20. september 2021
Ifølge en ny undersøgelse er borgerne i Lejre markant mindre flittige til at indlevere deres brugte batterier til genanvendelse sammenlignet med landsgennemsnittet. Foto: Elretur.
gallery icon

Se billedserie

Ifølge en ny undersøgelse er borgerne i Lejre markant mindre flittige til at indlevere deres brugte batterier til genanvendelse sammenlignet med landsgennemsnittet. Foto: Elretur.
Foto: THOMAS BUSK
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skal du fucke med mit grundvand?! Alt for få batterier genanvendes i Lejre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal du fucke med mit grundvand?! Alt for få batterier genanvendes i Lejre
Opdateret 09. september 2021 kl. 08:59
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 09. september 2021 kl. 07:37
Af Holger Vincents

Lejre Kommune: Mens Lejre Kommune i disse dage lægger sidste hånd på den kommende klimauge, viser nye tal, at det står særdeles sløjt til med batterisorteringen blandt borgerne.

- Min første reaktion er, at det er overraskende. For jeg har samme indgangsvinkel, som du nævner: At vi befinder os i en kommune, hvor selvforståelsen er grøn, lyder reaktionen fra Morten Harboe-Jepsen.

Han er direktør i Elretur, der er en såkaldt producentansvarsforening, der håndterer 95 % af batteriaffaldet i Danmark. Netop nu er den landsdækkende non-profit organisation aktuel med en ny kampagne, hvor Bodil Jørgensen skælder familiemedlemmer ud over deres manglende omtanke for miljøet, når de 'fucker med batterierne', som en af de vrede gloser lyder. Og den folkekære skuespiller er tilsyneladende i sin gode ret til at give en verbal endefuld, hvis man ser på tallene for Lejre Kommune.

Her afleverede hver indbygger i gennemsnit 270 gram batterier til genanvendelse i 2020. På landsplan er tallet 440 gram svarende til hele 62 % flere batterier. Det viser en kortlægning som Econet, der rådgiver inden for affalds- og miljøområdet, har lavet for Elretur.

Direktør undrer sig

Man hvad skyldes Lejre-borgernes manglende lyst til at levere de små strømbærende stykker metal tilbage på forsvarlig vis?

Morten Harboe-Jepsen, der selv bor i Lejre med sin familie, har ikke umiddelbart noget bud på, hvorfor hans egen hjemkommune er så meget bagud på point sammenlignet med landsgennemsnittet.

- Det er hverken infrastrukturen eller genbrugspladserne, der er problemet. Typisk ser vi i kommuner med større byer med mere etagebyggeri, at der bliver sorteret mindre, fordi det er lettere at gemme sig, når man deler skraldespande. Men det er jo netop ikke tilfældet her i Lejre Kommune, lyder det fra den 58-årige direktør i Elretur.

Kunne det ikke bare forholde sig sådan, at Lejre-borgerne genanvender færre batterier, fordi de også køber færre batterier?

- Det kunne da godt være, men når jeg kigger mig omkring, synes jeg, de børnefamilier, jeg møder, virker meget gennemsnitlige, siger Morten Harboe-Jepsen, der samtidig afviser tesen om, at Lejre-borgerne i højere grad end andre danskere skulle aflevere deres batterier uden for kommunegrænsen.

- Hvis det var tilfældet skulle man jo tro, at et sådant mønster ville gå igen i andre kommuner, og at tallene dermed ville udligne sig, lyder det.

Skader miljø og pengepung

Heldigvis er det meget ligetil at vende statistikken fra minus til plus. Det kræver blot, at man sørger for holde batterier og det øvrige husholdningsaffald adskilt hjemme foran køkkenvasken.

- For det første indeholder batterier en række værdifulde råstoffer, som er omkostningsfulde at udvinde fra naturen. Samtidig indeholder de miljøskadelige stoffer som tungmetaller, som vi ikke skal have ud i vores miljø. Så der er flere gode grunde til, at vi skal genanvende vores batterier - både miljømæssige og økonomiske, forklarer Morten Harboe-Jepsen.

Hvert andet batteri genanvendes

Ifølge Econets analyse købte danskerne sidste år over 5 ton batterier, mens kun godt og vel halvdelen blev indleveret igen til genanvendelse. Men der er ingen grund til, at så mange batterier skal ende deres dage i restaffaldet eller i en af forbrændingsovnene på genbrugspladsen, som Econets undersøgelser også afslører, siger Morten Harboe-Jepsen. Det er nemlig ikke særligt besværligt at bortskaffe de afladede batterier korrekt. I Lejre Kommune kan man eksempelvis smide de brugte i en klar plasticpose og lægge posen toppen af papirbeholderen. Så vil skraldemanden helt automatisk tage den med sammen med det øvrige affald.

Der er ligeledes mulighed for at aflevere batterierne på Torkilstrup Genbrugsplads eller på en af øvrige genbrugsstationer i området.

Gode vaner, der ligger lige til højrebenet og som kommunerne også kan være med til at anspore til via kampagner, som den Elretur, netop nu har sat i søen, forklarer Morten Harboe-Jepsen. Det er dog først og fremmest os alle sammen hver især, der skal tage ansvar, lyder beskeden fra Elreturs direktør.

- Generelt kan man jo sige, at er man engagereret i den grønne profil, så skulle den jo gerne være helstøbt.

Tip os


mcred@sn.dk

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk