11. juli 2020
Blot 20 kirkegængere er der plads til i Hvalsø Kirke, idet sognepræst Anne Spangsberg vil have mulighed for at synge - og det kræver to meters afstand mellem kirkegængerne.
gallery icon

Se billedserie

Blot 20 kirkegængere er der plads til i Hvalsø Kirke, idet sognepræst Anne Spangsberg vil have mulighed for at synge - og det kræver to meters afstand mellem kirkegængerne.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sangark og bænkenadver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sangark og bænkenadver
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 28. maj 2020 kl. 05:55
Af Tomas Skov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lejre/Tølløse: Landets kirker kan atter åbne de tunge døre i fase 2 af genåbningen af Danmark - men det bliver kirkegang med et twist.

- Hvis der kommer flere end de 23, vi må være til gudstjenesten 1. pinsedag i Glim Kirke, så har vi goodiebags med lommekors skåret i oliventræ, bønner på kort, en blomst og en lille engel. Så man går ikke forgæves, fortæller sognepræst i Rorup og Glim, Karen Vinther Ringsmose.

Mundbind og håndsprit
Kirketjeneren har endvidere sørget for et fint system, hvor nogle af bænkerækkerne er lukket af med store krukker med blomster.

Derudover vil der være håndsprit i våbenhuset samt frivilligt tilvalg af mundmasker og handsker. Endelig for kan kirkegængerne tage et salmeark i stedet for den sædvanlige brug af salmebøger.

- Vi har også tænkt i engangsbægre med en oblat i hver, så nadveren bliver gør-det-selv på kirkebænkene. Men vi er ikke færdige med at udtænke det, siger sognepræsten.

Landets bedste altervin
Så langt er de dog i allerede i Kirke Saaby og Kisserup pastorat, hvor sognepræst Poul Joachim Stender vil have et kit klar på bænkene til de 32 heldige, der må være i Saaby Kirke.

- På hver enkelt plads vil altervin og oblat stå klar, så man ikke modtager nadver ved alteret. Og vi har naturligvis ordnet det hele med handsker på. Jeg aldrig har haft meget til overs for oblater, men af hygiejniske årsager har vi måttet droppe vores gode brød, som jo håndteres og skæres med hænderne. Oblaterne kan vi blot tage med en plastiktang, fortæller sognepræsten.

Den tørre fornemmelse bliver dog som vanligt skyllet ned med god fransk vin.

- Vi bruger en meget dyr fransk portvin fra Champagnedistriktet. Det er formentlig den bedste altervin i landet, forsikrer Poul Joachim Stender.

Tørlagt gudstjeneste
I kirkerne i Osted og Allerslev kan den vikarierende sognepræst, Steen Dilling, tage imod henholdsvis 25 og 23 kirkegængere. Men her må de tørstige kigge langt efter altervinen.

- Den vigtigste og mest gennemgribende forskel er, at vi ikke holder nadver endnu. Det giver problemer med brød, vin og afstande. Bortset fra det holder vi gudstjenester på ret normal vis, siger han.

Det samme gælder i Tølløse Kirke, der i øvrigt topper listen med 40 tilladte kirkegængere på bænkene.

- Vi plejer at ligge på et gennemsnit på omkring 40, så det passer egentlig meget godt, siger Ole Bach Piekut, der er præst i den gamle slotskirke.

Også her holder man naturligvis de foreskrevne to meters afstand under sang, og har håndsprit og sangark, der ligger klar på bænkene. Nadveren må kirkegængerne dog have til gode i Tølløse Kirke.

- Med det regelsæt, der er udstukket, bliver det simpelthen for omfattende, siger han.

Tip os


mcred@sn.dk

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk