24. januar 2021
På SFO Lageret arbejdes der i øjeblikket på højtryk i syværkstedet, hvor brugt arbejdstøj fra kommunerne bliver til nye kreationer. Pia Nielsen står i spidsen for projektet. Foto: Holger Vincents.
gallery icon

Se billedserie

På SFO Lageret arbejdes der i øjeblikket på højtryk i syværkstedet, hvor brugt arbejdstøj fra kommunerne bliver til nye kreationer. Pia Nielsen står i spidsen for projektet. Foto: Holger Vincents.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: SFO-børn giver kasseret tøj nyt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SFO-børn giver kasseret tøj nyt liv
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 03. december 2019 kl. 10:57

Allerslev: Rundt om langbordet arbejder sakse sig møjsommeligt gennem genstridigt denim og mere tilgivende bomuld.

I lokalets fjerne ende kværner symaskiner på skift. Det er tirsdag eftermiddag på Allerslev Skoles SFO Lageret, og der er godt gang i syværkstedet.

"Jeg har syet siden 4. klasse. Nogle gange syer jeg derhjemme sammen med min mor", fortæller Merle Frantsen, der går i 5.b.

Skoleelven har sat sig tilrette ved symaskinen nærmest vinduet for at færdiggøre et hemmeligt projekt, som avisens udsendte har indvilget i ikke at afsløre.

"Bagefter kunne godt tænke mig at sy min egen kjole", lyder det.

Merle Frantsen er blandt de børn på SFO Lageret, der i de seneste to uger har deltaget i et helt nyt projekt, som går ud på at skabe nye kreationer ved hjælp af stof fra udtjent arbejdstøj.

Nyt samarbejde
Tøjet er endt på SFO'en via en ny aftale mellem det kommunale indkøbsfællesskab, Fællesudbud Sjælland (FUS), som Lejre Kommune er en del af, og De Forenede Dampvaskerier (DFD).

Aftalen, der trådte i kraft den 1. juni i år, betyder, at DFD skal levere nyt arbejdstøj til 10 sjællandske kommuner - heriblandt Lejre.

Samtidig forpligter DFD sig til at genanvende en del af de i alt 125.000 stykker brugt tøj, som de kommunale medarbejderne på blandt andet plejecentre, og i de kommunale køkkener har båret gennem de seneste syv år.

"Vildt interessant"
Idéen er, at den miljøvenlige indsats skal føres ud i livet på de lokale folkeskoler og SFO'er. Eksempelvis på SFO Lageret, hvor de har bestilt godt 400 stykker af det gamle arbejdstøj, der altså får nyt liv i SFO'ens syværksted.

"Da jeg hørte om det nye samarbejde, tænkte jeg; det lyder da helt vildt interessant, det skal vi være med i", fortæller Pia Nielsen, kreativ ansvarlig på SFO Lageret, der er den direkte årsag til, at SFO'en kom med i projektet.

"Vi har blandt andet lavet pyntehjerter og julesokker", siger hun og peger ud over bordet, hvor de koncentrerede børn sidder og arbejder med deres projekter i et virvar af genbrugsstof i forskellige former og farver.

Det er Pia Nielsen, der oprindeligt er uddannet designer, som har udtænkt de forskellige designs, der arbejdes på i det travle værksted. Udover forskellige pyntegenstande, der er velegnet til den kommende højtid, kan børnene blandt andet kaste sig ud i at sy bæredygtige kjoler.

For tovholderen er det nemlig afgørende, at SFO'en får det maksimale ud af de kasserede kommunale klude.

"For mig har det handlet om at sikre, at vi genbruger så meget, som overhovedet muligt. Samtidig har jeg tænkt meget i anvendelighed. Altså at de ting, vi laver, har en brugsværdi", forklarer Pia Nielsen og fremviser et miljøvenligt indkøbsnet.

Stof til eftertanke
I det hele taget betyder det meget for underviseren at formidle praktiske færdigheder, der samtidig giver børnene bæredygtigt stof til eftertanke.

"Der opstår helt naturligt nogle snakke, når vi står og arbejder med de her ting. En spørger måske, om de andre har genbrugstøj på i dag. 'Har du det? Nå det har jeg også'. Det kan også handle om, hvorvidt man overhovedet behøver købe nyt tøj hver gang, eller om man kan gøre noget andet i stedet for", fortæller Pia Nielsen.

Den udmeldinger vinder genklang hos Merle Frantsen.

"Man får god samvittighed af at være med til at genbruge i stedet for, at tingene bare bliver smidt ud. Man føler, at man hjælper til ved at spare på tøjet", siger hun og fortsætter:

"Det taler jeg også med min familie om derhjemme".

Tip os


mcred@sn.dk

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk