1. august 2021
Skthan
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sankt Hans i Kr. Hyllinge, Hvalsø, Lejre og Tølløse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sankt Hans i Kr. Hyllinge, Hvalsø, Lejre og Tølløse

Fredag aften er det igen tid til at fejre Sankt Hans med bål, sang og hygge

Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 20. juni 2017 kl. 11:40
Af Stina Lund

I Kr. Hyllinge er det traditionen tro Kr. Hyllinge Byforum og KHIF Fodbold der står for arrangementet som afholdes på Station 14. Foldboldklubben stiller grill op, så find tæppet frem og pak picnickurven til en hyggelig aften med musik og bål .

arrow Læs også: Pas på til sankthans: Pindsvin kan ende i flammehav
Hvalsø IF, Kulturkaravanen og Hvalsø Spejderne står klar i Den Gamle Grusgrav

Arrangementet starter kl. 17:30, så kom i god tid, og nyd din medbragte mad, benyt spejdernes grill og nyd fodboldklubbens drikkevarer og grill-pølser. Dit køb går til et godt formål.
Musikken: To musikalske venner har efter år igen fundet sammen. Venskabet startede i det daværende band: Sange og charmen ved danske strofer, soul, akustisk pop og sangsnedkeri. Mathias grip og Ole Elmose medbringer yndlingssange fra flere årtier.
Man har i år bestræbt sig på at levere musik fra lokale kunstnere, så kom ned i grusgraven og få en stor og gratis musikalsk oplevelse med rutinerede musikere. Der vil som sædvanligt være børneunderholdning for de mindste.
Sædvanen tro serveres der lokalt øl brygget på Herslev Bryghus, men der kan også som sædvanligt købes vin, sodavand, chips, kaffe, slik og snobrød. Gratis adgang for alle. Arrangementet starter med at grillen tændes og fadøl skænkes og der kan købes grillpølser. Spejderne lægger herefter ud med aktiviteter for de yngre – for eksempel træklatring. Arrangører er Kulturkaravanen, Hvalsø IF, Hvalsø Spejderne – FDF og De Grønne Pigespejdere
Sponsorer: Hvalsø Savværk, Herslev Bryghus og Spar Nord Fonden (hovedsponsor).

Sankt Hans i Tølløse

Der er igen i år fælles bålfest på Sankt Hanspladsen i Tølløse.
Og det bliver som altid med båltale.
Hold øje med flagalléen på højre side af Jernbanevej - lige efter Lidtgodtvej - så finder du pladsen. Det er Claus Jørgensen fra Hjertebjerggård, der stiller sin mark til rådighed til det hyggelige Sankt Hansarrangement.
Pladsen åbner klokken syv, hvorefter formand for Fællesskab Tølløse, Jens Algot, byder velkommen.
Børn og barnlige sjæle har mulighed for at bage snobrød. Center Bageren i Tølløse har doneret dejen – og der er pinde på pladsen.
Årets båltale holdes af Pia Løve fra Tølløse. Det sker klokken ca. kvart i ni.
Derefter stryges aftenens vigtigste tændstik, når Claus Jørgensen tænder det store Sankt Hansbål. Heksen er lavet af børnene på Sejergaardsskolens SFO, og hun er klar til at flyve til Bloksbjerg.
Traditionen tro bliver der sunget midsommervise, når bålet er tændt.
Der er ikke toiletter på pladsen. Og tag evt. selv en campingstol med, der er ingen siddepladser på pladsen.
Går du helst ikke til bålfest på tom mave, så stiller Slagter Gybel i år op og griller pølser på pladsen. Der kan yderligere købes øl, vand, kaffe og kage.
Det er igen i år Fællesskab Tølløse, der står bag Sankt Hansfesten - med hjælp fra mange frivillige hænder.

Sankt Hans og sommersolhverv med husmænd og vikinger

I alle hjørner af Sagnlandet Lejre summer det af aktivitet.
Hos husmændene i Krikkebjerghuse er man ved at gøre klar til at fejre Sankt Hans.
Men de er ikke de eneste, der har bål i tankerne. På vikingepladsen er alle fuldt beskæftiget, og både store og små slæber grene, brændeknuder og rigger til, så de i anledning af sommersolhvervet kan tænde bålet til ære for afdøde slægtninge, og sende dem på rette vej for at møde guderne.
Også hos jernalderfolkene i landsbyen mellem de grønne enge, forbereder man sig på en storslået aften. Midsommersolhvervet skal fejres, og guderne æres med bål og ofring. Selv hos stenalderfolkene hjælper alle med at sanke skoven og samle tørre kæppe til et storslået fejringsbål.
Heldigvis for dem alle er Sankt Hans en ganske særlig aften, og den ene gang om året, hvor man i Sagnlandet Lejre lader midsommerbrisen opløse de sidste luftige skel mellem tider og lader fortiden mødes på tværs, for at fortælle om de forskellige tiders traditioner og fejre de lyse aftner i fælleskab med de mange nutidsgæster.
Dagen igennem er der massevis af aktiviteter og fra om eftermiddagen lægger Båldalen græs til Midtsjællands hyggeligste picnic, og sætter de store grillriste frem, så gæster og godtfolk kan grille medbragt mad og sørge for fyldte maver inden fejringen for alvor går i gang.

arrow Midsommeren fejres traditionen tro på Køge Marina
22. juni 2017 kl. 07:00 Opdateret: kl. 14:51
arrow Byens høvdinger i kamp dagen efter sankthans
21. juni 2017 kl. 11:39 Opdateret: kl. 10:33
arrow Her er der bål og underholdning
21. juni 2017 kl. 08:57 Opdateret: kl. 13:08

Tip os


mcred@sn.dk

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk