboliger, og derfor er det helt afgørende, at vi nu kommer i gang med et længere sejt træk", siger Tina Mandrup (V).


Artiklen fortsætter under billedet.

Holger Vincents


Tirsdag satte S, SF, R, V, DF og K pennen til en bred aftale
om Lejre Kommunes budget for de næste fire år. 


Besparelser på driften

Mens de seks budgetpartier således ønsker at investere massivt i sikre bedre fysiske rammer for kommunens børn og ældre, ser de sig samtidig nødsaget til at skære på driften. Og det vel at mærke til trods for, at den nye kommuneaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening sikrer Lejre otte millioner kroner ekstra til den kommunale service i 2020.

Som budgetaftalen ser ud i skrivende stund, skal der spares 33 millioner kroner på den brede velfærd i 2020 ved at undlade at pris- og lønfremskrive. En direkte konsekvens af et stigende udgiftspres på det specialiserede socialområde, der udfordrer de kommunale finanser. Tendensen er national og betyder i Lejres tilfælde en ekstraregning på knap 42 millioner kroner til næste år.

"Hvis ikke vi havde stigende udgifter til det specialiserede område, havde vi i runde tal ikke været nødt til at undlade at pris- og lønfremskrive, men det er desværre nødvendigt", siger Carsten Rasmussen, der, sammen med de øvrige budgetpartier vil implementere en såkaldt "digitaliseringsstrategi" i hele den kommunale organisation i forsøget på at frigøre ressourcer til kerneopgaverne.

Desuden er der via budgetaftalen afsat 12 millioner kroner hvert år de næste tre år til en såkaldt "servicerobusthedspulje". Puljen skal fungere som et sikkerhedsnet, hvis driftsbudgetterne på eksempelvis specialområdet skrider, som det har været tilfældet i år. I anden omgang kan pengene bruges til at afvikle gammel gæld ude i institutionerne.

"I år har vi været nødt at tage én procent i indeværende budget, og det har ikke været særligt morsomt. I min optik er det langt mere ansvarligt at disponere fornuftigt i første omgang, og det er derfor vi har afsat den her pulje", siger Tina Mandrup.

EL uden for aftale

I Enhedslisten, der for andet år i træk står uden for budgetaftalen som det eneste parti, er man ikke tilfreds med de manglende prisfremskrivninger. En idé partiet allerede modsatte sig tilbage i juni måned i år, hvor de seks øvrige partier indgik aftalen.

"Når vi kigger på budgetaftalen i sin helhed, er vi er tilfredse med, at man har valgt at bygge nyt, men partierne tager med den anden hånd, når de undlader at pris- og lønfremskrive. Den øvelse er efter vores opfattelse en glidebane, der går ud over nogle institutioner, som i forvejen er pressede", siger Ivan Mott (EL).

Enhedslisten medlem af Kommunalbestyrelsen ønsker i stedet at hæve boligejernes grundskyld med 0,5 procent og samtidig nedsætte det årlige afdrag på den kommunale gæld med fem millioner kroner. Ifølge partiets egne beregninger vil det samlet set give 20 millioner kroner og dermed langt fra nok til helt at sløjfe de manglende pris- og lønfremskrivninger.

Direkte adspurgt afviser Ivan Mott, at den forslåede skattestigning risikerer at mindske tilstrømningen til kommunen.

"Priserne er alligevel ikke på nogen måde sammenlignelige med hverken Roskilde og Holbæk, og desuden vil fremtidens byggeri også vil give besparelser på energien og dermed bidrage til, at Lejre fortsat er at attraktivt sted at bo", siger Ivan Mott.

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk