28. september 2020
Selskabsforretningen Restaurant Herthadalen begynder nu med tapas ud af huset.
gallery icon

Se billedserie

Selskabsforretningen Restaurant Herthadalen begynder nu med tapas ud af huset.
Foto: Marie Louise Munkegaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Spisesteder kæmper sig gennem krisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spisesteder kæmper sig gennem krisen

Nogle venter utålmodigt på genåbningen. Andre overlever med mad ud af huset

Opdateret 29. april 2020 kl. 15:53
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 28. april 2020 kl. 06:22
Af Tomas Skov

Lejre: - Take away duer ikke for os, for så kommer golferne og forventer alt muligt. Vi kan komme i en kæmpe klemme, så vi har valgt at lukke helt ned, fortæller Johnnie Andreasen, der ejer Restaurant Fasaneriet sammen med sin kone Nickie Wilton Larsen.

De har sendt personalet hjem med fuld løn, og afventer nu utålmodigt, at de kan genåbne den populære restaurant lige op ad Ledreborg Slot og golfbanen.

Kommer igen

- Ordrebogen var fuld, og vi lå til at få det bedste år nogensinde. Selvfølgelig er det ærgerligt, men vi har været i gang i 30 år, og vi skal nok ride den af. Vi har en fantastisk forretning og en kæmpe opbakning fra oplandet, siger restauratøren, der håber på at komme stærkt igen henover sommeren.

- Der er jo ingen, der skal på sommerferie, og vi har et stort, fast klientel af beboere i Lejre, siger han.

Skudt hen i efteråret

Coronakrisen har i sagens natur medført en lavine af aflyste selskaber, som restauratørparret bruger mange, lange dage på at ombooke.

- Vi har skullet flytte hele forårsrykket hen til efteråret. Det har været et kæmpe puslespil. Alt i maj er aflyst, så vi er ovre i juni, hvor vi har nogle fødselsdage. Men vi ved reelt ikke, om vi må afholde dem, siger Johnnie Andreasen, der sidder yderst på stolen ved hvert eneste pressemøde og venter på den livsvigtige udmelding.

- Jeg har stadig et håb om åbning før den 10. maj. Jo før vi kan åbne, jo bedre - for der er et kæmpe lokomotiv, der skal køres i gang igen. Samfundsøkonomisk bliver der en enorm regning, der skal betales i den anden ende, fortsætter restauratøren.

Konservativ finanspolitik

Også privatøkonomisk er nedlukningen naturligvis en bet for restauratørerne, men Johnnie Andreasen og Nickie Wilton Larsen har polstret sig gennem livet, og i løbet af de seks år med Restaurant Fasaneriet.

- Jeg har kørt konservativ politik gennem 30 år. Jeg har ingen lån, og alt er købt kontant. Samtidig har mange købt gavekort for at støtte op om restauranten. Det har været helt utroligt, og vi er dødtaknemmelige, siger restauratøren.

Alt står for længst klinisk rent i restauranten og venter på gæster og travlhed. Væggene er malet, der er lagt nyt gulv på førstesalen, og nye terrassemøbler og parasoller venter gæsterne på den store terrasse ud mod golfbanen.

- Det hele står knivskarpt, og vi er helt klar til at lægge fra land, siger Johnnie Andreasen.

Mad fra Herthadalen

Også på Restaurant Herthadalen har restauratør Mikkel Jerger og direktør Stefan Hedegaard valgt at lukke ned indtil gunstigere tider.

- Vi er en selskabsforretning, og vi er egentlig ikke gearet til at lave take away. Vi kommer dog til at holde mere åbent i restauranten, og starter op med mad ud af huset i denne uge, fortæller Stefan Hedegaard, der sammen med personalet har udarbejdet take away tapas.

Tæt på helårsforretning

Restaurant Herthadalen har normalt kronede dage i foråret, hvor konfirmationer, udflugter, sommerfester, bryllupper og livsstilsmessen på Ledreborg Slot gør maj måned til den mest lukrative på hele året.

- Maj måned indbringer en tredjedel af vores årsomsætning. Vi har kæmpet for at skabe en helårsforretning, og var tæt på at være i mål inden coronakrisen. Vi har renoveret hovedbygningen og har fået orangeri på, så vi havde glædet os til i år, fortæller direktøren.

Det faste personale har været sendt hjem med løn under hele nedlukningen, og i mellemtiden har restauratørerne lagt en del kræfter i at ombooke forårets mange arrangementer til efteråret, hvor der så bliver ekstra pladsmangel i kalenderen. Af samme grund har restauratørerne nu omdannet den gamle forpagterbolig til et selskabslokale, og de har også mulighed for at benytte et stort festtelt i haven med indlagt gulv og varme.

- Der er et stort minus, der skal hentes ind, så det kommer til at tage noget tid. Men vi har heldigvis stor opbakning i lokalområdet, siger Stefan Hedegaard.

Stort skib at vende

På Danmarks ældste kongeligt privilegerede post- og diligencekro, Skoemagerkroen i Kirke Såby, har restauratør Poul Bøje Nielsen holdt åbent hele vejen igennem.

SKOEMAGERKROEN - TASTING MENU 2020 MM-15

Trods nedlukningen er der travlhed på Skoemagerkroen, som har omstillet til mad ud af huset.


- Vi har lavet take away fra dag 1. Det var et stort skib, der skulle vendes til at sejle i en anden retning, men medarbejderne har givet den gas, og det er lykkedes, siger restauratøren, der har sendt en del af sine medarbejdere hjem med løn.

Klar til gæster

Alene i påsken sendte Skoemagerkroen 2.500 buffeter ud af huset som take away, og der er også god afsætning på den 12 retters tapas-menu af lokale råvarer, som siden kom på kortet.

- Vi skal ikke klage. Vi kæmper for det, og jeg kan godt lide at skabe noget. Jeg kan ikke bare sidde derhjemme og vente, siger Poul Bøje Nielsen, som glæder sig til at betjene spisende gæster på kroen igen i nær fremtid.

- Jeg tænker, at folk er klar til at komme ud og spise igen snart, siger han.

Han og personalet har også haft tid til at sætte skik på den store gårdhave og den sydvendte terrasse, så Skoemagerkroen atter er klar til at modtage gæster både ude og inde.

- Vi savner at se vores gæster, og vi glæder os til at hygge om folk herude igen, siger restauratøren.

Disse har åbent for take away
Gershøj Kro: Åbent for take away onsdag til søndag. Bestil mad i god tid. Se ugens menu på Facebookgruppen ’Gershøj Kro og Strandhotel’


Skoemagerkroen: Åbent for take away tirsdag til søndag. Bestil på www. Skoemagerkroen.dk


Restaurant Herthadalen åbner op for take away i uge 17. Se mere på www.herthadalen.dk

Hvalsø Spisehus har åbent for take away syv dage om ugen. Se mere på www.hvalsoespisehus.dk
Disse holder lukket indtil videre
Restaurant Fasaneriet, Lejre
Restaurant Jinshi, Tølløse
Elmely Kro, Uggerløse

Tip os


mcred@sn.dk

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk