17. juli 2019
Fem år er der gået, siden ideen om en spejdergruppe i Lejre blev en realitet
Fem år er der gået, siden ideen om en spejdergruppe i Lejre blev en realitet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skjoldungerne Lejre Gruppe fylder 5år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skjoldungerne Lejre Gruppe fylder 5år
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 06. februar 2019 kl. 08:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvalsø: Den 23. januar havde Skjoldungerne Lejre Gruppe eksisteret i fem år. En spejdergruppe under Det Danske Spejderkorps (DDS - de blå spejdere), som holder til i Jerndalshytten på lodderne i Hvalsø. Gruppen blev startet af gamle spejdere og aktive forældre til nysgerrige børn, og tæller nu 65 børn i alderen 3-13 år, samt 10 stærke ledere. Gruppen bygger på et aktivt udeliv hvor alle møder og ture foregår udenfor, samt DDS' principper om 'børn leder børn' og 'learning by doing'.

Som Maria (Mikroleder) udtrykker det: "Da vi meldte vores to piger ind som spejdere hos Skjoldungerne, vidste vi ikke præcist hvad det gik ud på, men forventede nok udeliv og røde kinder. Senere har vi set, hvordan samværet og løsning af konkrete opgaver i fællesskab lærer børnene at tage vare på hinanden, og respektere hinandens styrker og svagheder. Og de får endda røde kinder undervejs".

Hos Skjoldungerne fokuseres der på at børnene skal træne deres individuelle færdigheder i kort og kompas, førstehjælp, at bygge primitive overnatningspladser osv. - men samtidigt lære gruppedynamikken, og herunder at det nogle gange er nødvendigt at børn tager lederskab for hinanden. Kasper (Tropsleder) uddyber: "I troppen (6.-9. klasse) har spejderne lært de fleste færdigheder, så nu arbejder vi i højere grad på hvordan de selv arrangerer ture og planlægger deres egne møder. Det er en sand fryd at se hvordan 12-13 årige forstår at planlægge og gennemføre shelterture på egen hånd, hvordan de tager på ugelange patruljekurser og knytter venskaber med andre spejdere i hele landet".

Principperne i Det Danske Spejderkorps for hvordan børn og unge præges i en selvstændig og robust retning ligger højt på dagsordenen hos Skjoldungerne. Der er ikke tale om at voksne står og terper, men snarere at det leges ind blandt voksne og børn i et sundt fællesskab.

Søren (Leder for familiespejdere) fortæller: "Til spejder laver vi mange forskellige ting som alle har til hensigt at skabe selvstændige børn og unge, der kan handle ud fra den situation de måtte blive bragt i. Dette øver vi ubevidst ved at løse opgaver i fællesskab, ved at overlade ansvar til hinanden, ved at lade børn lede børn, og respektere det enkelte barns styrker og svagheder. Når vi er på tur inddrager vi børnene i alle opgaver, og blot det at kunne tænde et bål så de andre kan holde varmen, at få lov at snitte grøntsagerne til de andres aftensmåltid, at hjælpe makkeren med at pakke soveposen ud osv. giver både sender og modtager en følelse af et stærkt fællesskab. Om man er dreng eller pige, høj eller lav, tyk eller tynd er lige gyldigt, blot man gør sit bedste".

"Skjoldungerne er kommet for at blive. Vi oplever kraftig vækst i medlemstallet, har stor opbakning fra spejdernes forældre og et stærkt lederteam, og vi glæder os over samarbejdet med Holbæk- og Regstrupspejderne angående vores hytte på Lodderne. Vi vil til stadighed invitere børn og unge til et meningsfuldt fællesskab, og ser frem til vores fem års fødselsdagsfest der afholdes 23. Juni 2019", slutter Søren.

Like os på facebook

Tip os


mcred@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk