18. maj 2021
- Jeg elsker kundekontakten og de daglige snakke, man har med folk. Jeg har været meget glad for at have forretningen, og heldigvis kan jeg også se på Facebook, at folk har været tilfredse med at handle hos mig, fortæller Flemming Gybel, der siger stop efter en menneskealder med kød som omdrejningspunkt i Tølløse. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

- Jeg elsker kundekontakten og de daglige snakke, man har med folk. Jeg har været meget glad for at have forretningen, og heldigvis kan jeg også se på Facebook, at folk har været tilfredse med at handle hos mig, fortæller Flemming Gybel, der siger stop efter en menneskealder med kød som omdrejningspunkt i Tølløse. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slagter Gybel siger farvel og tak i denne uge: - Kunderne siger, det kan du godt glemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slagter Gybel siger farvel og tak i denne uge: - Kunderne siger, det kan du godt glemme
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 17. februar 2021 kl. 06:17
Af Holger Vincents

Når slagtermester Flemming Gybel for sidste gang smider forklædet og sætter lukket skiltet i vinduet fredag eftermiddag, er det en æra, der når sin afslutning. Både for den 66-årige indehaver af Slagter Gybel og for Tølløse.

Førstnævnte siger endegyldigt farvel til den forretning, han overtog fra sin far i 1988, mens byen mister sin sidste selvstændige slagter.

Men selvom det således er vemodigt på flere fronter, er tiden inde, fastslår hovedpersonen, der netop har solgt ejendommen på Vestergade 34, der har lagt lokaler til slagterbutik siden sin opførelse i 1949.

- Jeg har det bedst med selv at tage beslutningen. Det skal ikke være sygdom, økonomi, udefrakommende ting eller kunderne der siger, dig gider vi ikke længere handle med, fortæller Flemming Gybel.

"Kan du godt glemme"

Salget af slagterforretningen og den tilstødende bolig på førstesalen betyder, at Flemming Gybel og hustruen Janni endelig kan rykke ud i sommerhuset i Kyndeløse på fuld tid.

Parrets håb er, at de får mulighed for at nyde flere af døgnets firetyve timer sammen, ligesom der meget gerne skulle blive flere lejligheder til at køre en tur ud i landskabet på deres motorcykler.

Det er ellers ikke, fordi Tølløses kunder er trætte af at købe kød hos Slagter Gybel. Det fremgår tydeligt, hvis man kaster et blik på butikkens Facebookside, hvor det flyder over med lykønskninger med salget såvel som ærgrelse over, at det sidste punktum snart er sat.

- Efter jeg har offentliggjort, at jeg lukker, har flere sagt til mig, det kan du godt glemme, fortæller Flemming Gybel, der selv vil savne de mange mennesker, der har lagt vejen forbi Vestergade gennem alle årene.

- Jeg elsker kundekontakten og de daglige snakke, man har med folk. Jeg har været meget glad for at have forretningen, og heldigvis kan jeg også se på Facebook, at folk har været tilfredse med at handle hos mig, uddyber den erfarne slagter, der ikke lægger skjul på sin ærgrelse over, at det ikke lykkedes at afhænde butikken til en kollega, der kunne føre Slagter Gybel videre. I stedet skal der nu laves lejligheder.

- Det irriterer mig da voldsomt. Butiksdøden er markant, og det er ærgerligt. Tidligere lå der masser af små gode butikker rundt omkring. Det var meget sjovere, siger han.

Fejedreng hos far

Flemming Gybel indledte sin lange karriere som slagter i Tølløse tilbage i 1960erne. Dengang kunne stationsbyen bryste sig af hele fire slagtere. I den ene, på Kvarmløsevej hvor Slik Amok senest har haft til huse, var Flemming Gybels far, Frode Gybel, ansat som slagtersvend.

I 1966 lejede Frode Gybel sig ind i den nuværende bygning på Vestergade, hvor han hurtigt fik travlt med at lange hakket flæsk, oksestege og meget andet over disken. Samtidig begyndte sønnen Flemming sin rejse i faget med at feje gulvet. En tjans der sidenhen blev udvidet til også at omfatte rengøring af huggeblokken og tømning papirkurven. Og efter at have overstået tiden på Tølløse Centralskole, gik sønnike i lære hos sin far, hvor hans søster Bente og mor Edel i forvejen arbejdede.

- Det lå ligesom i kortene, at jeg skulle være slagter. Det var også det min far forventede, fortæller Flemming Gybel, der selv er far til to og også kan glæde sig over fire børnebørn.

Overtog i 1988
I Slagter Gybels storhedstid i 1970erne beskæftigede forretningen foruden familiemedlemmerne fire ekspeditricer, én svend og to lærlinge.

I 1988 sluttede festen imidlertid for en stund. Flemming Gybels far døde, og så var det pludselig op til yngstearvingen, om familieforetagenet skulle videreføres.

- Jeg boede oppe på førstesalen med kone og to børn, da min far døde den 27. januar 1988. Jeg havde til oktober måned samme år til at beslutte, om jeg ville købe forretningen. Og da mine børn gik i skole i Tølløse, og jeg havde hele min tilværelse her, sagde jeg ja tak. Det var nødvendigt at skyde alle mine spareskillinger ind, men heldigvis gik det rigtig godt fra starten, husker Flemming Gybel.

Nyt på menuen
Op gennem 1990erne foretog den nye ejer gradvist nogle små justeringer, så forretningen fulgte med tiden, uden at de trofaste kunder blev skræmt væk. Det betød blandt andet, at Slagter Gybel begyndte at sælge smørrebrød, ligesom andre gode danske retter gradvist blev lagt i kølemontren.

- Jeg var så heldig, at der var en eller anden, der havde opfundet flødekartofler og glaseret skinke. Og det blev virkelig startskuddet på at sælge mad ud af huset. Det grinede slagterforeningen meget af dengang. I dag sælger alle det, siger Flemming Gybel og slår selv en latter op.

Mindre sjovt var det i 1997, da en ny EU-regel satte en stopper for en årelang tradition for at slagte dyr i baglokalet. Det var simpelthen ikke længere rentabelt, forklarer indehaveren.

Mens nu også butikken synger på sidste vers, trækker Flemming Gybel selv ikke stikket til én helt særlig disciplin inden for sit fag, som han gennem årene er kommet til at holde meget af.

- Når Mette Frederiksen igen tillader det, vil jeg fortsætte med at tage ud til fester i weekenderne og stege pattegrise. Det holder jeg meget af, for når mennesker holder fest, er de altid glade, siger han.

Slagter Gybel har sidste åbningsdag fredag den 19. februar. På grund af covid-19 bliver der ingen reception eller anden markering i forbindelse med, at butikken lukker.

Tip os


mcred@sn.dk

Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk