13. april 2021
Den 20 år gamle, hvide musvåge jæger fortsat ved Gevninge nær Holbæk-motorvejen. Foto: Helge Sørensen.
Den 20 år gamle, hvide musvåge jæger fortsat ved Gevninge nær Holbæk-motorvejen. Foto: Helge Sørensen.
Foto: Helge Sørensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sjældent syn: Oldgammel snehvid musvåge i sigte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjældent syn: Oldgammel snehvid musvåge i sigte
Opdateret 12. marts 2021 kl. 08:45
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 11. marts 2021 kl. 13:57

I februar 2006 fortalte DOF om en snehvid musvåge, der blev lagt mærke til, selv når man som bilist kom med 120 kilometer i timen på Holbækmotorvejen ved Gevninge vest for Roskilde. For rovfuglen var hvid som nyfalden sne, og i farten lignede den en sneugle fra det høje nord.

Ikke kun dens farve er speciel, dens livshistorie er også usædvanlig, for det er yderst sjældent, at helt hvide fugle overlever mange år i naturen.

- I 2006 havde musvågen, der ikke er en klassisk albino, men formentlig den farvevariant, der går under betegnelsen 'ino', holdt til i området nær Holbæk-motorvejen ved Gevninge i mindst fire år. Ifølge ejeren af den lille skov, hvor rovfuglen har ynglet, havde den på det tidspunkt fået unger ud at flyve i hvert fald i tre sæsoner. At rovfuglen fortsat lever, og holder til i samme område, fortæller noget om, at rovfugle kan blive meget gamle, og de kan være stedtrofaste, hvis der er føde nok i deres territorium. Men det er meget bemærkelsesværdigt, at musvågen er blevet så gammel som cirka 20 år. Hvis det altså er den samme fugl, hvad vi tror, det er, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife.

Farligt liv som hvid fugl

Ægte albinoer bliver aldrig ret gamle i naturen, da de har meget dårligt syn, og andre hvide farvevarianter har antagelig højere dødelighed, da de skiller sig ud fra det normale.

Netop musvåger er dog kendt for at have meget stor variation i fjerdragten, så her spiller den hvide farve måske ingen negativ rolle, påpeger biologen.

- At den hvide musvåge ved Gevninge har et fast territorium sammen med en normalfarvet hun, som den tilsyneladende har dannet par med i adskillige år, er absolut bemærkelsesværdigt. Ikke mindst fordi ino-fugle næsten altid er hunner, siger Knud Flensted.

Maskuline styrtdyk

Men hvordan ved man i grunden, at den hvide musvåge er en han?

Fuglefotografen Helge Sørensen, der er mester for de smukke fotos af den hvide musvåge, har fulgt den hvide musvåge i mange år. Om foråret, når parret hævder territorium, er det den hvide musvåge, som maskulint styrtdykker over redestedet for at vise, at området er hans.

- Når man oplever de to musvåger sammen, kan man godt se, at den brune normalt farvede hun er kraftigere end sin hvide mage. Hos musvåger er hunnen altid en tand større end hannen, siger Helge Sørensen.

Tip os


mcred@sn.dk

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk